Eva Jurčíková (Vaše Nároky.cz)
Bydlení  |  14.10.2016 14:38:18

Pozor na smluvní pokuty realitních kanceláří

V dnešní době, pokud si chcete koupit dům či byt, musíte počítat s tím, že s největší pravděpodobností necháte realitní kanceláři nemalé peníze. Rezervační poplatky jsou většinou ve výši několika desítek tisíc korun a musíte je složit v podstatě okamžitě, když o nemovitost projevíte vážnější zájem. Co však dělat v případě, když rezervační poplatek složíte, ale od koupě domu nakonec ustoupíte? Správně by Vám měla realitní kancelář poplatek vrátit, bohužel se tak v mnoha případech neděje a kupující jsou nuceni se obrátit na právníka. Podobný případ se stal také panu Karlovi z Prahy.

Pan Karel uzavřel v červnu 2015 rezervační smlouvu s jednou menší realitní kanceláří za účelem koupi bytu v Praze v hodnotě 3 000 000 korun. Z koupě však nečekaně musel odstoupit, protože mu banka nakonec odmítla dát již předschválenou hypotékou. Realitní kancelář proto vyzval k vrácení rezervačního poplatku, který na začátku uhradil. Poplatek byl ve výši 50 000 . Realitní kancelář však odmítla peníze vrátit a argumentovala tím, že poplatek započetla na smluvní pokutu. Pan Karel však odmítal nechat nemalé peníze být a obrátil se na společnost Vaše nároky.cz, která poškozeným pomáhá řešit spory s nevrácenými rezervačními poplatky.

 

Případu pana Karla se ujal právník pan Mgr. Petr Novák. Dle jeho vyjádření byl nárok klienta na vrácení rezervačního poplatku oprávněný. „Realitní kancelář si nemůže bezdůvodně ponechat rezervační poplatek ani jej započíst na neoprávněnou smluvní pokutu,“ komentuje případ právník a dále vysvětluje: „Klient sice v daném termínu neuzavřel kupní smlouvy z důvodu na své straně a podle rezervační smlouvy tak vzniklo RK právo ponechat si výši provize, dle judikatury NS však uzavřením rezervační smlouvy mezi zájemcem o koupi a zprostředkovatelem nevzniká zájemci povinnost uzavřít kupní smlouvu. Ujednání o smluvní pokutě, zajišťující splnění takovéto povinnosti, je proto neplatné. Právník na základě svých argumentů sepsal předžalobní výzvu a zaslal ji protistraně. Realitní kancelář si nejspíše byla vědoma, že má máslo na hlavě, a po obdržení výzvy od avokáda panu Karlovi všechny peníze vrátila.

 

Příběh pana Karla tedy nakonec dopad dobře, bohužel je však mnoho dalších, kdy kupující o své peníze kvůli neznalosti zákona přijdou. Realitní kanceláře si ve většině případů rezervační poplatek nemohou ponechat, pokud ke koupi nemovitosti nedojde. Často se však klienty snaží napálit právě na tzv. smluvní pokuty, které mají zahrnuty v rezervačních smlouvách. Tyto body smlouvy však bývají v rozporu se zákonem a tedy neplatné. Kupujících by se v takových případech měli vždy bránit a pokusit se získat své peníze zpět. 

Společnost Vaše nároky.cz pomáhá občanům získat finanční odškodnění, na které mají nárok v případě, že se stali obětí nepoctivého a nekalého jednání obchodníků, institucí či státu. Služby společnosti jsou nastaveny pro oboustrannou spokojenost tak, že za ně klient neplatí žádné poplatky a jedinou odměnou pro společnost je provize ze získané částky do maximální výše 25 % pouze v případě vyhraného sporu. Se společností Vaše nároky.cz tedy klient nic neriskuje, nic neztratí a může jen získat. Portfolio oblastí odškodnění, které společnost za klienty řeší, je opravdu široké, od kompenzace za zpožděný let, přes nevyplacenou mzdu, krácení pojistného plnění či reklamaci dovolené, až po náhradu škody za pochybení lékaře.

Více informací na www.vasenaroky.cz.

 








Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688