Investicniweb.cz (Investičníweb, s.r.o.)
Akcie ve světě  |  07.10.2016 00:54:00

6. října: Tohle potřebujete vědět nejen o čtvrtečním obchodování na amerických burzách

Americké akcie uzavřely čtvrteční obchodování bez výraznějších změn. Investoři čekají na páteční zprávu z trhu práce, která by mohla naznačit, zda americká centrální banka ještě letos přikročí ke zvýšení úrokových sazeb. Výrazně se propadly akcie Twitteru, srážela je zpráva, že o firmu není mezi potenciálními kupci příliš velký zájem.

Index Dow odepsal 0,07 % na 18 268,50 bodu, širší S&P 500 stoupl o 0,05 % na 2 160,77 bodu a index technologického trhu Nasdaq Composite klesl o 0,17 % na 5 306,85 bodu. Index volatility VIX se snížil o 1,15 % na 12,84 bodu a výnos 10letých vládních dluhopisů USA vzrostl o tři a půl bazického bodu na 1,737 %.

Nejvýrazněji stouply energetický sektor a odvětví necyklického spotřebního zboží. Nedařilo se sektoru zdravotní péče či odvětví telekomunikačních služeb.

Americké akcie (6. října 2016)
Americké akcie (6. října 2016)Zdroj: Google

Páteční zpráva amerického ministerstva práce podle analytiků ukáže, že ekonomika Spojených států v září vytvořila mimo zemědělství 175 000 nových pracovních míst. Předpokládá se však, že míra nezaměstnanosti zůstala beze změny na srpnových 4,9 %.

V indexu Dow ve čtvrtek nejvýrazněji zdražily akcie řetězce hobby marketů Home Depot (+2,05 %), chemické firmy DuPont (+1,44 %) a technologické společnosti Apple (+0,74 %). Nedařilo se naopak vydavateli platebních karet American Express (-3,76 %), maloobchodnímu řetězci Wal-Mart (-3,22 %) či zdravotnické skupině UnitedHealth Group (-0,82 %).

Akcie Wal-Martu srážela zpráva, že společnost čeká za celý příští rok zisk na podobné úrovni jako letos. Její výhled pro letošní rok je na úrovni zisku na akcii 4,15 až 4,35 USD.

Výrazný pokles zaznamenaly akcie sociální sítě Twitter (-20,10 %). Investoři tak reagovali na zprávu technologického serveru Recode, podle které internetový gigant Google ani mediální firma Walt Disney neplánují podat nabídku na převzetí podniku. Podle serveru je také nepravděpodobné, že by o koupi Twitteru usiloval technologický gigant Apple.

Zdroje agentury Reuters tento týden uvedly, že Twitter vyzval potenciální uchazeče o jeho převzetí, aby během příštích dvou týdnů předložili své závazné nabídky. Firma podle zdrojů doufá, že jednání o svém převzetí dokončí ještě tento měsíc. Jediným vážným zájemcem o Twitter zůstává údajně technologická firma Salesforce.

Zlevnily také akcie automobilky Tesla Motors (-3,58 %), na které analytici banky Goldman Sachs snížili investiční doporučení na "neutral" z "buy". Jedním z důvodů jsou obavy ohledně dodávek vozu Model 3 zákazníkům.

Hlavní čtvrteční události na amerických trzích:

