TNBiz (TN.cz)
Z domova  |  18.10.2016 11:39:33

Změna politické mapy: Přehled, kdo bude vládnout ve vašem kraji


Letošní volby do krajských zastupitelstev s drtivou převahou vyhrálo hnutí ANO, které zvítězilo celkem v devíti krajích. Dosud dominující sociální demokracie dokázala vyhrát pouze ve dvou krajích, obhajovala přitom 11 hejtmanských postů. Po jedné výhře si připsali Starostové pro Liberecký kraj a KDU-ČSL.

 

Koaliční jednání probíhala více než týden a s výjimkou jednoho kraje už je všude víceméně jasné, kdo se chopí moci. Hnutí ANO má jistých pět hejtmanů, stejný počet jich bude ze sociální demokracie, hejtmanský post obhájili Starostové pro Liberecký kraj a lídra kraje budou mít také lidovci. Do čela Ústeckého kraje s největší pravděpodobností znovu usedne člen KSČM.

 

 

Kraji, kde povolební jednání trvala nejdéle, byly Jihočeský, Karlovarský a Ústecký. V Karlovarském kraji podepsalo  v pondělí večer dohodu o spolupráci ANO, ODS, Hnutí za harmonický rozvoj obcí a měst a Piráti. Vítězné ANO chce ještě jednat se zástupci STAN, i bez jeho podpory ale má koalice v zastupitelstvu většinu.

Společnou řeč dlouho nemohly strany najít ani na jihu Čech. Zástupci vítězné ČSSD se nakonec domluvili s druhým ANO, za třetího partnera si vybrali hnutí Jihočeši 2012. Právě třetí partner, díky kterému by koalice získala většinu, byl bodem, na kterém se nemohly dvě vítězné strany dohodnout. ČSSD odmítlo vládnout s ODS, ANO se zase nechtělo spojit s lidovci a komunisty.

Jediným krajem, kde jsou stále ve hře dvě naprosto odlišné varianty, je Ústecký kraj. V jednom případě by vítězné ANO skončilo v opozici. Mohou za to výroky předsedy hnutí Andreje Babiše, který řekl, že komunistům klidně přenechá hejtmanský post, požaduje ale většinu v radě a bude rozhodovat o tom, co hejtman dělá. Původně přitom dvojkoalice ANO a KSČM vypadala jako nejpravděpodobnější varianta. Po včerejších jednáních je ale na spadnutí podpis koaliční smlouvy mezi komunisty, ČSSD a SPD-SPO


Před volbami měla ČSSD celkem 11 hejtmanů a vládla ve všech moravských krajích a ve většině českých. Po jednom hejtmanovi měli komunisté a Starostové pro Liberecký kraj.

 

Krajské volby letos vyhrálo hnutí ANO, které sociální demokracii vyfouklo prvenství v osmi krajích, vyhrálo také v Ústeckém, kde doposud vládli komunisti. ČSSD dokázala zvítězit pouze ve dvou krajích, o Zlínský je připravila KDU-ČSL.

 

Jenže zatímco vítěz voleb byl jasný, koaliční jednání odstavila ANO v několika krajích do opozice. ČSSD tak s největší pravděpodobností bude mít hejtmana také ve třech krajích, kde letos nevyhrála. Nakonec by tak ANO i ČSSD mohly mít po letošních volbách stejný počet hejtmanů. Ve hře o hejtmanské křeslo jsou stále komunisté, jisté ho mají Starostové pro Liberecký kraj a KDU-ČSL

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688