Investicniweb.cz (Investičníweb, s.r.o.)
Akcie ve světě  |  08.10.2016 00:22:58

7. října: Tohle potřebujete vědět nejen o pátečním obchodování na amerických burzách

Americké akcie během pátečního obchodování mírně klesly. Propad libry totiž zesiloval obavy investorů z negativních dopadů odchodu Spojeného království z Evropské unie. Akcie tlačily dolů rovněž vyhlídky na letošní zvýšení úrokových sazeb v USA, které příliš neovlivnila ani páteční zpráva z amerického trhu práce. V mínusu skončily akcie v USA i za celý týden.

Index Dow odepsal v pátek 0,15 % na 18 240,49 bodu, širší index S&P 500 klesl o 0,33 % na 2 153,74 bodu a index technologického trhu Nasdaq Composite se snížil o 0,27 % na 5 292,40 bodu. Index volatility VIX vzrostl o 4,98 % na 13,48 bodu a výnos 10letých vládních dluhopisů USA se snížil o jeden a půl bazického bodu na 1,722 %.

V plusu skončily sektor necyklického spotřebního zboží a odvětví zdravotní péče. Nejvýrazněji naopak klesly průmyslový sektor a odvětví základních materiálů.

Americké akcie (7. října 2016)
Americké akcie (7. října 2016)Zdroj: Google

Americké ministerstvo práce odpoledne oznámilo, že ekonomika USA v září vytvořila zhruba 156 000 pracovních míst. Analytici přitom podle průzkumu agentury Reuters počítali se vznikem 175 000 míst.

"Názor lidí na možnost prosincového zvýšení úrokových sazeb to příliš nezměnilo," řekl ke zprávě analytik Jeremy Cook z firmy World First.

Za celý týden ztratily indexy Dow a Nasdaq Composite shodně 0,37 % a S&P 500 klesl o 0,67 %.

Americké akcie (týden do 7. října 2016)
Americké akcie (týden do 7. října 2016)Zdroj: Google

V indexu Dow v pátek nejvýrazněji zlevnily akcie technologického podniku United Technologies (-1,47 %), řetězce hobby marketů Home Depot (-1,44 %) a chemické firmy DuPont (-1,03 %). Zdražily akcie investiční banky Goldman Sachs (+1,6 %), pojišťovny Travelers (+1,19 %) či výrobce spotřebního zboží Procter & Gamble (+0,87 %).

Farmaceutická společnost Mylan (v řádném obchodování -2,44 %) po konci páteční seance oznámila, že souhlasí se zaplacením 465 milionů dolarů za urovnání sporu kolem údajného předražování léku EpiPen. V poobchodní fázi na zprávu akcie firmy reagovaly růstem o více než 10 %.

Hlavní páteční události na amerických trzích:

