Investicniweb.cz (Investičníweb, s.r.o.)
Akcie ve světě  |  18.10.2016 00:15:31

17. října: Tohle potřebujete vědět nejen o pondělním obchodování na amerických burzách

Americké akcie během pondělního obchodování mírně klesly, energetické tituly se dostaly pod tlak kvůli levnější ropě. K poklesu trhu přispěly také některé finanční firmy. Pozornost investorů se nyní soustředí zejména na zveřejňování hospodářských výsledků amerických podniků za třetí čtvrtletí, odpoledne ale investoři věnovali pozornost i slovům viceguvernéra Fedu Stanleyho Fischera, který řekl, že nízké úrokové sazby by mohly ohrozit ekonomickou stabilitu USA, avšak dodal, že zvýšit úroky pro Fed není jednoduché.

Index Dow v pondělí odepsal 0,29 % a uzavřel na 18 086,40 bodu, širší index S&P 500 klesl o 0,3 % na 2 126,50 bodu a index technologického trhu Nasdaq Composite se snížil o 0,27 % na 5 199,82 bodu. Index volatility VIX vzrostl o 0,56 % na 16,21 bodu a výnos 10letých vládních dluhopisů USA se snížil o tři bazické body na 1,766 %.

Většina sektorů skončila v červených číslech, nejvíce klesly odvětví cyklického spotřebního zboží, sektor telekomunikací a energetické odvětví. Nad nulou se udržely sektor veřejných služeb a odvětví základních materiálů.

Americké akcie (17. října 2016)
Americké akcie (17. října 2016)Zdroj: Google

Dolů zamířily akcie energetických firem Southwestern Energy (-3,33 %) nebo Chesapeake Energy (-3,2 %), protože ceny ropy klesly v důsledku obav z nadbytečných dodávek suroviny na trh. Výrazný nárůst nicméně zaznamenaly akcie výrobce hraček Hasbro (+7,43 %), jehož čtvrtletní výsledky překonaly očekávání analytiků.

Mírně v plusu skončily také akcie finančního domu Bank of America (+0,31 %), který před začátkem obchodování reportoval zisk i výnosy nad odhady (0,41 USD na akcii vs. 0,34 USD na akcii, respektive 21,6 miliardy USD vs. 20,97 miliardy USD).

V indexu Dow nejvýrazněji zlevnily akcie provozovatele řetězce restaurací s rychlým občerstvením McDonald's (-1,47 %), výrobce sportovního oblečení a obuvi Nike (-1,14 %) a řetězce hobby marketů Home Depot (-1,01 %). Dařilo se naopak cenným papírům farmaceutické společnosti Johnson & Johnson (+0,79 %), výrobce letecké techniky Boeing (+0,37 %) nebo mobilního operátora Verizon Communications (+0,3 %).

Americké akcie (17. října 2016)
Americké akcie (17. října 2016)Zdroj: Finviz

Na akciovém trhu nadále panuje nejistota ohledně načasování dalšího zvýšení úrokových sazeb americké centrální banky. Místopředseda Rady guvernérů Fedu Stanley Fischer v pondělí uvedl, že nízké úrokové sazby by mohly ohrozit ekonomickou stabilitu a že centrální banka je velmi blízko dosažení svých cílů v oblasti zaměstnanosti a inflace. Dodal nicméně, že zvýšit úroky pro Fed není tak jednoduché.

Známý americký investor Carl Icahn v pondělí vyjádřil rostoucí znepokojení ohledně situace na akciovém trhu v USA. Cena akcií řady podniků je podle něj vzhledem k rizikům na rozvíjejících se trzích výrazně nadhodnocená. "Jsem znepokojen několik let a toto znepokojení neustále roste," řekl Icahn televizní stanici CNBC.

Po konci obchodování hospodářské výsledky zveřejnili počítačový obr IBM (v řádném obchodování +0,21 %), poskytovatel služby streamování videa Netflix (v řádném obchodování -1,65 %) či letecký dopravce United Continental Holdings (v řádném obchodování (-0,32 %).

Společnost Netflix oznámila, že jí ve třetím čtvrtletí vzrostl počet předplatitelů o 3,57 milionu, tedy výrazně více, než sama očekávala (2,3 milionu). Akcie firmy na oznámení v poobchodní fázi zareagovaly prudkým růstem, kolem 22.50 SELČ jejich cena rostla bezmála o dvacet procent. Na konci září měla společnost celosvětově 88,3 milionu předplatitelů. Firma dále oznámila, že v uplynulých třech měsících hospodařila se ziskem 0,12 USD na akcii při tržbách 2,29 miliardy USD. O rok dříve společnost za stejné období vykázala zisk na akcii 0,09 USD a tržby 2,1 miliardy USD. Analytici čekali zisk na akcii 0,06 USD a tržby 2,28 miliardy USD.

Počítačová společnost IBM vykázala za uplynulé čtvrtletí upravený zisk na akcii 3,29 USD při tržbách 19,2 miliardy USD. Analytici čekali, že společnost vykáže očištěný zisk na akcii 3,23 USD a tržby 19 miliard USD. Firma současně potvrdila výhled upraveného zisku na akcii za celý letošní rok na úrovni minimálně 13,50 USD. V poobchodní fázi akcie IBM ztrácely asi tři procenta.

