Patria (Patria Finance)
Investice  |  24.10.2016 08:53:41

AT&T dohodla převzetí Time Warner, souhlas státu ale není jistý

Americká telekomunikační společnosti AT&T na konci víkendu oznámila, že se dohodla na převzetí mediálního konglomerátu Time Warner za 85,4 miliardy dolarů (asi 2,1 bilionu ). Celková hodnota transakce včetně dluhu Time Warner má činit 108,7 miliard dolarů (asi 2,7 bilionu ). Správní rady obou firem schválily dohodu jednomyslně. Ujednání ale podle zahraničních agentur může v USA narazit na odpor státu. Time Warner je mimo jiné hlavním akcionářem společnosti Central European Media Enterprises (CME), která vlastní českou televizi Nova a další stanice.

Komplikací fúze mohou být úřady

Fúze, pokud bude schválena, bude významným milníkem v rychle postupující integraci odvětví médií, komunikace a internetu. Přední americký telekomunikační operátor totiž získá kontrolu nad kabelovou televizí HBO, zpravodajským kanálem CNN, filmovými studii Warner Bros, které stojí za filmovými hity jako seriál Hra o trůny či příběhy Harryho Pottera nebo Batmana, a nad dalšími mediálními aktivy. AT&T je druhým největším mobilním operátorem a největším poskytovatelem pevných telekomunikačních služeb v USA, vlastní také provozovatele satelitní televize DirecTV.

Spojení je největší dohodou uzavřenou v letošním roce. Firmy doufají, že se transakci podaří završit do konce příštího roku. Schválit ji ale ještě musí státní regulátoři, kteří podobný obří monopol mohou podle tiskových agentur zablokovat nebo zatížit takovými podmínkami, že by neměl smysl.

Dohoda bude intenzivně zkoumána antimonopolními úřady kromě jiného kvůli obavám, že by AT&T mohl omezovat distribuci děl Time Warner. Prezidentský kandidát amerických republikánů Donald Trump v sobotu prohlásil, že pokud bude zvolen prezidentem, plánovanému spojení firem zabrání. Podle něj jde o případ příliš velké koncentrace moci a mocenské struktury, proti které bojuje. Trump si nedávno stěžoval na způsob krytí jeho kampaně ze strany CNN, poznamenal Reuters.

Mluvčí demokratické prezidentské kandidátky řekl, že Hillary Clintonová je přesvědčena, že akvizici by měly pečlivě prozkoumat regulační orgány. "Existuje mnoho otázek a obav, ale máme dosud málo informací, které jsou zapotřebí před přijetím jakýchkoli závěrů," citovala agentura Reuters mluvčího Clintonové Briana Fallona. Stejný názor má demokratický senátor a člen právního výboru Senátu Richard Blumenthal. "Zaměřím se na to, co bude toto sloučení znamenat pro spotřebitele a jejich peněženky," zdůraznil někdejší hlavní prokurátor státu Connecticut. Také demokratický senátor Al Franken řekl, že dohoda vyvolává obavy z přílišného slučování na mediálním trhu a že si ujasní, jaký dopad by takový krok měl na spotřebitele.

Nákup by měl pomoci AT&T získat nové příjmy

AT&T díky dohodě získá nové zdroje příjmů v době, kdy hlavní telekomunikační služby společnosti vykazují známky zpomalení, protože mobilní trh v USA je již nasycený a podíl firmy na trhu jí nedává příliš prostoru pro další akvizice. Společnost očekává, že dohoda zvýší její zisk na akcii již od prvního roku po dokončení a do tří let roční úspory ze spojení dosáhnou jedné miliardu USD ročně. Podle dohody zaplatí AT&T za jednu akcii Time Warner 107,5 dolaru, polovinu v hotovosti a polovinu v akciích. Ředitelem sloučené společnosti se stane Randall Stephenson, současný ředitel AT&T.

Pokud regulátoři ve Washingtonu dohodu zablokují, AT&T bude muset společnosti Time Warner vyplatit 500 milionů dolarů (12,4 miliardy ). Naopak společnost Time Warner by AT&T musela zaplatit 1,7 miliardy dolarů (42,2 miliardy ), kdyby si našla jiného kupce, poznamenal Reuters s odvoláním na zdroje, které připravenou dohodu dobře znají.

V současnosti má Time Warner tržní hodnotu kolem 70 miliard dolarů, tržní hodnota AT&T dosahuje zhruba 232 miliard dolarů. AT&T, která má odhadem 180 milionů klientů, nyní expanduje v médiích; loni například koupila provozovatele satelitního televizního vysílání DirecTV za 48,5 miliardy dolarů.

 

Patria Online je investiční portál s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688