Investicniweb.cz (Investičníweb, s.r.o.)
Akcie ve světě  |  14.10.2016 02:36:37

13. října: Tohle potřebujete vědět nejen o čtvrtečním obchodování na amerických burzách

Americké akciové indexy se během čtvrteční seance dotkly až tříměsíčních minim, později ale většinu ztrát smazaly. Náladu na Wall Street podkopaly slabé údaje z čínské ekonomiky a obavy z brzkého růstu úrokových sazeb Fedu. Ke konci dne trh povzbudilo oživení cen ropy.

Index Dow klesl o 0,25 % na 18 098,94 bodu, širší index S&P 500 oslabil o 0,31 % na 2 132,55 bodu a index technologického trhu Nasdaq Composite uzavřel se ztrátou 0,49 % na 5 213,33 bodu. Během dne ale indexy ztrácely až zhruba jedno procento. Index volatility VIX vzrostl o 4,9 % na 16,69 bodu a výnos 10letých vládních dluhopisů USA se snížil o dva a půl bazického bodu na 1,745 %.

V červených číslech skončila většina sektorů, nejvýrazněji klesly odvětví základních materiálů, finanční sektor a technologické odvětví. Téměř procento naopak přidal sektor veřejných služeb.

Americké akcie (13. října 2016)
Americké akcie (13. října 2016)Zdroj: Google

Čínský vývoz klesl v září o deset procent a vedl si podstatně hůře, než se čekalo. Nečekaně klesl také čínský dovoz, což zesílilo obavy o zdraví druhé největší světové ekonomiky.

Středeční zápis z jednání měnového výboru centrální banky USA potvrdil, že úrokové sazby v Fedu by se měly zvýšit v prosinci. Několik členů měnového výboru Fedu na zářijovém zasedání řeklo, že důvod ke zvýšení úrokových sazeb by mohl nastat už "poměrně brzy".

Americké akcie (13. října 2016)
Americké akcie (13. října 2016)Zdroj: Finviz

V indexu Dow utrpěly nejvýraznější ztráty akcie energetického podniku Chevron (-1,33 %), banky Goldman Sachs (-1,11 %) a farmaceutické společnosti Pfizer (-0,94 %). Dařilo se naopak cenným papírům farmaceutické firmy Merck (+1,38 %), maloobchodního řetězce Wal-Mart Stores (+1,14 %) či technologického podniku United Technologies (+0,93 %).

Potěšeni ve čtvrtek nebyli akcionáři internetové firmy Yahoo! (-1,75 %), která se již v červenci dohodla na prodeji svých jádrových aktivit s telekomunikační společností Verizon Communications. Mobilní operátor ve čtvrtek prohlásil, že kauza kolem úniku hesel a dalších citlivých údajů uživatelů Yahoo! je podstatný faktor, který je třeba brát v potaz. Podle analytiků ve vzduchu visí možnost vyjednání nových podmínek transakce. Verizon se s Yahoo! dohodl, že za její internetové aktivity zaplatí 4,8 miliardy USD.

Hospodářské výsledky za uplynulé čtvrtletí zveřejnil před začátkem obchodní seance letecký dopravce Delta Air Lines (+1,88 %). Firma oznámila, že ve třetím kvartálu dosáhla upraveného zisku na akcii 1,70 USD při tržbách 10,48 miliardy USD. Analytici odhadovali, že společnost vykáže upravený zisk 1,65 USD na akcii a tržby 10,53 miliardy USD. Tržby se firmě v meziročním srovnání snížily o 5,6 %. Společnost oznámila, že v posledním letošním čtvrtletí očekává mírný pokles marží.

Hospodářskými čísly se pochlubila rovněž společnost Marriott Vacations Worldwide (-8,82 %). Firma zaostala za odhady trhu jak na úrovni upraveného zisku, tak na úrovni tržeb.

Počítačová společnost HP (-1,3 %) po konci obchodní seance uvedla, že v příštím finančním roce bude pravděpodobně schopna generovat méně hotovosti, než očekávají analytici, ujistila ale, že k akcionářům bude nadále štědrá. Společnost přislíbila, že ve finančním roce 2017 zvýší čtvrtletně vyplácenou dividendu o sedm procent.

