TNBiz (TN.cz)
Politika a události  |  07.10.2016 12:19:53

Volby 2016: Napětí v koalici a boj o kraje i místa v senátu

Už dnes se ve 14:00 otevřou volební místnosti pro krajské i senátní volby, lidé budou moci volit až do 22:00 hodin. V sobotu se volební místnosti opět otevřou v 8:00 a voliči budou moci hlasovat do 14:00.

 

Výsledky krajských voleb s mimořádným napětím očekává především sociální demokracie. Ta má totiž nyní 11 hejtmanů, vládne tak naprosté většině českých krajů. Ale na posty hejtmanů si dělají naděje i další strany, především hnutí Ano, které spolu se sociálními demokraty vládne na celostátní úrovni.

 

Ačkoliv v krajských volbách jde především o regionální témata, v minulosti se jejich výsledky vždy promítly i do politické atmosféry v Parlamentu, takže proto jsou tyto volby pro strany tak významné. Jsou pro ně určitým výrazem nálady voličů.

 

Z tohoto pohledu budou zajímavé i doplňovací volby do třetiny Senátu. Ty totiž mohou změnit rozložení sil v horní komoře parlamentu. I tam je nyní nejsilnější sociální demokracie.
 

Do zastupitelstev se volí ve 13. krajích, v hlavním městě se krajské volby nekonají. Senátní volby probíhají ve 27 obvodech. Volí (1) Karlovy Vary, (4) Most, (7) Plzeň - město, (13) Český Krumlov, (13) Tábor, (16) Beroun, (19) Praha 11, (22) Praha 10, (25) Praha 6, (28) Mělník, (31) Ústí nad Labem, (34), Liberec, (37) Jičín, (40) Kutná Hora, (43) Pardubice, (46) Ústí nad Orlicí, (49) Blansko, (52) Jihlava, (55) Brno - venkov, (58) Brno - město, (61) Olomouc, (64) Bruntál, (67) Nová Jičín, (70) Ostrava - město, (73) Frýdek-Místek, (76) Kroměříž, (79) Hodonín.

 

On-line reportáž

Krajské a senátní volby 2016

 

Pokud v prvním kole senátních voleb nezíská žádný z kandidátů nadpoloviční většinu všech hlasů, proběhne druhé kolo, které by se případně konalo 14. a 15. října 2016 ve stejných časech. To znamená v pátek od 14:00 do 22:00 a v sobotu od 8:00 do 14:00.

  

Půjdete letos k volbám?

Hlasovalo 0 lidí.

 

Dejte pozor na užití správné obálky a hlasovacích lístků, krajské volby užívají šedé obálky se šedými listy, volební lístky a obálky pro senátní volby mají žlutou barvu. V případě špatné kombinace lístku a obálky je hlas neplatný. Nepočítají se také hlasovací lístky, které jsou poškozené nebo nejsou na předepsaném tiskopisu. Komise neuzná také více lístků v jedné obálce.

 

 

Volit mohou občané České republiky, kteří nejpozději druhý den voleb dosáhnou věku nejméně 18 let a mají hlášený trvalý pobyt v příslušném obvodu a kraji, kde volby probíhají.
 

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688