Pražský objekt Aviatica je unikátně architektonicky řešený

Budova Aviatica

Aviatica se nachází v širším centru Prahy na území bývalé továrny Walter v Praze 5 – Jinonicích. Budova poskytuje především kancelářské prostory pro administrativu a základní služby na ploše o celkové velikosti 27 000 m² . Aviatica se vyznačuje složitými tvarovými konstrukcemi, unikátním architektonickým řešením a vysokou kvalitou, což klade vysoké nároky i na zasklení.

Výstavba projektu Aviatica byla zahájena v roce 2013 a budova byla slavnostně otevřena v září roku 2015.

Projekt získal zvláštní cenu poroty za uplatnění metodiky BIM v mezinárodní soutěži “The Art of Structural Design”. BIM neboli Building Information Modeling je process vytváření a správy dat o budově od projektování, přes stavbu po celou dobu jejího životního cyklu. Díky BIM je zajištěna maximální kvalita, rychlost a efektivita návrhu s menší zátěží pro životní prostředí. Budova Aviaticy je jedním z prvních projektů v České republice, kde byla využita tato metodika. Aviatica navíc získala také zelenou certifikaci ve stupni LEED Gold.

Celá budova je založena na oblých tvarech navozujících pocit volnosti a lehkosti. Na zasklení byla použita výkonná protisluneční skla SunGuard SNX 60/28 HT a velmi čiré základní sklo Guardian Float Extra Clear. Skla SunGuard SNX 60/28 HT se vyznačují vynikajícím poměrem mezi celkovým množstvím světla a tepla, které propustí do budovy, což přispívá především ke snížení energetických nákladů.

SunGuard® SNX 60/28 HT je energeticky velmi účinné sklo s neutrálním vzhledem a nízkou odrazivostí. “Jeho vysoká světelná propustnost 60% zajišťuje optimální využití přirozeného denního světla, zatímco nízký solární faktor 28% minimalizuje tepelné zisky, přispívá ke komfortnímu prostředí uvnitř budovy a k dlouhodobé udržitelnosti projektu díky nižším nárokům na chlazení a klimatizaci objektu,“ říká Michal Hronský, Project Market Manager ve společnosti Guardian v České republice. “Tento výrobek dosahuje v izolačním dvojskle parametr Ug=1.0 W/m2K, což zajišťuje také výborné tepelně izolační vlastnosti zasklení,“ dodává Michal Hronský.



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Tiskové zprávy