Investicniweb.cz (Investičníweb, s.r.o.)
Akcie ve světě  |  22.10.2016 00:17:12

21. října: Tohle potřebujete vědět nejen o pátečním obchodování na amerických burzách

Americké akciové indexy v pátek uzavřely smíšeně. Microsoft a McDonald's výrazně zpevnily v reakci na zveřejnění příznivých hospodářských výsledků za třetí čtvrtletí. Naopak akcie energetických a zdravotních firem oslabily. Za celý týden však všechny tři indexy skončily v zelených číslech.

Index Dow v pátek klesl o 0,09 % na 18 145,71 bodu a širší index S&P 500 uzavřel se ztrátou 0,01 % na 2 141,16 bodu, zatímco index technologického trhu Nasdaq Composite zpevnil o 0,3 % na 5 257,40 bodu. Index volatility VIX klesl o 2,98 % na 13,34 bodu a výnos 10letých vládních dluhopisů USA se snížil o dva bazické body na 1,735 %.

Americké akcie (21. října 2016)
Americké akcie (21. října 2016)Zdroj: Google

Dílčí index energetických firem klesl o 0,7 % a index podniků z oblasti zdravotní péče spadl o 0,9 %. K propadu zdravotnického sektoru nejvíce přispěly firmy Johnson & Johnson (-1,24 %) a Merck (-1,16 %). V energetickém sektoru akcie největšího poskytovatele služeb pro ropné firmy Schlumberger (-3,04 %) po čtvrtletních výsledcích hospodaření klesly o tři procenta.

Akcie Microsoftu (+4,21 %) naopak stouply a uzavřely na rekordní ceně 59,66 dolaru. Akcie McDonald's (+3,04 %) zpevnily o tři procenta. V reakci na hospodářské výsledky poskočily rovněž akcie PayPal Holdings (+10,13 %), propadly se ale akcie výrobce čipů Advanced Micro Devices (-6,32 %).

Druhou seanci za sebou oslabily také telekomunikační společnosti. Akcie AT&Toslabily o rovná tři procenta po zprávě, že firma je v pokročilé fázi jednání o koupi mediální společnosti Time Warner, jejíž akcie naopak zpevnily o 7,82 %.

Akcie výrobce čipů Qualcomm (+0,88 %) přidaly necelé procento poté, co agentura Bloomberg uvedla, že je firma blízko podání nabídky na převzetí konkurenční společnosti NXP Semiconductors (-2,66 %).

O čtrnáct procent výše poskočily akcie tabákové společnosti Reynolds American po zprávě, že jí British American Tobacco nabídla plné převzetí. BAT již v Reynolds American vlastní zhruba 42 % akcií, za zbývajících 58 % jí nyní nabízí zhruba 20 miliard dolarů v hotovosti a dalších 27 miliard dolarů ve svých akciích. Spojením podniků by podle britské společnosti vznikla největší veřejně obchodovaná tabáková firma na světě z hlediska obratu i provozního zisku.

Americké akcie (21. října 2016)
Americké akcie (21. října 2016)Zdroj: Finviz

Za celý týden index Dow posílil o 0,04 %, S&P 500 o 0,38 % a Nasdaq Composite o 0,83 %.

Americké akcie (týden do 21. října 2016)
Americké akcie (týden do 21. října 2016)Zdroj: Google

Hlavní páteční události na amerických trzích:

  • Euro se v pátek ráno propadlo vůči dolaru až na sedmiměsíční minimum pod 1,09 USD. Navázalo tak na čtvrteční pokles, za kterým stály výroky šéfa Evropské centrální banky (ECB) Maria Draghiho. Ty signalizovaly, že ECB nehodlá spěchat s ukončením programu nákupů dluhopisů.
  • Britská tabáková firma British American Tobacco (BAT) podala nabídku na úplné převzetí amerického výrobce cigaret Reynolds American za 47 miliard USD. V pátek to oznámila BAT, která již v Reynolds American vlastní zhruba 42 % akcií. Spojením podniků by podle britské společnosti vznikla největší veřejně obchodovaná tabáková firma na světě z hlediska obratu i provozního zisku.
  • Kanadský výrobce letadel a vlaků Bombardier zruší dalších 7 500 míst, což odpovídá zhruba 10 % jeho celkové pracovní síly. Jedná se o součást restrukturalizačního plánu, který má snížit náklady společnosti. V únoru již přitom společnost avizovala, že v následujících dvou letech hodlá zrušit 7 000 pracovních míst. Páteční zpráva tedy tento objem více než zdvojnásobuje.
  • Americká telekomunikační společnost AT&T jedná o převzetí mediálního konglomerátu Time Warner a vzájemné rozhovory se dostaly do pokročilé fáze.Dohoda by mohla být uzavřena už o tomto víkendu, napsal v pátek s odvoláním na informované zdroje list The Wall Street Journal. Jednání později potvrdily také zdroje agentury Reuters, podle nichž by transakce mohla být oznámena v pondělí.
  • Jefferies snížila doporučení na akcie Yahoo! na "hold" z "buy", zvýšila však jejich cílovou cenu na 48 ze 43 USD.
  • RBC Capital zvýšila cílovou cenu akcií Microsoft na 65 z 61 USD, zároveň snížila cílovou cenu akcií Union Pacific na 98 ze 107 USD. Doporučení na akcie Union Pacific bylo sníženo na "sector perform" z "outperform". Dále RBC zvýšila cílovou cenu akcií PayPal Holding na 47 ze 46 USD. Podobně učinila i Wedbush Securities, jež nyní počítá s cenou 54 USD za akcii namísto původních 50 USD.
  • Analytici v pátek hromadně upravovali své cílové ceny na akcie softwarové firmy Microsoft. Reagovali tak ne velmi dobré výsledky za uplynulé tři měsíce, které firma zveřejnila po konci čtvrtečního obchodování. Deutsche Bank zvýšila cílovou cenu na 70 z 65 USD, Barclays na 65 ze 60 USD, Nomura na 68 z 65 USD, Stifel Nicolaus na 66 ze 60 USD, Raymond James na 69 z 65 USD a JPMorgan Chase na 57 z 55 USD.
  • Hillary Clintonová je po třetí televizní debatě se svým republikánským soupeřem Donaldem Trumpem jasným favoritem na vítězství v listopadových prezidentských volbách. Demokratická kandidátka má podle nejnovějšího odhadu listu The New York Times 93% šanci na vítězství.
  • Počet aktivních vrtů pro těžbu ropy ve Spojených státech v uplynulém týdnu vzrostl o 11 na 443. Počet aktivních ropných vrtů tak roste bez přerušení již osm týdnů a pokles nezaznamenal již 17 týdnů. Celkový počet aktivních vrtů pro těžbu ropy a zemního plynu se v uplynulém týdnu zvýšil o 14 na 553. Oznámila to v pátek společnost Baker Hughes, která je poskytovatelem služeb pro ropné a plynárenské podniky.

Výsledková sezóna:

Pokračování shrnutí pátečního obchodování v USA najdete na Investičním webu.

 


Jak budou trhy reagovat na výsledky prezidentských voleb v USA?Jak budou trhy reagovat na výsledky prezidentských voleb v USA?

Politická nejistota spojená s poslední fází předvolební kampaně v USA opět ovlivňuje dění na finančních trzích. Navíc se v posledních týdnech začala objevovat také slabší data z ekonomiky, které se v průběhu léta naopak celkem dařilo. Důležitou otázkou i proto zůstává, co s trhy udělá výsledek prezidentských voleb v Americe. 

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688