Patria (Patria Finance)
Investice  |  11.10.2016 11:18:10

Samsung kvůli Galaxy Note 7 opustil roční maximum a padá


Vypadá to, že problémy Samsungu se vzněcujícím se chytrým telefonem, jenž se měl stát vlajkovou lodí společnosti, ještě zdaleka nekončí. Zdroje jihokorejské agentury Yonhap a americké televizní stanice CNN seznámené se situací uvnitř společnosti už v pondělí uvedly, že výroba problémového smartphonu byla pozastavena.

Poslední vlnu problémů odstartovaly zprávy o tom, že i mobily, kterými Samsung nahradil ty, o kterých se domníval, že jsou potenciálně nebezpečné, mohou samovolně začít hořet. Jedním z prvních takových případů byla nucená evakuace letu Southwest Airline kvůli doutnajícímu Note 7 na palubě. Společnost tak kvůli bezpečnosti jen po deseti dnech opětovného zahájení prodeje v Jižní Koreji zase prodej přerušuje. Také pozastavuje program výměny těchto telefonů – v neděli tak již učinili američtí operátoři AT&T a T-Mobile.

Další zastavení prodeje pro Samsung znamená, že společnost závadu nejspíše špatně diagnostikovala, když za viníka problémů nepřímo označila výrobce baterií. Doba, než se bude moct Galaxy Note 7 vrátit do prodeje, se tak podle všeho značně prodlouží. To může negativně ovlivnit prodeje před vánočními prázdninami, což by pomohlo hlavně konkurenčnímu Applu, jehož Iphone 7 byl uveden na trh bez komplikací.

Akcie Samsungu v úterý dopoledne zažívají v Londýně pád o více jak 7 % na hodnotu 691 USD za akcii. Roční minimum 452,50 USD za akcii z poloviny letošního ledna je však stále vzdálené, neboť společnost si v průběhu roku podle analytiků vedla solidně a odpovídajícím způsobem tak rostla i její tržní kapitalizace. Zhoršující se prognózy vánočních prodejů však nyní mohou investory od titulu odradit.

Na hodnotě cenným papírům Samsungu z celoročního pohledu překvapivě příliš neubrala první vlna problémů s telefony Galaxy Note 7. Během září sice cena jedné akcie spadla z hodnoty 745,50 USD na 666 USD, ale na začátku října se Samsung dotkl ročního maxima 763 USD za akcii, když investoři využili příležitosti nakoupit podle nich za podhodnocené cenné papíry. Někteří analytici toto odpíchnutí připsali pozitivnímu signálu, který vedení Samsungu v září svou okamžitou reakcí na problém vyslalo.



Akcie Samsungu listované v Londýně za poslední rok. Zdroj: Bloomberg

Patria Online je investiční portál s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688