Patria (Patria Finance)
Investice  |  17.10.2016 09:34:09

Yellenová chce ekonomiku mírně “přehřát”…


Šéfka Fedu Janet Yellenová v pátek hovořila o tom, že je zapotřebí po hlubší krizi let 2008/2009 ekonomiku rozehřát, dříve než ji Fed začne znovu výrazněji chladit. Hlavně proto, aby se struktura ekonomiky vrátila do žádoucího normálu - tedy, aby například znovu vzrostly žádoucí výdaje na výzkum a vývoj nebo vzrostla participace na pracovním trhu (ochota pracovat nebo hledat si aktivně zaměstnání). S řadou závěrů se dá souhlasit, jen je třeba si uvědomit, že Spojené státy jsou již mimo recesi poměrně dlouhou dobu (přes 6 let).

A přes dlouhé období uvolněné měnové politiky a rekordně nízkou nezaměstnanost zmiňované přehřívání ekonomiky stále ne a ne přijít. Výroky Janet Yellenové moc neovlivnily krátký konec výnosové křivky a sázky na růst sazeb v nejbližších měsících. Ne moc dobře se ale cítily dlouhé americké dluhopisy, kterým se nelíbila možnost tolerovat vyšší inflaci. Jakkoliv zní toto varování stále spíše jako teoretické mentální cvičení, desetileté americké výnosy po něm vyskočily na nejvyšší úrovně za poslední čtyři měsíce.

V tomto týdnu bude nejprve pozornost věnována dalším řečníkům z Fedu zejména Stanley Fischerovi (dnes) a Williamu Dudleyovi (středa). Pozornost se ale pak stočí ke čtvrtečnímu zasedání ECB. Počítáme s tím, že po poslední sadě měsíčních dat bude ECB v zásadě spokojená - její prognóza se v hrubých rysech naplňuje. Ve třetím kvartále dochází pouze ke kosmetickému zpomalení růstu (náš nowcast ukazuje na 0,2-0,3 % q/q) a dál se daří především domácí spotřebě. Jediným viditelnějším zklamáním zůstává slabá jádrová inflace (0,8 %). To by ale zatím neměl být silný argument pro změnu v nastavení měnové politiky. ECB podle nás nebude oznamovat natažení politiky QE (za horizont března 2017) ani žádné další výraznější novinky.

FOREX

Region

Středoevropské měny v pátek oslabily, přičemž prim hrál zlotý, který se obchoduje již nad 4,31. Kromě obecně nepříznivého sentimentu v emerging markets (viz turecká lira) polské měně neprospěl ani výsledek běžného účtu platební bilance. Ten v srpnu skončil schodkem vyšším než jedna miliarda euro, přičemž schodek za červenec byl revidován vzhůru. Jde však o tradiční sezónní zhoršení v důsledku vyššího odlivu dividend, byť jisté zrychlení dovozů bylo rovněž vidět.

Každopádně až do amerických voleb může zlotý a vlastně celý region čekat přece jenom volatilnější období.

EUR/USD/GBP

Kurz eurodolaru už zakotvil pod hranicí 1,10, ačkoliv v pátek zveřejněná data o maloobchodních tržbách byla mírně slabší a šéfka Fedu Yellenová se věnovala spíše dlouhodobým úvahám. Sílu dolaru si lze vysvětlit, ale jiným jestřábím výrokem, který přišel v pátek od (bývalé holubice) Rosengrena z bostonského Fedu (v září hlasoval pro zvýšení sazeb). Dnes se trh soustředí na další vystoupení důležitého amerického bankéře, kterým bude muž č. 2 uvnitř Fedu - S. Fischer.

Libra zůstává pod tlakem a o nejenom kvůli politickému riziku vyplývajícímu z brexitu, ale také v důsledku obav z jednání Bank of England. Její šéf Carney přitom poznamenal, že banka bude tolerovat přestřelení inflačního cíle (2 %). Minimálně do listopadového zasedání BoE tak může libra zůstat pod tlakem, neboť trh se může obávat, co centrální banka ještě vymyslí.

Patria Online je investiční portál s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Investice:

Čt   7:41  Ranní shrnutí (25.04.2024) X-Trade Brokers (XTB)
Čt   6:09  Asijské akcie v éře dividend podle Fidelity Patria (Patria Finance)
Čt   0:02  24. dubna: Tohle potřebujete vědět (nejen) o středečním obchodování na Wall Street Investicniweb.cz (Investičníweb, s.r.o.)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688