V červených číslech se v after-marketu pohybovaly i akcie kartové společnosti Visa (v řádném obchodování -0,36 %, v after-marketu kolem 23.00 SELČ -1,7 %), která oznámila rezignaci svého výkonného ředitele Charlieho Scharfa. Z funkce Scharf odstoupí k 1. prosinci, nahradí jej v ní Alfred Kelly, dřívější prezident konkurenční společnosti American Express. Firma také uvedla, že Scharf bude ještě několik měsíců fungovat jako poradce Kellyho.

K výměně ve vedení došlo také ve společnosti Caterpillar (-0,43 %). Výkonný ředitel a předseda představenstva výrobce stavební a těžební techniky Doug Oberhelman v pondělí oznámil, že z obou funkcí odejde v lednu. Oberhelman ve firmě působil na různých postech více než čtyři desetiletí. Ve vedení podniku jej nahradí Jim Umpleby, který ve společnosti působí 35 let. Tisková mluvčí firmy uvedla, že Oberhelman odchází z vlastního rozhodnutí.

Hlavní pondělní události na amerických trzích trzích:

  • Americký výrobce elektrických aut Tesla Motors bude spolupracovat s japonskou firmou Panasonic na výrobě solárních článků a modulů v USA. Panasonic již spolupracuje s Teslou při výrobě baterií pro první vůz automobilky určený pro masový trh Model 3.
  • Čínská logistická společnost ZTO Express plánuje ještě v tomto měsíci primární nabídku akcií v USA, která má být největším vstupem na burzu v USA v letošním roce a největší nabídkou akcií čínské firmy ve Spojených státech od nabídky internetové firmy Alibaba Group v roce 2014. Celkem chce ZTO z primární nabídky získat 1,5 miliardy USD.
  • Donald Trump má již jen desetiprocentní šanci vyhrát osmého listopadu v USA prezidentské volby, tvrdí The New York Times.
  • Společnost PepsiCo oznámila, že hodlá celosvětově snížit množství cukru ve svých nápojích. Mezi hlavní důvody patří kritika kvůli nárůstu obezity ve světě a snaha o ochranu životního prostředí, píše agentura Reuters.
  • Index podnikatelské aktivity newyorského Fedu (Empire State index) se v říjnu snížil na -6,8 bodu z -1,99 bodu v září (odhad: +1 bod).
  • Průmyslová výroba ve Spojených státech se v září proti předchozímu měsíci zvýšila o 0,1 %, zatímco v srpnu o 0,5 % klesla (revidováno z -0,4 %). V pondělí to uvedla americká centrální banka. Růst byl nižší, než očekávali analytici, kteří v anketě agentury Reuters v průměru počítali s růstem o 0,2 %. Využití kapacit se zvýšilo na 75,4 % ze srpnových revidovaných 75,3 % (revidováno ze 75,5 %, odhad: 75,6 %)
  • BMO Capital Markets snížila doporučení na akcie JPMorgan Chase na "market perform" z "outperform" a zvýšila doporučení na akcie Wells Fargo na "market perform" z "underperform".
  • Známý americký investor Carl Icahn vyjádřil rostoucí znepokojení ohledně situace na akciovém trhu ve Spojených státech. V pondělí prohlásil, že cena akcií řady amerických podniků je podle něj vzhledem k rizikům na rozvíjejících se trzích výrazně nadhodnocená.
  • Nízké úrokové sazby ve Spojených státech by mohly ohrozit ekonomickou stabilitu. V pondělí to prohlásil viceguvernér Fedu Stanley Fischer. Fed je sice podle Fischera blízko dosažení svých cílů v oblasti zaměstnanosti a inflace, zvýšit úroky pro něj však prý není tak jednoduché.

Výsledková sezóna:

  • Americkému finančnímu ústavu Bank of America vzrostl ve třetím čtvrtletí čistý zisk o 6,6 % na 4,45 miliardy USD. Zisk druhé největší banky v USA podle majetku se zvýšil poprvé po třech čtvrtletích, hlavně díky příjmům z obchodování s dluhopisy.
  • Americkému výrobci hraček Hasbro vzrostl ve třetím čtvrtletí čistý zisk o 24 % na 257,8 milionu USD. Hospodaření podpořil zájem o hračky pro dívky v čele s panenkami.
  • Výsledky Charles Schwab ve 3Q: Zisk na akcii 0,35 USD (odhad: 0,33 USD), tržby 1,91 miliardy USD (odhad: 1,89 miliardy USD).
  • Výsledky Netflix ve 3Q: Zisk na akcii 0,12 USD (odhad: 0,06 USD), tržby 2,29 miliardy USD (odhad: 2,28 miliardy USD). Počet předplatitelů se společnosti za tři měsíce do září zvýšil celosvětově o 3,57 milionu (odhad firmy: 2,3 milionu). Akcie v pondělním after-marketu +20 %.
  • Výsledky IBM ve 3Q: Upravený zisk na akcii 3,29 USD (odhad: 3,23 USD), tržby 19,2 miliardy USD (odhad: 19 miliard USD). AKcie v pondělním after-marketu -3 %.
  • Výsledky United Continental Holdings: Upravený zisk na akcii 3,11 USD (odhad: 3,07 USD), tržby 9,91 miliardy USD (odhad: 9,9 miliardy USD). Akcie v pondělním after-marketu beze změny.

Pokračování shrnutí obchodování v USA najdete na Investičním webu.


Americké akcie: Do jakých odvětví a firem aktuálně (ne)investovat?Americké akcie: Do jakých odvětví a firem aktuálně (ne)investovat?

Americké akcie jsou poblíž historických maxim, a to všemožným rizikům navzdory. Může býčí trend za oceánem pokračovat? A jak aktuální situaci na trzích reflektovat v investičním portfoliu? 

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688