Provozovatel řetězce fast-foodových restaurací McDonald's (+0,62 %) po konci čtvrteční seance upozornil, že si stranou odloží zhruba 130 milionů dolarů na restrukturalizační náklady. Firma odhaduje, že opatření v rámci hospodářských výsledků za třetí čtvrtletí sníží zisk na akcii po zdanění o 12 centů.

Hlavní čtvrteční události na amerických trzích:

  • Americký internetový obchod Amazon.com hodlá do svých distribučních a zákaznických středisek ve Spojených státech na letošní vánoční sezónu najmout přes 120 000 sezónních pracovníků, tedy o pětinu více než loni, aby uspokojil rostoucí poptávku zákazníků.
  • Generální ředitel americké banky Wells Fargo John Stumpf odstoupil. Ve funkci ho nahradí současný prezident a provozní ředitel banky Tim Sloan. Druhou největší bankou v USA nyní otřásá skandál kvůli jejím prodejním praktikám.
  • V týdnu do 8. října si ve Spojených státech novou žádost o podporu v nezaměstnanosti podalo 246 tisíc lidí. Je to stejný počet jako v týdnu předcházejícím. Trh očekával 254 tisíc nových žádostí. Počet pokračujících žádostí v týdnu do 1. října klesl na 2,046 milionu z 2,062 milionu, odhady mluvily o 2,053 milionu.
  • Ačkoli na první pohled jsou v současnosti americké trhy vůči nervozitě imunní, jeden důležitý ukazatel tísně investorů je pozoruhodně vysoko, píše agentura Bloomberg.Náklady na hedgeování indexu S&P 500 jsou nejvyšší za posledních jedenáct let(přestože největší obava trhů - z případného vítězství Donalda Trumpa v prezidentských volbách - pomalu mizí).
  • Ceny amerických exportérů v září meziměsíčně stouply o 0,3 %. Po srpnovém poklesu o 0,8 % očekával trh stagnaci. Ceny importérů v témže období stouply o 0,1 %. Po poklesu o 0,2 % v srpnu očekával trh 0,2% růst.
  • Spojené státy požádaly Světovou obchodní organizaci (WTO) o zřízení rozhodčího sboru, který by prozkoumal stížnost na Čínu kvůli tomu, že Peking omezuje vývoz 11 surovin. Šéf Úřadu obchodního zmocněnce USA Michael Froman označil ve čtvrtečním sdělení tato omezení za nekalá.
  • Spojené státy budou moci zvýšit začínající vývoz zemního plynu z břidlicových ložisek na dvojnásobek. Americké regulační úřady totiž ve středu daly zelenou provozu druhého závodu firmy Cheniere Energy na zpracování zkapalněného zemního plynu (LNG) při terminálu Sabine Pass v Louisianě. Tento terminál začal letos v únoru jako první a zatím jediný v USA s vývozem LNG z břidlicového plynu, napsala agentura Bloomberg.
  • Jefferies snížila doporučení na akcie farmaceutického výrobce Pfizer na "hold" z "buy".
  • Výrobce cereálních potravin Kellogg převzal firmu Ritmo Investimentos, majoritního vlastníka brazilské potravinářské společnosti Parati. Kellogg také oznámil, že omezí vykupování vlastních akcií, aby si "zachoval finanční pružnost".
  • Výrobce motocyklů Harley-Davidson plánuje, že se důsledněji zaměří na prodej v Asii. Řekl to výkonný ředitel firmy Matthew Levatich. Podle něho má firma našlápnuto k růstu na stávajících i asijských trzích.
  • Výrobce módního oblečení Abercrombie & Fitch ohlásil změnu identity své značky, již má doprovodit bezprecedentně rozsáhlá reklamní - především digitální - kampaň.

Výsledková sezona:

Pokračování shrnutí čtvrtečního obchodování v USA najdete na Investičním webu.

 


Strach už netáhne, vítězové prvního pololetí paběrkujíStrach už netáhne, vítězové prvního pololetí paběrkují 

Na začátku letošního roku se dařilo aktivům, do nichž investoři vkládají peníze především v dobách nejistoty na trzích a strachu z dalšího vývoje. Druhá polovina roku jim ale již tolik nesvědčí.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688