Investicniweb.cz (Investičníweb, s.r.o.)
Akcie ve světě  |  11.10.2016 02:25:06

10. října: Tohle potřebujete vědět nejen o pondělním obchodování na amerických burzách

Americké akcie během pondělní seance posílily, všechny tři hlavní indexy přidaly přibližně půl procenta. Za jejich růstem stály zejména energetické firmy podporované růstem cen ropy a technologická společnost Apple. Náladu na trhu podporoval rovněž názor, že demokratická prezidentská kandidátka Hillary Clintonová zvítězila ve druhé televizní debatě se svým republikánským rivalem Donaldem Trumpem.

Index Dow si připsal 0,49 % na 18 329,04 bodu, širší S&P 500 vzrostl o 0,46 % na 2 163,66 bodu a index technologického trhu Nasdaq Composite se zvýšil o 0,69 % na 5 328,67 bodu. Index volatility VIX klesl o 0,74 % na 13,38 bodu a výnos 10letých vládních dluhopisů USA zůstal beze změny na 1,718 %.

Stouply všechny hlavní sektory, nejlépe se dařilo energetickému sektoru a odvětví základních materiálů, nejméně stouply sektor cyklického spotřebního zboží a průmyslové odvětví.

Americké akcie (10. října 2016)
Americké akcie (10. října 2016)Zdroj: Google

Clintonovou za vítěze nedělní debaty prezidentských kandidátů v St. Louis označil například průzkum televizní stanice CNN. Nad Trumpem dominovala podle 57 % dotázaných. Analytici se podle průzkumu agentury Reuters domnívají, že Hillary Clintonová by v prezidentské funkci byla pro trhy lepší než Trump, protože jsou lépe známa její stanoviska.

Energetické podniky v pondělí posilovaly díky růstu cen ropy na roční maxima. Akcie největší veřejně obchodované ropné firmy světa ExxonMobil (+1,96 %) posílily zhruba o dvě procenta, její konkurent Chevron (+1,67 %) si připsal více než procento a půl. Ceny ropy podpořila slova ruského prezidenta Vladimira Putina, podle něhož je Rusko připraveno připojit se k návrhu na omezení těžby suroviny dohodnuté minulý měsíc kartelem OPEC.

Akcie společnosti Apple (+1,74 %) se během dne vyšplhaly na letošní maximum 116,75 USD. Investoři tak reagovali na zprávy o pokračujících problémech jihokorejského rivala Samsung Electronics s bateriemi telefonů Galaxy Note 7. Samsung v pondělí připustil další problémy s telefony a sdělil, že upravuje jejich produkci a objemy dodávek, aby zajistil jejich bezpečnost po zprávách, že problém s přehříváním baterií mají i nové verze Note 7; nepotvrdil však zprávy, podle nichž přerušil výrobu přístrojů.

Akcie Samsungu v pondělí na burze v Soulu ztrácely až 4,6 %. Nakonec uzavřely se ztrátou 1,5 %, zatímco index jihokorejských akcií KOSPI o 0,2 % zpevnil. Samsung je z hlediska odbytu největším výrobcem chytrých telefonů na světě. Jeho tržní podíl se podle výzkumné společnosti IDC pohybuje kolem 23 %. Druhé místo na trhu má Apple se zhruba 12% podílem.

Prudce dolů zamířily v pondělí v USA cenné papíry mikroblogovací sociální sítě Twitter (-11,54 %). Agentura Bloomberg totiž o víkendu s odvoláním na informovaný zdroj uvedla, že potenciální uchazeči o převzetí podniku o něj ztrácejí zájem. Nabídku podle Bloombergu nepodají Salesforce, Google ani Walt Disney. Twitter plánoval na pátek schůzku správní rady s poradci, kde se mělo o prodeji jednat, toto jednání ale podle Bloombergu bylo zrušeno.

Akcie Twitteru v pondělí klesly až na 16,93 USD, nejníže za více než dva měsíce. Tržní hodnota podniku tak nyní činí zhruba 12,1 miliardy USD. Když byly akcie společnosti v roce 2013 na vrcholu, její tržní hodnota byla téměř 53 miliard dolarů.

