Patria (Patria Finance)
Investice  |  11.10.2016 17:39:18

Summary - Alcoa a LVMH Moet Henessy Louis Vuitton

Evropa:

LVMH Moet Henessy Louis Vuitton včera po uzavření trhů prezentoval tržby za 3Q16. Celkové tržby dosáhly organický růst +6 % a dostaly se na 9,1 mld. EUR, přičemž tržní odhad růstu byl +4 %. Z geografického hlediska táhla tržby hlavně Asie (vyjma Japonska). Nejrychleji rostla divize parfémů a kosmetiky (+10 % proti tržnímu konsensu +6 %), nejpomaleji zase divize hodinek a šperků, která jediná nenaplnila očekávání (+2 % proti tržnímu konsensu +4 %). Propad tržeb, který pozorujeme na trhu s luxusním zbožím nezasáhl LVMH naplno hlavně díky jejich širší produktové škále. Podrobnější výsledky přinese až 4Q16, akcie dnes nicméně skokově nabraly 5 % na cenu 165 EUR s cílovou cenou 172 EUR.

USA:

Výsledkovou sezónu již tradičně začal hliníkářský gigant Alcoa, i když nezvykle ještě před otevřením trhů. Výsledky za 3Q16 bohužel nenaplnily očekávání, když agregované tržby klesly na 5,2 mld. USD (-6,5 % YoY), přičemž trh odhadoval pokles na 5,3 mld. USD. Podobně na tom byla také ukazatel EBITDA, který klesl o 2 % na 680 mil. USD při tržním odhadu růstu na úrovni +4 %. Čistý zisk na akcii (EPS) nakonec dosáhl 0,32 USD proti tržnímu očekávání 0,34 USD.

Upstream divize (Alcoa):

Divize Alcoa těží a dále zpracovává oxid hlinitý (materiál, který se dál používa pro výrobu hliníku) a samotný hliník. Právě výroba a prodej hliníku byly velkým zklamáním. V tomto případě stoupl ukazatel EBITDA jen na 145 mil. USD, přičemž trh očekával výsledek 163 mil. USD. Hliník, tak jako ostatní komodity, nadbytečným výrobním kapacitám a zároveň konkurenci ze strany levných čínských výrobců. Celkový deficit na trhu odhaduje Alcoa pro letošní rok na 615 000 metrických tun, čímž došlo k výraznému snížení původní projekce 775 000 tun.

Downstream divize (Arconic):

Arconic dosáhl smíšené výsledky. V případě Global Rolled Products (hliníkové desky a plechy) očekávání předčil (EBITDA 145 mil. USD proti odhadu 139 mil. USD), zatímco Engineered Products & Solutions (hliníkové a slitinové odlitky pro průmysl) byl naopak zklamáním (EBITDA 296 mil. USD proti odhadu 313 mil. USD). K tomuto se přidalo ještě snížení výhledů pro výrobu pro letecký průmyslu. Původní odhad pro rok 2017 byl „silný dvouciferný meziroční růst“, zatímco dnes se již mluví o rostoucí dlouhodobé poptávce. Došlo také k výrazným změnám ve finančních plánech pro rok 2016. Plánované tržby Global Rolled Products byly sníženy z 5 – 5,2 mld. USD na 4,8 – 5 mld. USD; v případě Engineered Products & Solutions byly sníženy z 5,9 – 6,1 mld. USD na 5,6 – 5,8 mld. USD a EBITDA marže má dosáhnout 21 % (-1 procentní bod); Transportation & Construction Solutions (hliníkové výrobky pro stavbu a transport) byly sníženy z 2,1 mld. USD na 1,7 – 1,8 mld. USD.


Reakce trhů na sebe nenechala čekat a akcie Alcoa ztrácejí téměř 11 %. Hlavním důvodem prudkého propadu je pravděpodobně snížení výhledů pro downstream segment Arconic, jelikož má příští měsíc dojít k vydělení této divize do samostatné firmy. Horší výhled snižuje vyhlídky pro prodejní cenu aktiv sdružených v rámci divize Arconic.

Patria Online je investiční portál s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688