Investicniweb.cz (Investičníweb, s.r.o.)
Investice  |  11.10.2016 22:40:53

11. října: Tohle potřebujete vědět nejen o úterním obchodování na amerických burzách

Americké akciové indexy odepsaly v úterý přes procento. Investoři vyprodávali mimo jiné akcie ze sektorů zdravotní péče a biotechnologií. Dolar posiloval, zatímco ropa zlevňovala.

Index Dow ztratil 1,09 % na 18 128,66 bodu, S&P 500 klesl o 1,24 % na 2 136,73 bodu a Nasdaq Composite odepsal 1,54 % na 5 246,79 bodu. Nedařilo se akciím ani v jednom z hlavních sektorů, nejvíce ale klesala odvětví jako energetika, základní materiály a zdravotní péče. Index volatility VIX stoupl o 14,8 % na 15,36 bodu a výnos 10letých vládních dluhopisů USA se zvýšil o necelých pět bazických bodů na 1,7638 %.

S&P 500 (11. října 2016)
S&P 500 (11. října 2016)

Americký dolar dnes na devizových trzích dál zpevňuje, celkově je nejsilnější za 11 týdnů. Investoři po sérii vesměs příznivých údajů z americké ekonomiky posilují sázky na to, že americká centrální banka (Fed) v prosinci zvýší svou základní úrokovou sazbu.

Index, který měří hodnotu dolaru proti koši šesti hlavních světových měn, přidával 0,5 procenta na 97,45 bodu a během odpoledne se dostal nejvýše od konce července. Euro vůči americké měně vykazovalo pokles o 0,6 procenta na 1,1078 USD, dolar proti japonskému jenu zůstal bez větší změny kolem 103,65 JPY, uvedla agentura Reuters.

Investoři se nyní zaměřují na středeční zápis z posledního zasedání měnového výboru Fedu. Ten by mohl ukázat, jak blízko byla centrální banka minulý měsíc ke zvýšení úroků.

Britská libra dál oslabovala pod vlivem obav, že Británie zvolí "tvrdý brexit" a odejde i z evropského jednotného trhu. Dnes kurz libry klesl k dolaru o 0,8 procenta na 1,2258 USD a za poslední týden ztratil přes čtyři procenta.

Londýn/New York 11. října (ČTK) - Ceny ropy dnes odepisují téměř dvě procenta, a ustupují tak z nejvyšších hodnot za poslední rok, na kterých se ocitly v pondělí. Trh oslabila nejednoznačná reakce představitelů těžebního sektoru v Rusku na výzvu ropného kartelu OPEC, aby těžbu omezily i nečlenské země.

Cena severomořské ropy Brent kolem 18:20 SELČ vykazovala pokles o 1,7 procenta na téměř 52,30 dolaru za barel. V pondělí Brent vystoupil až na 53,73 USD. Americká lehká ropa WTI dnes ve stejnou dobu odepisovala zhruba 1,5 procenta na 50,60 USD za barel.

V pondělí ropu vytlačila na maximum slova ruského prezidenta Vladimira Putina, podle něhož je Rusko připraveno připojit se k dohodě OPEC na omezení těžby ropy. Dnes ale šéf společnosti Rosněfť a nejvlivnější činitel v ruském odvětví těžby ropy Igor Sečin agentuře Reuters řekl, že jeho podnik těžbu nesníží ani nezmrazí. Ruský ministr energetiky Alexandr Novak uvedl, že základním scénářem pro Rusko je ponechání produkce beze změny.

Mezinárodní agentura pro energii (IEA) dnes uvedla, že zatím není jasné, jak rychle by dodávky ropy na světový trh mohly klesnout na úroveň poptávky, pokud se OPEC a Rusko dohodnou na dostatečně výrazném snížení těžby.

OPEC se v září dohodl na zmrazení těžby a koncem listopadu by měli členové OPEC stanovit konkrétní kvóty pro každou zemi. Snahou je snížit celkovou těžbu členů OPEC na 32,5 milionu až 33 milionů barelů denně z nynějšího rekordu kolem 33,6 milionu barelů denně.