Hlavní pondělní události na amerických trzích:

  • Ceny ropy v pondělí pokračovaly v růstu a dostaly se až na nejvyšší úroveň za poslední rok. Podpořila je slova ruského prezidenta Vladimira Putina, podle něhož je Rusko připraveno připojit se k návrhu na omezení těžby ropy. Cílem je přispět k zastavení poklesu cen, který začal před více než dvěma lety.
  • Americká elektrárenská společnost Duke Energy prodala svou brazilskou divizi čínské firmě China Three Gorges. Cena včetně převzatého dluhu činí zhruba 1,2 miliardy dolarů. Duke Energy v pondělí oznámila, že prodej je součástí plánu, v jehož rámci se hodlá zaměřit na trh s regulovanou elektřinou v USA.
  • Americký farmaceutický výrobce Mylan v pondělí oznámil dosažení dohody s americkými regulátory na zaplacení pokuty ve výši 465 milionů dolarů za předražování léku EpiPen v rámci zdravotnického programu Medicaid. Akcie v reakci na zprávu v pondělí zdražily o více než osm procent.
  • Prosincové zasedání Fedu může být pro zvýšení úrokových sazeb vhodné, není ale důvod s utahováním měnové politiky spěchat. V pondělí to řekl v rozhovoru pro televizi CNBC prezident chicagského Fedu Charles Evans. Páteční data z amerického trhu práce označil Evans za slušná, ačkoli byla slabší, než čekali analytici. Evans upozornil, že inflace se nadále pohybuje pod cílem Fedu.
  • Americká internetová společnost Facebook v pondělí oficiálně uvedla na trh platformu Workplace, která umožní podnikům vytvořit si vnitřní internetovou sociální síť. Podniky, které se rozhodnou tuto platformu využívat, budou platit měsíční poplatek závisející na počtu uživatelů sítě.
  • Mediální společnosti Viacom a CBS, které ještě před dvanácti lety byly součástí jediné firmy, jsou blízko opětovné fúze. Podle deníku The Wall Street Journal si již oba podniky najaly poradce, kteří možnosti sloučení zkoumají.
  • Energetická společnost Calpine kupuje za 1,05 miliardy USD severoamerickou distribuční divizi singapurského obchodníka s komoditami Noble Group.
  • Tesla Motors nebude ve čtvrtém čtvrtletí muset žádat investory o peníze v dalším kole financování kvůli převzetí energetické společnosti SolarCity, řekl Elon Musk, jenž stojí v čele obou firem. V dokumentech, které firma odevzdala minulý týden regulátorům, se však praví opak.
  • Čínský internetový obchodník Alibaba spojil síly s firmou Amblin Partners amerického filmového režiséra Stevena Spielberga. Čínská firma bude mít na starosti distribuci filmů Spielbergovy společnosti v říši středu.
  • Farmaceutická firma Merck oznámila, že její lék Keytruda, jenž podporuje imunitní systém pacientů, je lepším prostředkem pro boj proti rakovině plic než konvenční chemoterapie.
  • Citigroup snížila doporučení na akcie technologické firmy United Technologies na "neutral" z "buy", protože očekává, že její tržby budou z několika stran pod silným tlakem.
  • Investiční firma Telsey Advisory Group obnovila pokrývání řetězce restaurací rychlého občerstvení McDonald's s hodnocením "outperform". Chválí proměnu, kterou firma za poslední dva roky dosáhla pod novým generálním ředitelem.
  • Druhý televizní střet mezi demokratickou kandidátkou na post šéfky Bílého domu Hillary Clintonovou a jejím republikánským protivníkem Donaldem Trumpem byl pravděpodobně nejnechutnější televizní debatou amerických prezidentských kandidátů v historii, shodují se političní komentátoři. Trump mimo jiné Clintonové pohrozil vězením kvůli využívání soukromého e-mailu pro pracovní účely.
  • Letošní Nobelovu cenu za ekonomii získali britsko-americký ekonom Oliver Hart a Fin působící rovněž v Americe Bengt Holmström. Ocenění dostali za svůj příspěvek k teorii kontraktu, oznámila v pondělí Královská švédská akademie věd.
  • Globální investice do takzvané čisté energie byly ve třetím čtvrtletí nejnižší od roku 2013. Přispěly k tomu nižší investice do větrných farem na moři v Evropě a také pokles investic v Číně a v Japonsku. Celkové investice do obnovitelných zdrojů energie a chytrých energetických technologií dosáhly 42,2 miliardy USD, což je o 31 % méně než v předchozím čtvrtletí a o 43 % méně než ve stejném období loňského roku. Ukázala to data, která zveřejnila společnost Bloomberg New Energy Finance.

Pokračování shrnutí pondělního obchodování v USA najdete na Investičním webu.

 


Jaký bude závěr roku? Býčí faktor, o kterém se (tolik) nemluví, a jeden vysychající zdroj poptávky po akciíchJaký bude závěr roku? Býčí faktor, o kterém se (tolik) nemluví, a jeden vysychající zdroj poptávky po akciích

Závěr roku by mohl být pro akcie nepříznivý, stačí, aby výsledková sezóna za třetí kvartál zklamala, Trump se stal prezidentem nebo se zhroutila nějaká alespoň středně velká banka. Vysoké valuace akcií a psychologie se pak postarají o zbytek. Pokud ale žádná černá, nebo možná lépe řečeno šedá labuť nepřiletí, mohly by se burzy zazelenat.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688