Investicniweb.cz (Investičníweb, s.r.o.)
Investice  |  13.10.2016 16:04:10

Jsou institucionální investoři idioti? Odpověď je překvapivě jasná

To si tak drobný investor jednou řekne, že bude konzervativně investovat, a jelikož se v na finančních trzích neorientuje, svěří své peníze profesionálům. Ti by přece měli vědět, jak to na trzích chodí, a hlavně by měli mít přehled o tom, jak a kde uložit peníze a co od takové investice očekávat. Jenže oni o tom (mnohdy) ve skutečnosti nemají ani páru. A to za to berou peníze.

Mebane Faber, portfoliomanažer ze společnosti Cambria Investment Management, nedávno na svém blogu přišel se zajímavým postřehem z průzkumu Bank of New York Mellon. Ta vyzpovídala více než 400 respondentů působících u velkých institucionálních investorů (penzijní fondy, pojišťovny, nadační fondy a další). Jejich odpovědi týkající se odhadu čistých výnosů jejich investic v hedgeových fondech jsou zarážející, ne-li rovnou pr smích.

  • 1 % respondentů očekává čistý roční výnos 6–8 %.
  • 32 % respondentů očekává čistý roční výnos 9–11 %.
  • 30 % respondentů očekává čistý roční výnos 12–14 %.
  • 32 % respondentů očekává čistý roční výnos 15–17 %.
  • 5 % respondentů očekává čistý roční výnos 18 % a více.

Střední hodnota očekávaných výnosů hedgeových fondů vychází na 13 % ročně.Otázka Fabera ("Have you lost your @!$%X# mind?") je celkem namístě, zejména když vezmeme v potaz, že hedgeové fondy jako celek dosáhly této výkonnosti za kalendářní rok za posledních 17 let jen dvakrát. Očekávaných 13 % je přitom o polovinu vyšší výnos, než je průměrný výnos indexu Barclays Hedge Fund Index (8 %) od roku 1990, a trojnásobný výnos oproti výnosům celého odvětví podle Hedge Funds Research (4 %).


A zdůrazněme, že jde o očekávané čisté výnosy, což znamená, že fondy by musely hrubého vydělávat průměrně kolem 20 % za rok. A toho je snad možné dosáhnout v jednom výjimečném roce, snad ve dvou, ale dlouhodobě je to nesmysl. Navíc se pohybujeme v prostředí, kde jakýkoli výnos znamená vítězství.

Ale ono se není co divit. Na otázku, jak investice do hedgeových fondů naplnila jejich očekávání za posledních 12 měsíců, odpovědělo 94 % respondentů kladně, že jejich očekávání naplnila, nebo dokonce překonala. Podle Hedge Funds Research ale odvětví hedgeových fondů jako celek zaznamenalo v letech 2014 a 2015 záporné výnosy (-0,8 %, respektive -0,85 %) a i Barclays Hedge Fund Index zaznamenal slabé výsledky (2,88 %, respektive 0,04 %).

 

Tito lidé tedy skutečně nemají ani tušení o tom, co se na trzích děje, případně - ale to je opravdu velice málo pravděpodobné - vybírají pouze ty fondy, které mají nadprůměrné výsledky.

Když jsou samotní institucionální investoři tak neschopní při rozumném odhadu vývoje hodnoty investic, jak je možné něco podobného očekávat od drobných investorů? Není to možné. Mimochodem, již několik průzkumů se v minulosti snažilo prokázat, že při náhodném výběru investic jsou výsledky lepší než v případě většiny portfoliomanažerů. Podobnou loterii samozřejmě nechci doporučovat, ale ptám se, proč lidé svěřují své peníze do rukou výše zmíněných institucí, když existuje řada jednodušších, levnějších a v dlouhém horizontu i výnosnějších způsobů, jak zhodnotit své peníze.

 

Strach už netáhne, vítězové prvního pololetí paběrkujíStrach už netáhne, vítězové prvního pololetí paběrkují

Na začátku letošního roku se dařilo aktivům, do nichž investoři vkládají peníze především v dobách nejistoty na trzích a strachu z dalšího vývoje. Druhá polovina roku jim ale již tolik nesvědčí. 

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688