Patria (Patria Finance)
Akcie v ČR  |  17.10.2016 13:42:40

Fond banky Macquarie kupuje 30procentní podíl v Křetínského EPIF


Energetický a průmyslový holding (EPH) uzavřel dohodu s konsorciem globálních institucionálních investorů vedených a zastupovaných společností Macquarie Infrastructure and Real Assets (MIRA) o prodeji 30% podílu ve firmě EP Infrastructure (EPIF).Zbylých 70 % EPIFu zůstává v držení EPH, který si rovněž zachovává manažerskou kontrolu nad EPIF. Ve skupině EPIF EPH sdružila aktiva přepravy plynu, rozvodu elektřiny a tepla v ČR a na Slovensku.

Jak si všimla česká média, dnešní oznámení přichází téměř půl roku poté, co zájem Macquarie Infrastructure and Real Assets o akcie EPIF vedl k rozhodnutí původních vlastníků zrušit prodej akcií holdingu na pražské burze. V dubnu pak vrcholily přípravy na prodej 15 procent akcií přes burzu a tato transakce se mohla stát druhou největší v dějinách pražské burzy.

Konsorcium zastupované správcem aktiv MIRA tvoří fond Macquarie European Infrastructure Fund 5 a další globální institucionální investoři. Holding EPH, který si ponechá zbývajících 70 procent v EPIF, ovládají finančníci Daniel Křetínský a Patrik Tkáč. Společně drží zhruba dvě třetiny akcií. EPH v polovině letošního dubna oznámil záměr nabídnout akcie EPIF na burze v Praze a Londýně. Na burzu mělo jít zhruba 15 procent akcií EPIF. Média tehdy uvedla, že podíl v infrastrukturní firmě měl EPH přes burzu vynést mezi 20 a 32 miliardami korun. Na konci dubna se ale EPH rozhodl, že akcie na burze nenabídne.

„Vnímáme tuto transakci jako jasné ocenění kvality aktiv vlastněných společností EP Infrastructure. Těšíme se na budoucí spolupráci a jsme přesvědčeni, že nový minoritní akcionář bude pro EPIF přínosem i z pohledu kontribuce know-how, a to nejen v oblasti financí, například financovaní a ratingu, ale také ve strategické diskuzi v jednotlivých předmětech podnikání EPIF. Macquarie a jeho konsorciální partneři totiž patří mezi přední globální investory do energetické infrastruktury a mají proto mimořádně cenné globální know-how v této oblasti,“ citoval vyjádření Daniela Křetínského, předsedy představenstva EPH, web EPHolding.cz.

Transakce má být dokončena v prvním čtvrtletí roku 2017 a podle zjištění médií, například deníku Hospodářské noviny, se cena dojednaného obchodu může pohybovat okolo hodnoty ohodnocení podílu firmy z letošního jara, který byl 40 až 62 miliard korun.

Skupina fondů Macquarie Infrastructure and Real Assets (MIRA) je největším správcem infrastrukturního majetku na světě. Spravuje podíly v energetických, dopravních a zemědělských firmách a v nemovitostech v úhrnné hodnotě více než 100 miliard dolarů. V minulosti fondy investovaly do řady mezinárodních letišť nebo ropných terminálů, telekomunikací nebo do čističek odpadních vod. V tuzemsku skupina fondů MIRA vlastní také podíl v divizi RWE, pod kterou spadá převážná část distribuce plynu v ČR. Před šesti lety fondy koupily České Radiokomunikace, největšího českého provozovatele sítě pro šíření televizního a rádiového signálu.

Patria Online je investiční portál s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Akcie v ČR:

St 16:41  Akciové trhy: Převládala pozitivní nálada - Komentář Investiční bankovnictví (Komerční banka)
St 10:52  Colt: Konferenční hovor k výsledkům za rok 2023 Research (Česká spořitelna)






Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688