Patria (Patria Finance)
Akcie v ČR  |  24.10.2016 17:03:55

Co nyní ukazuje „index bublinovatosti“ akciového trhu

Někteří investoři se obávají, že rekordní cenové úrovně dosažené na některých akciových trzích jsou známkou další bubliny. Jenže takový zjednodušený pohled je zavádějící, protože ceny akcií jsou nominální veličinou a tudíž časem přirozeně rostou. Navíc jsou taženy (reálnými) zisky, které také rostou s tím, jak se zvyšuje (reálný) produkt. Můžeme se proto raději podívat na poměr cen a zisků, který počítá Robert Shiller (i když řada lidí tvrdí, že toto cyklicky upravené PE ztrácí svou informační hodnotu). Hodnota tohoto PE dnes dosahuje 26 a nachází se tedy na stejné úrovni jako před krizí roku 2008. Většinou se porovnává s dlouhodobým průměrem ve výši 16 a i toto měřítko tedy naznačuje, že akcie jsou předražené. 

Ani toto ale nemůže být koncem našeho zkoumání možné předraženosti akcií, protože PE závisí na tempu očekávaného růstu G a požadované návratnosti R. Konkrétně můžeme vztah zapsat následující formou: 

P/E = 1 / (R - G)

PE tedy roste díky nízkým reálným sazbám, vyššímu tempu růstu očekávaných zisků nebo nižším rizikovým prémiím. Akcie tedy mohou jen vypadat jako bublina v dobách, kdy se požadovaná návratnost nachází nízko (nízké jsou reálné sazby a rizikové prémie), nebo očekávaný růst leží vysoko. Můžeme tak sestrojit takový „index bublinovatosti“, který představuje rozdíl mezi očekávaným růstem G a rizikovými prémiemi RP (tedy i rozdílem mezi bezrizikovými sazbami a obráceným PE):

IB = G - RP = RF - E/P

Tato rovnice říká, že trh vypadá draze v době, kdy bezrizikové sazby leží vysoko relativně k obrácenému PE. Takový stav lze fundamentálně ospravedlnit pouze neobvykle vysokým očekávaným růstem či naopak neobvykle nízkými rizikovými prémiemi. V následujícím grafu jsem vyznačil průběh zmíněného indexu na základě dat od Shillera, nominální data jsem převedl na reálná pomocí dvou měřítek inflačních očekávání (jednoletých a desetiletých očekávání):



Tento graf už vypráví úplně jiný příběh než pohled na ceny akcií či jejich PE. Bublina devadesátých let je stále jasně patrná, což bychom čekali, protože sazby se v tom období nalézaly vysoko. To znamená, že vysoké ceny na akciovém trhu mohly být ospravedlněny skutečně jen neobvykle vysokým očekávaným růstem a nízkými rizikovými prémiemi. Jenže taková očekávání se nepotvrdila a bublina následně praskla. 

Stejně tak je v grafu patrná finanční krize roku 2008, ale zřejmé je hlavně to, že akcie zůstávají ve srovnání s dřívějším obdobím levné. Tím mám na mysli fakt, že na ospravedlnění jejich současné valuace není třeba nějakých velmi optimistických scénářů budoucího růstu a investoři mají stále poměrně vysokou averzi k riziku. Je pravdou, že růst nás může i tak negativně překvapit a být ještě nižší, než se nyní čeká. Riziko může také ještě vzrůst. Jenže je možný i opačný vývoj a v takovém případě by trh vypadal hodně levně.

Zdroj: Blog profesora ekonomie Antonia Fatáse


Patria Online je investiční portál s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Akcie v ČR:

Út 16:56  Akciové trhy rostou i druhý den v týdnu (Komentář) Investiční bankovnictví (Komerční banka)
Út 10:29  Moneta: Dnes se koná valná hromada Research (J&T BANKA)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688