Vladimír Urbánek
(Kurzy.cz)
Investice  |  20.10.2016 15:26:41

ECB naplnila odhady a nic nemění, o konci QE se ani nediskutovalo. Ekonomika je odolná a ECB připravená dále pomoci


Bankovní rada ECB na svém dnešním zasedání ponechala beze změn nastavení své měnové politiky. Hlavní repo sazba je na nule, deposit na -0,4% a program nákupu aktiv QE se drží na 80 mld. EUR měsíčně.

Draghi uvedl, že sazby zůstanou na stávajících rekordně nízkých úrovních po delší dobu, jež bude výrazně převyšovat horizont ukončení programu QE. Pro ten stále latí ukončení k březnu 2017 případně dále, pokud se to ukáže nutným. Draghi nicméně doplnil, že otázka budoucnosti QE v rámci jednání nijak nediskutovala  platí tedy stále ukončení programu dle původního plánu tedy ke konci 1Q17.

Během následujících měsíců by měly ceny růst díky růstu cen energií. Podle Draghiho se inflace vrátí k dlouhodobému cíli na úrovni 2% nejpozději na začátku roku 2019.
Pro splnění tohoto cíle je možné prodloužení programu QE. Bankovní rada zkoumá možnosti úpravy pravidel programu, tak aby bylo zajištěno jeho pokračování vzhledem k zužující se množině vhodných cenných papírů. Podle Draghiho program QE zatím běží vcelku bez problémů a vhodných CP je dostatek. Určitá diskuse probíhala nad otázkou dostatku vhodných aktiv v některých zemích unie.
Bankovní rada naznačila, že důležité bude v tomto ohledu především prosincové zasedání.

Draghi zopakoval již poněkolikáté, že ke stimulačním snahám ECB by se měly připojit také jednotlivé vlády na fiskální úrovni. Draghi vyzval především ke krokům vedoucím ke snížení strukturální nezaměstnanosti, podpořeny ekonomického růstu a zlepšení podmínek pro podnikání.

Draghi uvedl, že data naznačují pomalu postupující oživování ekonomického růstu, jež by měl zhruba odpovídat vývoji ve 3Q. Další oživení by mělo být podporováno přenesením pozitivních efektů stimulačních kroků centrální banky do reálné ekonomiky. V této souvislosti Draghi oponoval názorům o škodlivosti záporných sazeb. Nízké sazby obecně podle jeho názoru napomáhají distribuovat benefity uvolněné měnové politiky dále do ekonomiky.

Rizika pro oživení jsou především na straně možného oslabení růstu v důsledku externích vlivů. Celkově však považuje evropskou ekonomiku v tuto chvíli za celkem odolnou. ECB zůstává nadále připravena učinit vše potřebné a možné pro její stimulaci a splnění svých cílů.

Euro v reakci na rozhodnutí ECB a doprovodné komentáře posílilo, evropské akcie naopak prohloubily poklesy. Trhy jsou zklamány, že nedošlo alespoň k náznakům prodloužení programu QE.




Poslední zprávy z rubriky Investice:

Út   9:54  HK.cash po údajích z Číny klesá o téměř 1 % X-Trade Brokers (XTB)
Út   9:03  Ranní okénko - Úterý ve znamení smíšeného sentimentu německých analytiků Raiffeisenbank a.s. (Raiffeisenbank a.s.)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688