Vladimír Urbánek
(Kurzy.cz)
Z domova  |  06.10.2016 10:17:52

Vláda schválila příspěvky propouštěným horníkům


Ministr průmyslu a obchodu Jan Mládek na dnešním zasedání vlády předložil opatření ke zmírnění sociálních dopadů, souvisejících s restrukturalizací a útlumem činnosti právnických osob zabývajících se těžbou uhlí nebo uranu.

Výše příspěvku je stanovena v návaznosti na převažující typ odpracované pracovní doby u těžební společnosti. Příspěvek se poskytuje měsíčně ve výši 8 000 u činnosti v podzemním hlubinném dole, nebo 5 300 , pokud se jedná o typ uzavřeného zaměstnaneckého poměru u činnosti v povrchových profesích.

Příspěvek bude poskytován zaměstnancům taxativně vymezených těžebních společností, jejichž pracovní poměr k těmto subjektům skončí v přímém důsledku restrukturalizace a útlumu jejich činnosti. Nařízení přitom předpokládá, že příspěvek bude vyplácen po omezenou dobu v rozmezí 3 až 36 měsíců, resp. u nejrizikovější skupiny zaměstnanců nad 50, resp. 55 let věku až v délce 60 měsíců.

"Přijatým nařízením vláda komplexně dokončuje zmírnění nežádoucích sociálních dopadů souvisejících s restrukturalizací nebo útlumem všem zaměstnancům právnických osob těžících uhlí nebo uran hlubinným způsobem. Vláda v žádném případě plošně nerozšiřuje počet společností, které mají v předmětu podnikání hornickou činnost a na jejichž zaměstnance se příspěvky vztahují," upřesnil ministr Mládek.

Jedná se o jedno ze sociálních opatření státu především pro severní Čechy, Ostravsko, Karvinsko, a Vysočinu a skupiny zaměstnanců, kteří mají být v nejbližších letech propuštěni (zaměstnanci vybraných uhelných společností a zaměstnanci uranového závodu GEAM Dolní Rožínka státního podniku DIAMO). Zařazení společnosti Severní energetická (vč. těžebních společností majících trvalé místo výkonu práce na lomu ČSA), která těží povrchově hnědé uhlí, mezi těžební společnosti, jichž se nařízení vlády týká, vyplynulo ze skutečnosti, že vláda svým rozhodnutím o neprolomení limitů těžby předurčila budoucí ukončení její činnosti.

Přijetím nařízení vlády dojde ke snížení míry negativního působení sociálních důsledků spojených s uvolňováním zaměstnanců určených těžebních společností v případech, kdy existuje výrazné riziko růstu nezaměstnanosti v uvedených regionech. Příspěvky budou vypláceny přes tzv. sociální centra, takže nebude nutné vytvářet nové organizační struktury, ale využijí se již působící subjekty (organizace disponující potřebnými sociálními pracovníky).

Zdroj: TZ MPO ČR

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688