Ekonomický deník (Ekonomický deník)
Investice  |  08.10.2016 08:45:42

Kanadský systém uhlíkových daní může být inspirací pro USA

Kanadský premiér Justin Trudeau vyvolal rozruch. Do roku 2018 chce zavést pro každou provincii povinnost zavést uhlíkovou daň nebo systém obchodování s emisními povolenkami. Podle Howarda Gleckmana (Forbes) to může být dobrá inspirace pro Spojené státy.

Celý systém by měl firmy motivovat ke snižování emisí oxidu uhličitého. Pokud se to některým nebude dařit, dopadne na ně zvyšující se sazba federální korporátní daně. Nejlidnatější kanadské provincie už platby za emise uhlíků zavedly, nebo se k tomu chystají. Britská Kolumbie zvolila uhlíkovou daň, naproti tomu Ontario a Quebec už vyvíjejí uhlíkový obchodní systém. V jeho rámci lokální vlády rozdělují emisní povolenky společnostem. Ty je mohou využít nebo je prodat jiným.

Nejednotná Kanada

Příjmy z uhlíkových daní zůstanou v pokladnách provinčních rozpočtů. Pro ně to bude znamenat nezanedbatelné vylepšení svých bilancí. Přesto plán už někde budí kontroverze. Jsou proti němu premiéři provincií Saskatchewan, Nové Skotsko, Newfoundland a Labrador, a to z mnoha rozdílných důvodů.

Newfoundland a Labrador nedávno zdvojnásobily zdanění zemního plynu. Je tak pravděpodobné, že se budou snažit federální vládu přesvědčit, aby to dodatečně uznala jako zavedení uhlíkové daně. Nové Skotsko namítá, že národní standardy pro omezování uhlíkových emisí už splňuje. Pak je tu ještě ke zvážení obchodní systém s emisními povolenkami. Saskatchewan je největším producentem energie a v čele má konzervativní vládu, která z principu odmítá jakékoli zavádění nových daní či zvyšování stávajících. Pro ni by mohla být uhlíková obchodní platforma zajímavá.

Trudeau udělal tento krok ve chvíli, kdy Kanada přemýšlí, jak svůj mezinárodní závazek plynoucí z loňské pařížské konference splní. Evropský parlament dohodu tento týden ratifikoval, a tak se očekává, že konkrétní opatření přijdou vzápětí. „Ale podpis dohody ještě není totéž, co podniknout kroky k jejímu naplnění,“ upozorňuje Gleckman. Například Spojené státy dohodu podporují, ale jsou rozdělené v tom, jakým způsobem ji uvést v život.

Inspirace pro USA?

„Může být Trudeauův plán proveditelný jižně od kanadských hranic?“ ptá se Gleckman. Podle Adele Morrisové z Centra pro daňovou politiku je to následováníhodný příklad. Unikátní na něm je, že jednotlivé státy (provincie) budou mít flexibilitu v tom, jak emisní standardy splní. V takovém systému si může stát nahradit regulaci daněmi nebo obchodováním s povolenkami. Obě možnosti jsou s tržním řešením daleko více slučitelné, než zákazy a příkazy.

Pravidla pro ocenění uhlíkových emisí mohou být atraktivní jak pro konzervativce, tak pro progresivisty. Většina ekonomů věří, že zvýšení ceny uhlíku, ať už prostřednictvím daní nebo obchodování s povolenkami, je efektivnější, než regulace. Tu dnes používá Obamova administrativa k omezení emisí uhlíku z elektráren.

Užitečný je samozřejmě i příjem z uhlíkové daně. Může vést ke snížení firemních daní z příjmů a také pomoci snížit vládní rozpočtové deficity, případně výnos z ní může být použit na pomoc lidem, kteří ztratí práci v důsledku postupné odklonu ekonomik od uhlí a dalších fosilních paliv.

Možná za pár let

Ačkoli Trudeauův plán nemá viditelnou slabinu, Howard Gleckman je k jeho brzkému zavedení také ve Spojených státech poněkud skeptický. „Podle Donalda Trumpa je globální změna klimatu čínské spiknutí, jak udělat americké hospodářství méně konkurenceschopné,“ říká. Hillary Clintonová sice pařížskou dohodu podporuje, ale zatím představila jen mírná opatření, která by vedla k jejímu naplnění.

Přitom její rival z primárek Bernie Sanders plné zavedení uhlíkové daně podporoval. Jenže tlak hlasy proti uhlíkové dani jsou velmi silné. Vlastně je jedno, kdo se nakonec do Bílého domu nastěhuje. Jen tento týden se nechal nový šéf Americké asociace pro kamionovou dopravu slyšet, že bude tvrdě bojovat proti zvýšení daně ze zemního plynu.

Jedno je však podle Gleckmana jisté. Američtí politici budou bedlivě sledovat, jak se kanadský experiment vyvine. Pokud bude slavit úspěch, je celkem pravděpodobné, že ochota něco podobného zavést v USA vzroste. Ta doba je však ještě hodně daleko.

-usi-


Ekonomický deník přináší zpravodajství, analýzy a komentáře ze světa ekonomiky a technologií.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688