  • V týdnu do 1. října si v USA podalo novou žádost o podporu v nezaměstnanosti 249 tisíc lidí. V předcházejícím týdnu bylo nových žádostí 254 tisíc. Analytici očekávali 257 tisíc žádostí. Celkový počet žádostí o podporu byl v týdnu do 24. září 2,058 milionu (odhad: 2,09 milionu, týden do 17. září: 2,062 milionu).
  • Americká divize německého automobilového koncernu Daimler vynaloží 28,5 milionu dolarů, aby urovnala obvinění z porušení zákona o čistotě ovzduší ve Spojených státech. Americká vláda tvrdí, že divize Detroit Diesel v roce 2010 prodala téměř 7 800 naftových motorů pro těžká vozidla, aniž by řádně doložila, že splňují emisní normy.
  • Internetový gigant Google ani mediální firma Walt Disney prý neplánují podat nabídku na převzetí Twitteru. Podle serveru Recode je také nepravděpodobné, že by o koupi Twitteru usiloval technologický obr Apple.
  • Farmaceutická společnost Mylan prý po téměř dvě desetiletí předražovala lék EpiPen při prodeji v rámci programu Medicaid, jenž poskytuje finanční úlevu chudým. Tvrdí to dva američtí senátoři.
  • Farmaceutický výrobce Alnylam Pharmaceuticals zataví vývoj léku, jenž měl léčit genetickou poruchu vedoucí k selhání srdce. Studie v pokročilém stádiu vývoje ukázaly, že lék nic takového nedělá.
  • Investiční banka Goldman Sachs snížila své doporučení na akcie automobilky Tesla Motors na "neutral" z "buy" a snížila cílovou cenu titulu na 185 z 240 dolarů. Banka se domnívá, že společnost riskuje velkým kapitálovým výdajem za SolarCity, a obává se zpožděného uvedení Modelu 3 na trh.
  • Banka UBS začala pokrývat akcie provozovatelů lékáren Walgreens Boots Alliance a CVS Health s doporučením "buy".
  • Firma KeyBanc snížila doporučení na akcie prodejce oblečení Abercrombie & Fitch na "sector weight" z "overweight" vzhledem k nepříznivému prostředí na poli propagace.
  • Telekomunikační operátor AT&T a Amazon Web Services, odnož internetového prodejce Amazon, uzavřely mnohaletou strategickou dohodu ohledně spolupráce v oblasti cloudových služeb.
  • Maloobchodní řetězec Wal-Mart potvrdil odhad zisku pro letošní rok. Firma také uvedla, že příští rok by měla vykázat celoroční zisk na podobné úrovni jako letos. Pro letošní rok počítá se ziskem na akcii 4,15-4,35 USD.
  • Fondy rizikového kapitálu investovaly za tři čtvrtletí letošního roku do začínajících firem asi 56 miliard dolarů. Za celý rok by tak objem těchto investic mohl být třetí nejvyšší v historii. Vyplývá to z údajů společnosti PitchBook Data a svazu rizikového kapitálu National Venture Capital Association.
  • Globální dluh v loňském roce dosáhl rekordních 152 bilionů dolarů, což bylo 225 % globálního hrubého domácího produktu (HDP). Zvýšil se tak z 200 % v roce 2002 a dál roste, uvedl ve čtvrtek Mezinárodní měnový fond. Celkový údaj zahrnuje soukromý i veřejný dluh.
  • Britský ministr financí Philip Hammond se chystá na nadcházející návštěvě na Wall Street ubezpečit americké investory, že Británie zůstane světovým finančním centrem navzdory červnovému rozhodnutí voličů opustit Evropskou unii. Informovala o tom ve čtvrtek agentura Reuters.

Výsledková sezóna:

Pokračování shrnutí čtvrtečního obchodování v USA najdete na Investičním webu.

 


Americké akcie: Neshortujte trh, který je na vzestupu. Na 2 200 bodů se index S&P 500 dostane ještě před volbami, býk se ale bude brzy poroučetAmerické akcie: Neshortujte trh, který je na vzestupu. Na 2 200 bodů se index S&P 500 dostane ještě před volbami, býk se ale bude brzy poroučet 

Americké prezidentské volby vyvolávají mezi investory nervozitu a společně s problémy bank stojí za zvýšenou volatilitou na akciovém trhu. Ani to však nezabrání indexu S&P 500, aby se ještě před volbami dostal nad 2 200 bodů a nabídl investorům (a hlavně spekulantům) rychlé zisky.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688