Jiří Šimara (Cyrrus)
Okénko investora  |  13.10.2016 15:29:50

Clintonová či Trump? Jak vítězství jednoho či druhého kandidáta ovlivní vaše portfolio.

Souboj amerických prezidentských kandidátů Donalda Trumpa a Hillary Clintonové o Bílý dům se přiostřuje. Zatím poslední předvolební debata vzbudila za oceánem značný rozruch a s blížícím se termínem voleb toto téma poutá pozornost čím dál většího počtu investorů. To, kdo se nakonec stane v pořadí 45. prezidentem Spojených států totiž bude mít nepochybně nemalý dopad i na akciové trhy.


Demokrat nebo republikán?

Z pohledu investora působí zajímavě zejména otázka stranické příslušnosti hlavy Spojených států. Vzhledem k liberálnějším postojům republikánů v hospodářských otázkách mnoho z nich preferuje, s vidinou vyššího zisku akciových trhů, aby úřad ovládala právě tato strana. Historické údaje však takovýto předpoklad poměrně úspěšně vyvracejí. Pakliže se podíváme na průměrné výnosy jednoho z nejvýznamnějších zámořských akciových indexůDow Jones Industrial Average od počátku minulého tisíciletí, zjistíme, že čísla naopak hovoří mírně ve prospěch demokratických prezidentů. Ačkoliv tento údaj nemůže, díky rozdílným ekonomickým podmínkám, s nimiž se museli jednotliví prezidenti potýkat, brát jako bernou minci, je možné říci, že republikánský kandidát rozhodně není pro investorská portfolia automaticky lepší volbou.


Prezidentský cyklus

Důležitým faktorem je dle historických statistik rovněž tzv. prezidentský cyklus. Při srovnání průměrných výnosů DJIA od roku 1833, se jako nejhorší fáze pro akciové trhy ukazuje první polovina funkčního období nové hlavy státu. Projevují se totiž změny, jejichž vstřebání všemi ekonomickými subjekty zabere nějaký čas. Méně příznivým rokem je také ten, v němž probíhají volby. To je způsobeno všeobecnou politickou nejistotou.


Clintonová a Trump

Pokud upustíme od obecných statistik a zaměříme se pouze na současné prezidentské kandidáty, tak se jako klíčový faktor projevuj právě nejistota spojená s kontroverzním republikánským kandidátem. Trump v minulosti již několikrát ukázal, že je schopen svůj názor změnit prakticky ze dne na den. To se potvrdilo například na jaře letošního roku, kdy americký miliardář prohlásil, že by se jako prezident pokusil restrukturalizovat dluh Spojených státu. Tento výrok mezi držiteli zámořských státních dluhopisu vyvolal značné pozdvižení. Přestože Trump svá slova později vzal zpět, plně se projevila jeho schopnost způsobit na trzích zmatek.

V případě, že listopadové volby vynesou do Bílého domu republikána, nebude tato situace příliš pozitivní pro riziková aktiva. Příznivě by zvýšená nervozita mohla naopak zapůsobit na tzv. bezpečné přístavy. Podle mnohých odborníků by například ceny zlata zareagovaly výrazným růstem.

Značné dopady na finanční trhy by mohl mít rovněž plán Trumpa přimět mexickou vládu, aby zaplatila za zeď oddělující zemi od Spojených států s cílem zabránit nelegálním migrantům v přechodu hranice. To by nejspíše ohrozilo vzrůstající americký export zemního plynu do Mexika, což by mělo neblahé dopady na americké těžaře této komodity.

Energetický sektor by se však mohl dostat pod tlak, i pokud volby ovládne Clintonová. Demokratická kandidátka totiž plánuje zavedení nových pravidel, která by vedla k dramatickému snížení těžby ropy z břidlic.


Vliv výsledku voleb na jednotlivé sektory

Srovnáním předvolebních programů a jednotlivých prohlášení obou rivalů můžeme identifikovat další sektory, které se po volbách zřejmě octnou v centru pozornosti. Bez ohledu na to, jestli příští americký prezident bude pocházet z řad republikánů či demokratů, zajímavou příležitost pro investory nepochybně představuje obranný a letecký průmysl. Jak Trump, tak Clintonová kladou výrazně vyšší důraz na národní bezpečnost než současný prezident Obama, z čehož by tento segment měl profitovat. V případě Clintonové je pak tato domněnka umocněna i výší příspěvků, kterou na svou kampaň tato kandidátka obdržela právě od zbrojovek. Demokratka již v minulosti rovněž zastávala agresivnější postoj v otázce vojenského zásahu v Libyi či Sýrii. Mezi konkrétní tituly, které se z tohoto pohledu jeví jako zajímavé, se řadí například Lockheed Martin, Northhrop Grumman či Boeing.

Clintonová je zároveň i tvrdým obhájcem solární energetiky. Do roku 2020 by se dle ní měla v USA navýšit kapacita solárních elektráren ze současných 23 GW až na 140 GW. Šlo by o bezprecedentní boom, který by výrazně snížil energetickou stopu Spojených států. Znamenalo by to také obrovskou příležitost pro firmy zabývající se solární energetikou, jako je například SolarCity, kterou vlastní Tesla Motors miliardáře Elona Muska.

Na horší časy by se naopak v případě výhry Clintonové měly připravit farmaceutické společnosti. Bývalá první dáma již minulý rok vyjádřila úmysl důrazně zakročit proti cenovému vydírání ze strany některých výrobců léků.

V případě výhry Trumpa by se pod tlak mohly dostat americké společnosti závislé na exportu. Republikánský kandidát totiž až příliš často naznačuje záměr provést razantní změny v doposud platné obchodní politice USA, která by se měla nově ubírat spíše směrem izolacionalismu. Dalším odvětvím, které by se mohlo po vítězství republikánského kandidáta dostat do problémů, jsou finance. Trump již dříve vyjádřil podporu znovuzavedení Glass-Steagallova zákona, který by rozšířil regulační požadavky vůči bankám. Dotklo by se to zejména velkých investičních bank typu J. P. Morgan Chase, Bank of America ML, Wells Fargo či Goldman Sachs.

Přestože nám historie ukazuje, že z pohledu výkonnosti akciových trhů je jedno, z jaké strany prezident pochází, v nynějších volbách se jako pro investory příznivější jeví demokratka Hillary Clintonová. V případě osoby Donalda Trumpa totiž vyvstává velké množství otázek. Nejistota, která jej obklopuje, by proto v případě jeho vítězství mohla na trzích způsobit značnou nervozitu, jež by se následně promítla do nepříznivého vývoje rizikových aktiv, mezi něž se řadí i akcie.

Ing. Jiří Šimara

Ing. Jiří Šimara

Ve společnosti CYRRUS působí již od roku 2011, tedy po dostudování magisterského programu Univerzity Tomáše Bati ve Zlíně. Jeho každodenní náplní práce je sledování a vyhodnocování kurzotvorných informací ovlivňujících akciové trhy, resp. jednotlivé akcie. Jde přitom převážně o makroekonomické či mikroekonomické události. Zároveň vyhledává atraktivní investiční příležitosti, přičemž svými názory a komentáři běžně přispívá do významných českých ale i zahraničních médií.


Logo Cyrrus

Cyrrus

Společnost patří mezi přední obchodníky s cennými papíry. Za 16 let, co působí na trhu, ustála několik finančních krizí a přesně ví, co funguje a co klientům vydělává. I díky tomu se dnes může pochlubit více než 2 000 klienty a celkovým spravovaným majetkem přesahujícím 2 miliardy korun.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688