Ekonomický deník (Ekonomický deník)
Investice  |  18.10.2016 06:00:41

Češi pojedou do Bruselu vysvětlovat, jak počítají odpad

Od roku 2024 nebude možné v České republice odvážet na skládky odpad, který je možné zužitkovat jinak. Nařizuje to Evropská unie. Kolik odpadu se nyní v ČR na skládky ukládá, však není jasné, jiná čísla nabízí Ministerstvo životního prostředí a jiná Český statistický úřad.

Čeští úředníci mají problém se zástupci Evropské unie. Čísla, která zaměstnanci Ministerstva životního prostředí ČR (MŽP) a Českého statistického úřadu (ČSÚ) reportují o odpadech se neshodují. Ve čtvrtek by proto měli být v centrále EU, belgickém Bruselu, na „koberečku“ a vysvětlovat, proč obě evidence odpadu dávají rozdílné výsledky. Kvůli rozdílnosti je  obtížné posuzovat, jak Česká republika své závazky vůči EU plní a hlavně, jak je plnit bude. Po čtvrteční schůzce by se  mělo rozhodnout, jakou ze dvou evidencí bude naše odpadové hospodářství nadále využívat. Jednání se zúčastní zástupci ČSÚ, MŽP, DG Enviroment (generální direktoriát životního rostředí Evropské komise), DG Regio (generální ředitelství pro regionální politiku) a DG Eurostatu (Evropského statistického úřadu).

Pokud by se nepodařilo dojít k dohodě, mohlo by to znamenat nutnost zcela přehodnotit v ČR dosud platné plány odpadového hospodářství (POH) na všech úrovních. Tyto plány mimo jiné přitom do značné míry určují, kde budou jaké skládky, spalovny a jak se bude v praxi s odpady na daném území zacházet. Odpadové plány jsou také nepominutelnou podmínkou pro čerpání evropských dotací na mnohé projekty v oblasti životního prostředí.

Řešení je na cestě?

Několik dní před bruselskou schůzkou se do dlouhodobého sporu mezi ČSÚ a MŽP vložil také Úřad vlády. Výsledkem je ujednání, které by mohlo být v Bruselu akceptováno. Statistický úřad je například připraven v horizontu několika měsíců v souladu s evropským statistickým systémem zajistit ve svých informačních výstupech ze statistiky odpadů požadované údaje a MŽP přehodnotí svou metodu výpočtu produkce komunálního odpadu. Tím by mělo být zamezeno duplicitnímu započítávání odpadů v různých statistikách a do značné míry by se odstranily rozdíly mezi čísly obou institucí.

Toto ujednání, které by mohlo Evropskou komisi uspokojit, podepsali ministr životního prostředí Richard Brabec, předsedkyně Českého statistického úřadu Iva Ritschelová a ředitel odboru poradců a poradkyň předsedy vlády Vladimír Špidla.

Problém ovšem je, že úplný soulad v datech kolem českého odpadového hospodářství by měl přinést až nový zákon o odpadech, který, pokud bude schválen, vstoupí v platnost až od počátku roku 2018.

Miloš Cihelka


Ekonomický deník přináší zpravodajství, analýzy a komentáře ze světa ekonomiky a technologií.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688