Ložnice a naše nejčastější prohřešky v ložnici

V ložnici strávíme souvisle až třetinu života. To je dost dlouhá doba, a proto bychom se měli snažit, abychom se cítili v prostředí ložnice bezpečně a příjemně. Pokud si při čtení prohřešků vybavíte svoji ložnici, změňte to. Vždyť si tak kazíte kvalitní spánek a sex!

Nevhodná postel

Kvalitní postel je alfou a omegou ložnice. Při jejím výběru byste měli brát v potaz nejen její vzhled, ale i funkčnost. Na co se při výběru postele zaměřit? „Má-li postel sloužit k dennímu užívání, měly by její rozměry kopírovat tělesné rozměry jejích uživatelů. Šířka lůžka by se měla odvíjet od šířky ramen při poloze na zádech. Minimální délka lůžka se vypočítá tak, že k výšce člověka připočtete 25 cm tzv. patní prostor, což odpovídá délce nataženého chodidla,“ říká Alena Jindráková z Blanář nábytek. Důležitá je i výška lehací plochy, a to nejen z důvodu pohodlného vstávání, ale zajištění odvětrávání spodní lehací plochy, přičemž hygienické minimum je 25 cm. Každé lůžko si zaslouží vlastní rošt a matraci, přičemž matrace musí podepírat tělo tak, aby osa páteře byla při poloze na boku rovná a na zádech ve svém fyziologickém zakřiveném tvaru. A jaké jsou aktuální trendy v postelích? „Jednoznačně kontinentální postele, které jsou typické svojí velkorysou lehací plochou a dvojími matracemi. Navíc box-springy, jak se postelím říká, jsou i originálními designovými solitéry v interiéru ložnice,“ dodává Alena Jindráková.

Postel Blanář

 

Hodně světla a špatná teplota

Ačkoliv se doporučuje minimalizovat přítomnost textilií okolo sebe, abyste zbytečně nevytvářeli záchytná místa pro usazování prachu a roztočů, zatemňovací závěsy se vyplatí. Jsou nejen estetickým prvkem, ale hlavně omezí nežádoucí světelné znečištění, kterým jsme snad až s výjimkou samot neustále obklopeni. Přítomnost světla v noci se negativně projevuje na kvalitě spánku a úplná tma je nezbytná pro tvorbu některých hormonů, například tzv. melatoninu, který řídí spánek. Vhodné závěsy také dokáží snížit teplotu v místnosti. Naopak oblíbené hliníkové žaluzie fungují jako nechtěný přímotop. Hliník dobře absorbuje teplo, které večer zpět uvolňuje do prostoru. Teplota v ložnici by se měla pohybovat mezi 18-20 ̊C. Pozornost věnujte i patřičné vlhkosti vzduchu. Dlouhodobější vystavení suchému vzduchu (pod 40 %) způsobuje vysoušení sliznic dýchacích cest, což vede k jejich podráždění a zvyšuje se riziko vzniku infekcí, či alergických reakcí. Stačí do místnosti umístit misku s vodou.

Postel jako pracovna a jídelna

Spousta lidí si zvykla využívat postel pro odkládání oblečení, jako místo pro úřadování, či řádění dětí případně domácích mazlíčků. Jakmile jednou dětem nebo zvířatům povolíte uzdu, budete je jen těžko vykazovat z vydobytého území. Na hraní mají děti svůj pokoj, zvířata vlastní pelíšek, a vy s partnerem tak budete mít dostatek místa a klidu pro sebe. Pokud si chcete příležitostně užít romantickou snídani v posteli, nezapomeňte na stabilní podnos, který v případě nehody ochrání postel před rozlitou kávou nebo džusem. „Nikdy na posteli nenechávejte těžké nebo ostré předměty. Matrace je velmi choulostivá část postele a je také velice náchylná k poškození při jejím případném čištění. Znečištění pomůže minimalizovat ochranný povlak matrace, který tak prodlouží její životnost. Povlaky se dají ve většině případů prát v pračce, což usnadní pravidelnou údržbu,“ upozorňuje Alena Jindráková z Blanář nábytek.

Pohotovostní režim
Současná doba je typická on-line připojením. Jsme v dosahu takřka non-stop, ať na telefonu, tabletu či počítači. Schválně, přiznejme si, kdo z nás zcela vypíná před spaním telefon? Jedna z posledních studií uvádí, že až 75 % párů chodí spát v rozdílný čas, přičemž mezi nejčastější důvody patří on-line nakupování, chatování nebo hraní videoher. Nechejme večer telefon a notebook za dveřmi ložnice. Je pak větší šance, že se místo věnování svým kamarádům ve virtuálním světě budeme věnovat partnerovi pod peřinou. Ani přítomnost televizní obrazovky v ložnici není žádoucí. Sledování televize z postele bere nejen chuť na sex, ale i nutí přemáhat únavu, abyste dokoukali oblíbený film, či seriál. Nezapomeňte, že spánek před půlnocí má dvojnásobnou kvalitu než spánek po půlnoci. Dalším důvodem proč se vyhnout umísťování spotřebičů do ložnice je elektrické pole, které vzniká po zapojení spotřebiče do zásuvky, i když zůstane vypnutý. Senzitivním lidem může vyvolat bolesti hlavy, poruchy spánku, nebo deprese.



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Tipy a triky