Čaj o páté je zdravý, funguje jako prevence proti chřipce i rakovině

TNBiz, 7.10.2016
Zdravý čaj

Země, které mají silnou čajovou kulturu, mohou mít oproti těm "kávovým" velkou výhodu. Čaj má totiž opravdu blahodárný vliv na lidské zdraví a funguje i jako prevence. Bojuje proti chřipce a nachlazení, srdečním chorobám i rakovině.

Většina Čechů si ale pod pojmem "čaj" představí pytlíky nacpané v papírových krabičkách, které se louhují ve vařící vodě a zasypou cukrem, pokud někdo onemocní. Čajová kultura nemá u nás příliš silnou tradici, několik nadšenců i čajoven po Česku ale najdeme.

Čaj o páté vznikl původně ve Francii, odkud se rozšířil do Anglie a postupně do zbytku Británie. Nad odpoledním šálkem se schází celá rodina, případně přátelé. V Británii začíná čajem celý den, někdo pije nápoj ještě v posteli a další šálek má k snídani.

Podobné tradice dodržují i v zemích, které byly britskými koloniemi. V Indii a Pákistánu upřednostňují silný čaj s mlékem a cukrem, v afrických zemích srkají nápoj ze sklenic přímo na koberci. Naopak Spojené státy čajovou kulturu nemají, Američané si oblíbili spíše kávu.

Ani ve zbytku Evropy nejsou čajové rituály příliš běžné. Silnější čajovou kulturu mají jen německy mluvící země, do kterých se lístky dostávaly z Hamburku. Ten se totiž díky významnému přístavu stal jedním z evropských čajových center.

Ve Francii neholdují jen degustacím vína, ale také čaje. Pro ochutnávku je nejlepším místem Paříž, kde najdete čajovny neboli "Salon de Thé" na každém roku. Rusové zase prosluli typickým samovarem, chuť pak doplňují citronem nebo marmeládou.

Obrovská čajová kultura panuje samozřejmě v asijských zemích, obzvláště v tradičních pěstitelských oblastech. Čaj pijí v jakoukoliv denní dobu a při všech možných příležitostech. V Japonsku připomíná servírování a pití čaje obřad.



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Tipy a triky