Investicniweb.cz (Investičníweb, s.r.o.)
Investice  |  15.10.2016 09:07:26

Strach už netáhne, vítězové prvního pololetí paběrkují

Na začátku letošního roku se dařilo aktivům, do nichž investoři vkládají peníze především v dobách nejistoty na trzích a strachu z dalšího vývoje. Druhá polovina roku jim ale již tolik nesvědčí.

Státní pokladniční poukázky, zlato, veřejné služby, spotřební zboží nebo nemovitostní fondy (REIT) byly letos třídami aktiv, které na rozdíl od ostatních nástrojů a akciových sektorů zajišťovaly investorům zajímavé zisky. Jde o klasické defenzivní sektory a nástroje, kterým se daří, když vládne na akciovém trhu jako celku nejistota, případně když klesají úrokové sazby. Důvodem k jejich posilování od začátku roku může být odsouvání zvyšování úrokových sazeb ze strany Fedu, ale také rostoucí medvědí tendence na trhu a rostoucí nervozita.

Vývoj ETF Utilities Select Sector SPDR za poslední rok
Vývoj ETF Utilities Select Sector SPDR za poslední rok

Tato pohádka je patrně u konce, poslední měsíc byl pro tato aktiva poměrně špatný, což je jasně vidět na grafech. Na prvním z nich je vidět vývoj ETF Utilities Select Sector SPDR (XLU), jehož podkladovým aktivem je S&P Utilities Select Sector Index, jenž sleduje společnosti v sektoru veřejných služeb.

Vývoj ETF Vanguard REIT za poslední rok
Vývoj ETF Vanguard REIT za poslední rok

Na druhém je Vanguard REIT ETF (VNQ), který kopíruje vývoj indexu MSCI USA Index REIT sledujícího nemovitostní fondy v USA. Oba ETF v posledním měsíci klesly pod svůj 200denní klouzavý průměr a nedaří se jim dostat zpět nad něj.

Vývoj ETF SPDR Gold Shares za poslední rok
Vývoj ETF SPDR Gold Shares za poslední rok

Také další dva ETF zaměřené na zlato (SPDR Gold Shares ETF - GLD) a spotřební zboží (Consumer Staples Select Sector SPDR – XLP) se pohybují kolem svého 200denního průměru, ale zatím nejsou trvale pod ním.

Vývoj ETF Consumer Staples Select Sector SPDR za poslední rok
Vývoj ETF Consumer Staples Select Sector SPDR za poslední rok

Podle Davida Fabiana ze společnosti FMD Capital Management je ještě brzy na to spekulovat, zda za zmíněnými poklesy stojí pouze stažení prostředků investorů z překoupených sektorů, nebo jde o dlouhodobější trend. Je ale zajímavé, že o odvětví, která byla v posledním roce v nemilosti investorů, jako jsou finance nebo energetika, roste mezi investory zájem. I když poslední dny jsou opět velice rozkolísané a je patrný nový odklon od rizika.

Vše výše uvedené ústí v konsolidaci širších indexů, jako je například S&P 500 (a na něj navázaný ETF SPDR S&P 500 - SPY). Nárůst zájmu o některé sektory a pokles zájmu o jiné vede k pohybu do strany.

Vývoj ETF SPDR S&P 500 za poslední rok
Vývoj ETF SPDR S&P 500 za poslední rok

"Vidím to jako dobré znamení toho, že trh jako celek zůstává odolný a umožňuje růst nových myšlenek. Trend i celkové vyznění zůstává býčí, což ale bude platit pouze do doby, než cena neřekne něco jiného," míní Fabian.

Třídy aktiv citlivé na úrokové sazby byly v poslední době poněkud nadhodnocené, takže současný vývoj není až tak překvapivý. Zároveň je podle Fabiana nutné připomenout, že některá aktiva citlivá na vývoj na trhu s úvěry, jako jsou například dluhopisy s vysokým výnosem, banky nebo dluhopisy rozvíjejících se trhů, jsou na tom stále poměrně dobře.

Tyto komodity se vyplatí do konce roku sledovat 

Tyto komodity se vyplatí do konce roku sledovat

Komodity stále směřují k celoročnímu zisku, což nepamatujeme od roku 2010. Určité obavy ale zůstávají. Zejména surová ropa a zlato čelí rizikovým událostem, které by mohly před začátkem roku 2017 poslat jejich ceny níže.

 

<br>

 

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688