Patria (Patria Finance)
Investice  |  15.10.2016 09:03:35

Nadbytek ropy? To nejhorší teprve přijde díky nově objeveným ložiskům


Globální ropné trhy jsou zaplaveny levnou ropou, a k tomu se stále hlasitěji ozývají obavy z globálního oteplování. Zdá se tedy, že to poslední, o co by svět stál, jsou další objevy velkých rezerv ropy a zemního plynu. Jenže během posledního měsíce k nim i přesto došlo a dva z nich se nacházejí ve Spojených státech - v Texasu a ve vodách u Aljašky.

Zatím jde jen o předběžné závěry, které budou dále prověřovány, ale zmíněné objevy by mohly znamenat, že ceny ropy zůstanou nízko po delší dobu. Ropný průmysl je uvítal, k tomuto nadšení se ještě přidává názor, že do konce desetiletí se ceny ropy opět zvednou. Takový pohled je ale v rozporu s názory ochránců životního prostředí a nezávislých expertů v energetice. Ti říkají, že pokud svět chce dosáhnout cílů stanovených na konferenci v Paříži v prosinci minulého roku, bude muset nechat většinu paliv v zemi. Opak by platil pouze v případě, že by se objevily nové technologie, které by dokázaly zabránit úniku škodlivých emisí do atmosféry. K tomu se přidává možnost permanentně slabší poptávky po ropě jako odraz rostoucího počtu elektromobilů a hybridů.

Amy Myers Jaffe z University of California hovoří o tom, že „ve světě energetiky dnes probíhá boj mezi těmi, kteří chtějí nechat ropu a plyn v zemi, a těmi, kteří investují do jejich těžby a dalšího používání spalovacích motorů“. V krátkém období budou parciální vítězství patřit oběma stranám, ale Jaffe tvrdí, že v delším období se budeme posouvat směrem od ropy a zemního plynu. Nové objevy ropných rezerv nyní tuto debatu opět rozproudily, protože na trh by se díky nim mohlo dostat obrovské množství ropy.

Společnost Caelus Energy před několika dny oznámila, že ve vodách blízko Aljašky objevila ložisko, které by mohlo poskytnout až 2,4 miliardy barelů ropy. Pár týdnů předtím zase společnost Apache Corporation informovala o dlouho přehlíženém těžebním poli v západním Texasu, které podle ní obsahuje minimálně tři miliardy barelů ropy a také obrovské zásoby zemního plynu. Dnešní objevy jsou sice relativně malé v porovnání s těmi, které byly učiněny na počátku desetiletí, ale někteří analytici tvrdí, že může jít jen o předzvěst mnohem větších objevů v budoucnosti.

OPEC se před několika dny dohodl, že sníží objem těžby ropy, ovšem v ropném odvětví převládá ohledně tohoto kroku skepse a nedůvěra vůči tomu, že jednotlivé členské země kartelu svou produkci skutečně omezí. Už nyní se například objevují známky, že exporty ropy z Libye se naopak zvyšují. Nikdo pak ani nedoufá, že Írán by svou produkci omezil poté, co byly zrušeny sankce uplatňované vůči němu. Na druhou stranu ale ropné společnosti poukazují na klesající investice do průzkumu a těžby a podle některých názorů je jen otázkou času, kdy kvůli nim vznikne převis poptávky nad nabídkou.

Autor: Clifford Kraussoct

Zdroj: NYTimes

Související zprávy:

První ropa z obřího supernaleziště Kashagan míří na trhy ..
IEA: OPEC navýšil v září svůj produkční rekord na.

Patria Online je investiční portál s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

15.10. 21:07  kecy (mejla)
12.10. 08:52  bláboly (Popravčí ekonomů)





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688