Hlavní úterní události na amerických trzích

  • Americká automobilka Ford Motor (-1,07 %) registruje v Číně prudký nárůst poptávky po svých luxusních vozech Lincoln. Firma oznámila, že odbyt této značky na čínském trhu se v prvních třech čtvrtletích letošního roku téměř ztrojnásobil na zhruba 21 000 vozů.
  • Zásoby ropy a poptávka se v příštím roce vrátí do rovnováhy dříve, než se předpokládalo, pokud dohoda kartelu OPEC o omezení těžby bude uvedena do praxe. Pokud by k tomu nedošlo, trh by byl přebytkem ropy ohrožován i v prvním pololetí roku 2017, napsala Mezinárodní agentura pro energii (IEA) ve své pravidelné měsíční zprávě. Agentura současně snížila odhad růstu poptávky po ropě na letošní rok, výhled na příští rok nechala beze změny.
  • USA: NFIB index optimismu malých firem v září klesl na 94,1 bodu z 94,4 bodu v srpnu (odhad: 95 bodů).
  • Jihokorejský Samsung končí s výrobou svého chytrého telefonu Galaxy Note 7 kvůli přetrvávajícím problémům se vznícením baterie. Předtím již firma pozastavila celosvětový prodej svého vlajkového přístroje, který měl být hlavním konkurentem nového iPhonu od poslečnosti Apple (+0,22 %) v předvánoční nákupní sezoně. Firma v prohlášení pro burzu uvedla, že učinila závěrečné rozhodnutí o zastavení výroby v zájmu bezpečnosti spotřebitelů, uvedla agentura AP.
  • Světová zdravotnická organizace (WHO) v úterý vyzvala vlády jednotlivých zemí, aby v zájmu boje proti obezitě, cukrovce a zubnímu kazu uvalily zvláštní daň na slazené nápoje. Učinila tak u příležitosti úterního Světového dne obezity. Akcie Coca-Coly -0,46 %, akcie PepsiCo -0,61 %.
  • Miliardář a hedgeový manažer Leon Cooperman, který byl v září obviněn z insider tradingu, tedy využití neveřejných informací k zisku při obchodování, v úterý popřel jakoukoli vinu a ohradil se proti tomu, že by při nákupu akcií společnosti Atlas Pipeline Partners měl jednat jakkoli nezákonně.
  • Miliardář Warren Buffett platí americké federální daně každoročně od roku 1944. Třetí nejbohatší muž světa to uvedl v prohlášení, v němž popřel slova republikánského prezidentského kandidáta Donalda Trumpa při nedělní televizní debatě s Hillary Clintonovou. Trump řekl, že Buffett stejně jako on sám a další bohatí podnikatelé využívá daňové odpočty, aby se placení daní vyhnul.
  • Zahájená výstavba v Kanadě v září vzrostla na 221 tisíc jednotek (srpen: 184 tisíc jednotek, odhad: 190 tisíc jednotek).
  • JPMorgan Chase zvýšila doporučení na akcie Seagate Technology (-7,56 %) na "neutral" z "underweight". Evercore zvýšila doporučení na akcie Twitteru (+2,51 %) na "hold" ze "sell" a Raymond James snížila cílovou cenu akcií Wal-Martu (-0,8 %) na 80 z 83 USD.
  • Americká společnost General Electric (+0,21 %) kupuje dánského výrobce lopatek pro turbíny větrných elektráren LM Wind Power za 1,65 miliardy USD (40,2 miliardy ). Akvizice má podpořit divizi obnovitelných zdrojů energie GE, uvádí se v úterním prohlášení.
  • Polsko nakoupí vrtulníky od americké společnosti Lockheed Martin (-0,62 %), oznámila v úterý vláda premiérky Beaty Szydlové. Kabinet minulý týden nečekaně zrušil kontrakt, který podepsala minulá vláda a který počítal s nákupem vrtulníků od francouzského Airbusu. Ten v úterý podle agentury PAP označil oznámený krok za bezprecedentní a hodlá požadovat odškodné. Polská opozice kvůli rozhodnutí, po němž odložil návštěvu Polska francouzský prezident, iniciovala vytvoření parlamentní vyšetřovací komise.
  • Index podmínek na pracovním trhu v USA v září klesl o 2,2 bodu ze srpnových revidovaných -1,3 bodu. Analytici očekávali růst na 2,3 bodu. Údaj, který sleduje i předsedkyně Fedu Janet Yellenová, tak nepotěší ty, kteří vyhlížejí brzké zvyšování základního úroku americké centrální banky.
  • Evropa by se měla postavit sílící americké praxi využívat takzvané extrateritoriální působnosti svých zákonů k vymáhání obrovských plateb od evropských firem, zejména bank. Uvádí se to ve zprávě francouzského parlamentu. Tato praxe je zneužíváním zákonů a velmi se podobá vydírání, řekla v úterý agentuře Reuters socialistická poslankyně Karin Bergerová.

Výsledková sezóna

Bill Gross: Centrální bankéři by v kasinu přišli o poslední dolar

Bill Gross: Centrální bankéři by v kasinu přišli o poslední dolar

Centrální banky podle Billa Grosse na finančních trzích zkoušejí oblíbenou strategii hazardních hráčů, takzvanou martingale, tedy zdvojnásobování sázek po neúspěšné hře. Na rozdíl od gamblerů sice mají neomezené prostředky, ale nedochází jim, že ani s těmi tato strategie nemůže být dlouhodobě úspěšná.

Barel za více než 50 USD: Je velký ropný flirt u konce?

Barel za více než 50 USD: Je velký ropný flirt u konce?

Laškování Saúdské Arábie s volným trhem s ropou vydrželo necelé dva roky. Jistě si vzpomenete, jak o Vánocích 2014 ministr jejího ropného průmyslu Alí al-Naímí říkal, že není v zájmu organizace OPEC snižovat produkci, ať je cena barelu jakákoli, že je irelevantní, zda klesne na 20, 40, 50 nebo 60 dolarů za barel, a že svět možná již nikdy nezažije ropu za 100 dolarů za barel. Motivace byla jasná - dostat z kola ven americké těžaře, jejichž produkce vzrostla díky těžbě z břidlic z 5 milionů barelů denně v roce 2009 nad 9 milionů barelů koncem roku 2014.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688