  • Americká ekonomika v září mimo zemědělství vytvořila zhruba 156 tisíc pracovních míst. Trh odhadoval, že vzniklo asi 175 tisíc míst po 167 tisících v červnu (revidováno ze 151 tisíc). Celková míra nezaměstnanosti vzrostla na 5 %, čekala se stagnace na 4,9 %.
  • Africký stát Čad vystavil pokutu ve výši 74 miliard dolarů největší ropné společnosti na světě ExxonMobil. Vrchní soud v čadské metropoli N'Djamena uložil společnosti pokutu kvůli neplnění daňové povinnosti. Celá záležitost je o to zajímavější, že HDP Čadu za rok 2015 byl 10,88 miliardy USD. Pokuta je tak 6,8krát vyšší než celková ekonomika země.
  • Analytici americké banky Goldman Sachs vidí jako zajímavou investiční příležitost klesající cenu zlata. Pokles kovu pod 1 250 dolarů za trojskou unci by podle analytiků mohl být signálem k nákupu zlatých cihel. Ty totiž nabízejí ochranu před riziky zpomalování globálního růstu a více či méně efektivními kroky centrálních bank.
  • Velkoobchodní zásoby v USA v srpnu klesly o 0,2 % (odhad: -0,1 %, červenec: 0 %).
  • Americká automobilka Ford Motor v pátek po 91 letech ukončila výrobu automobilů v Austrálii. Z montážní linky továrny Broadmeadows v Melbourne sjel poslední šestiválcový vůz Ford Falcon, nejpopulárnější australské auto, jichž tam firma vyrobila od roku 1960 asi 3,5 milionu, uvedla agentura AP. Ford budou hned příští rok v odchodu z Austrálie následovat také zbylé dvě velké automobilky, americká General Motors a japonská Toyota Motor.
  • Společnost CIT Group prodá své aktivity v oblasti komerčního leasingu letadel za deset miliard dolarů firmě Avolon Holdings, divizi čínského konglomerát HNA Group.Vznikne tak třetí největší společnost zaměřená na leasing letadel na světě, uvedla agentura Reuters.
  • Francouzský ropný koncern Total prodá za 3,2 miliardy dolarů svou divizi speciálních chemikálií Atotech soukromému investičního fondu Carlyle Group. Dohoda je součástí programu prodeje majetku Totalu v celkové hodnotě deset miliard dolarů, který chce francouzská firma dokončit do konce příštího roku. V pátek o tom informovala agentura Reuters.
  • Spojené státy požadují po Deutsche Bank přehnaně vysokou pokutu, čímž podkopávají globální finanční stabilitu. V pátečním rozhovoru s agenturou Reuters to řekl šéf euroskupiny Jeroen Dijsselbloem. Největší německá banka od poloviny září bojuje s krizí důvěry po zprávě, že po ní vláda USA požaduje pokutu až 14 miliard dolarů kvůli prodejům hypotečních cenných papírů před finanční krizí v minulém desetiletí.
  • Spoušť, kterou po sobě zanechává hurikán Matthew, bude podle expertů zatěžkávací zkouškou pro americké pojišťovací firmy. Podle odhadů expertů, na něž se odvolává agentura AP, mohou počítat se ztrátami až 30 miliard dolarů.
  • Nová globální finanční krize nemůže být vyloučena ani po všech změnách regulace finančního sektoru po poslední krizi z roku 2008, řekl v pátek německý ministr financí Wolfgang Schäuble. Ve Washingtonu na tiskové konferenci po zasedání skupiny G20 sdružující největší světové ekonomiky poukázal ministr zejména na rizika krajně uvolněné měnové politiky.
  • Před nedělní prezidentskou debatou, která se uskuteční na saintlouiské Washington University, přisuzuje list The New York Times demokratické kandidátce Hillary Clintonové 82% šanci na vítězství v listopadových volbách. Republikánskému kandidátovi Donaldu Trumpovi tedy není zrovna přáno, a svým šarmem tak bude muset okouzlit více než v první debatě, kterou podle většiny analytiků prohrál.
  • Stále klesající kurz britské libry vůči americkému dolaru nahrává dříve nemyslitelným spekulacím o tom, že v důsledku brexitu by libra mohla dosáhnout parity s americkým dolarem. Nejníže libra klesla vůči dolaru v roce 1985, kdy se zastavila až na úrovni 1,05 GBP/USD, což je stále hodně vzdálené číslo, v současné době ho však již nelze brát jako čiré sci-fi.
  • Německý automobilový koncern Volkswagen svolává ve Spojených státech do servisů zhruba 281 500 vozů značek VW a Audi kvůli únikům paliva. Vyplývá to z páteční zprávy pro regulátory. Volkswagen zatím podle agentury Reuters neupřesnil, zda bude kvůli tomuto problému svolávat rovněž automobily mimo USA.
  • Americká společnost Boeing získala od katarského leteckého přepravce Qatar Airways zakázku až na stovku letadel. Oznámila to v pátek firma. Kontrakt zahrnuje závaznou objednávku 40 letadel a opci na nákup dalších 60. Jeho hodnota podle katalogových cen činí 18,6 miliardy dolarů.
  • Americký prezident Barack Obama v pátek oficiálně oznámil zrušení ekonomických sankcí Spojených států vůči Barmě, která podle něj dosáhla výrazných pokroků při prosazování demokracie. Obama poukázal například na vznik demokraticky zvolené civilní vlády, propuštění řady politických vězňů či na zlepšení situace v oblasti lidských práv a základních svobod.
  • RBC Capital snížila cílovou cenu akcií Wal-Martu na 75 ze 76 USD a začala pokrývat akcie Omnicomu s doporučením "sector perform" a cílovou cenou 87 USD.
  • Počet aktivních vrtů pro těžbu ropy ve Spojených státech v uplynulém týdnu stoupl o tři na 428. Počet aktivních ropných vrtů tak v zámoří roste již šest týdnů v řadě. Celkový počet aktivních vrtů pro těžbu ropy a plynu se zvýšil o dva na 524.

 Pokračování shrnutí pátečního obchodování v USA najdete na Investičním webu.


Jaký bude závěr roku? Býčí faktor, o kterém se (tolik) nemluví, a jeden vysychající zdroj poptávky po akciíchJaký bude závěr roku? Býčí faktor, o kterém se (tolik) nemluví, a jeden vysychající zdroj poptávky po akciích

Závěr roku by mohl být pro akcie nepříznivý, stačí, aby výsledková sezóna za třetí kvartál zklamala, Trump se stal prezidentem nebo se zhroutila nějaká alespoň středně velká banka. Vysoké valuace akcií a psychologie se pak postarají o zbytek. Pokud ale žádná černá, nebo možná lépe řečeno šedá labuť nepřiletí, mohly by se burzy zazelenat.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688