Patria (Patria Finance)
Akcie ve světě  |  19.10.2016 12:50:12

Prodej elektrických aut roste. Pro Teslu ale na špatných místech


Do konce letošního roku by po celém světě mohly jezdit více než dva miliony elektrických aut. Ukazují to čísla z celosvětové databáze elektrických vozidel EV Volumes. Pro Teslu by to mohla být dobrá zpráva. Ale není.

Při bližším pohledu je patrné, že expanze se děje tam, kde je americký výrobce elektrických vozů slabý.  A další pohled naznačuje, že většinu růstu mají na svědomí jeho konkurenti. Boom se tudíž koná, pro Teslu akorát na špatných místech, míní časopis Forbes.

Server Automotive News poukazuje v této souvislosti na stereotypní uvažování pod hlavičkou „America First“. To se objevilo v roce 2014, kdy byly Spojené státy největším trhem s elektromobily na světě. V duchu tohoto stereotypu se tudíž nadále věří, že „americký trh je díky autům jako Model S od Tesly nadále napřed, pokud jde o zavádění technologií nulových emisí“.

Jenže o rok později už bylo všechno jinak. Koncem roku 2015 byly největšími trhy s elektrickými vozidly Čína a západní Evropa, jak ukazuje analýza společnosti Transport & Environment. Spojené státy, domovský trh Tesly, byly až třetí.

Letos by se měl prodej elektrických aut v Číně ztrojnásobit na zhruba 450.000 vozidel, říká José Pontes, který trh s těmito vozidly sleduje nepřetržitě od roku 2008. Pontes je známý především díky blogu ev-sales, kam se uchylují ti, kdo se zajímají o často jen obtížně zjistitelná čísla o prodeji elektromobilů. Jejich odbyt je totiž nadále nízký, a data o prodeji tak často statistiky nezachytí.

Tesla navíc odmítá jít ve šlépějích jiných automobilek a na rozdíl od nich měsíční data o prodeji v jednotlivých oblastech neuvádí. „Jedním z důvodů, proč data o měsíčních dodávkách nezveřejňujeme, je ten, že se v regionech prostě dost liší, a média mají tendenci vykládat si dodávky různě nesmyslně,“ řekl v roce 2014 generální ředitel Tesly Elon Musk.

Kdo tedy vyrobil většinu elektromobilů prohánějících se po světě? Skupina Renault –Nissan Alliance se v srpnu nechala slyšet, že na silnice vyjel její už 350-tý tisící elektrický vůz, a na celosvětovém odbytu těchto aut má zhruba poloviční podíl. V letošním prvním pololetí se objevil lídr trhu, v Šen-čenu sídlící společnost BYD, která jenom v Číně prodala 53 400 vozidel s elektrickým pohonem. Tesla jich prodala 33 200, ale po celém světě.

Expandující trh s elektromobily ale nemusí dělat radost ropným společnostem. Ratingová agentura Fitch Ratings tento týden varovala, že ropný průmysl čelí vážné hrozbě kvůli rostoucímu využívání aut s elektrickým pohonem. Ropné společnosti by si podle ní měly nachystat plány na "radikální změnu", kterou si podle ní příchod nových technologií vynutí.


Zdroj: Forbes, FT, BBG

Patria Online je investiční portál s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.






Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688