Patria (Patria Finance)
Akcie v ČR  |  19.10.2016 17:34:29

Nejlepší akcie na říjen

Čtenář se možná stejně jako já ptá, zda podobný nadpis není příliš bulvárního charakteru. Akcie se přece nekupují „na říjen, listopad, či na Vánoce“. Jenže celou věc můžeme vnímat tak, že se v danou dobu staly výjimečně atraktivními – kvůli znatelné změně fundamentu, neopodstatněné korekci ceny, či jinému faktoru. Investor Daniel Sparks se domnívá, že nejlepší říjnovou akcií je známá a slavná Walt Disney. Vývoj její ceny za poslední tři roky potěšil jen ty, kteří stihli včas prodat v roce 2015. Konec toho roku totiž nastartoval korekci, která v podstatě trvá dodnes:



Zdroj: Financial Times

Proč by měl nyní být ten správný čas na nákup WD? Zmíněný investor poukazuje na rostoucí tržby a zisky na akcii (za posledních 12 měsíců rostly o 9,1 % a 15,7 %). Analytici navíc čekají, že v následujících deseti letech porostou EPS ročně v průměru o 10,7 %. Ve světle takového růstu se nezdá, že by PE ve výši 16,5 představovalo nějak zvlášť napnutou valuaci (ale celý valuační příběh vypráví až pohled na rizikovost a schopnost generovat hotovost).

Investor poukazuje i na to, že WD může být považována za atraktivní dividendovou investici. Dividendový výnos sice dosahuje jen 1,5 %, ale dividendy tvoří jen asi 25 % zisků a tudíž by měli podle investora mít prostor pro významný růst. Rád bych v této souvislosti poznamenal, že podobná myšlenková zkratka se nemusí vždy vyplatit, protože dividendy nejsou nikdy (!) vypláceny ze zisků (jako čistě účetní konstrukce), ale vždy jen z toku hotovosti. WD v roce 2015 generovala ze svého provozu 11 miliard dolarů a po investicích jí zbylo více než 6 miliard dolarů. Dividendy dosáhly jen 3 miliardy dolarů, takže i podle tohoto pohledu by měl existovat velký prostor pro jejich navyšování.

Je tu ale jeden „detail“, který nalezneme i u řady jiných firem. WD provádí poměrně mohutné odkupy a jejich hodnota spolu s hodnotou dividend volný tok hotovosti převyšuje. To znamená, že celkovou výplatu peněz akcionářům firma dotuje dluhem, popřípadě snižováním zásoby hotovosti v rozvaze. Pokud je rozvaha silná, není na tom vůbec nic špatného, naopak. Do nekonečna ale takový stav trvat nemůže a odkupy budou muset nakonec klesnout. Navyšování dividend by tak investorům určitě dělalo radost, proti tomu ale půjde efekt snižování odkupů. Teoreticky by jej měl trh racionálně očekávat, ale ohledně podobné racionality bych si velké iluze nedělal.

Pan Sparks tvrdí, že akcii WD táhnou dolů dva hlavní faktory. Prvním z nich je nejistota ohledně měnícího se prostředí – rostoucí popularita HBO NOW, Netflixu, či Hulu. Není totiž jasné, jestli si WD bude schopna udržet diváky a schopnost stanovení prémiovějších cen. Poslední čtvrtletní čísla naznačují, že jde o obavy reálné. Druhý faktor je nepredikovatelnost kasovních trháků (což ale není specifikum WD). Proti těmto negativům by ale měla stát aktiva jako ESPN, zábavní parky a značky jako Pixar, Marvel, či Star Wars. Vedle zmíněného investora pak optimismem srší i zakladatelé Motley Fool Tom a David Gardner, kteří WD dali na seznam nejlepších deseti akcií pro nákup. Jejich víra ve schopnost adaptace WD na nové prostředí tedy musí být veliká.

Patria Online je investiční portál s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688