TNBiz (TN.cz)
Z domova  |  04.10.2016 14:07:53

Navrátil: Podpoříme mladé rodiny, na každé dítě přispějeme 10 tisíc

Poslední dvě volební období stál v čele Zlínského kraje Stanislav Mišák a právě na jeho úspěchy by chtěl v dalších čtyřech letech navázat i jeho stranický kolega Navrátil. "Je to pro mě velká výzva a už několik měsíců do toho jdu naplno. Je to vlastně takový přirozený postup, už v minulých volbách jsem byl na kandidátce dvojkou," vysvětlil Petr Navrátil, proč se rozhodl o hejtmanský post usilovat.


Největšími problémy jsou podle něj vylidňování kraje, nízké průměrné mzdy a dopravní obslužnost. Navrátil by se chtěl ale zaměřovat také na sociální politiku. "Jako jediní máme ve volebním programu podporu mladých rodin, konkrétně příspěvek 10 tisíc korun na nově narozené dítě," řekl kandidát na hejtmana. Příspěvek by dostávali i ti, kteří už dostali od státu tzv. porodné. Kromě toho by chtěl pomáhat neúplným rodinám, matkám samoživitelkám by chtěl přispívat až 2500 .

Zlínský kraj patří k částem republiky s nejnižšími platy, v mezikrajském srovnání je průměrná mzda na Zlínsku druhá nejhorší. "Je sice jednou z nejnižších, ale zaznamenává největší dynamiku a i v následujících letech by měl nárůst pokračovat," řekl Navrátil. Podle něj za to může především intenzivní spolupráce kraje, firem a škol.

Kraj se musí potýkat také s odchodem mladých lidí a nedostatkem řemeslníků. "V současnosti podporujeme asi 16 řemeslných oborů, celkem 4,5 miliony korun ročně z rozpočtu kraje. Podařilo se nám obrátit propad zájmu o řemesla a zájem o strojírenství roste. K tomu se navíc přidala stipendia firem," pochlubil se Navrátil s tím, že na Zlínsku je běžnou praxí, že z některých středních škol jsou žáci rozebráni ještě rok před ukončením studia. Podobně to funguje i s některými vysokoškolskými obory.

Dobrou zprávou je, že na vzestupu je znovu i obuvnictví, které bylo na seznam podporovaných oborů zařazeno před třemi lety. "V prvním roce byl zájem nulový, v letošním roce už nastoupilo šest žáků do prvního ročníku tohoto oboru," popsal lídr kandidátky. Vysvětluje si to zvýšeným zájmem lidí o kvalitní obuv a přáním rodičů, aby měly jejich děti zajištěnou perspektivní budoucnost.

Zlínský kraj se v uplynulých letech musel vypořádat také se zadluženými nemocnicemi, to se podařilo vyřešit dotací, kterou kraj po nemocnicích nechce vrátit. "Poslední dva roky hospodaří nemocnice v kladných číslech. Za podpory kraje, ale už i z vlastních prostředků, masivně investují," pochválil Navrátil. Minulý týden byla zahájena výstavba interny ve vsetínské nemocnici, na kterou čeká celý kraj. Stavět se v příštích letech bude také v nemocnici Tomáše Bati, v Kroměříži či Uherském Hradišti.

Stejně jako jiné kraje i Zlín trápí nedostatek lékařů a zdravotních sester. "Na vyšších odborných školách nabízíme stipendium, které eliminuje školné, a ve spolupráci s nemocnicemi jsme nastavili stipendia v posledním ročníku pro budoucí lékaře a zdravotní cesty. S nemocnicemi pracujeme také na zlepšení pracovních podmínek," popsal Navrátil způsob, jakým se kraj snaží počet lékařů v kraji zvýšit.

Co se týče dopravy, Zlínský kraj podle Navrátila po rozdělení Československa trošku zaspal. "Je ale velké vítězství, že dvě z devíti staveb, které dostaly výjimku EIA, jsou ve Zlínském kraji. Ty jsou kryty rozpočtem na rok 2017. Jde o silnici D49 mezi Hulínem a Fryštákem a obchvat Otrokovic, který je součástí dálnice D55," řekl politik. Důležitá je podle něj také dostavba tzv. palačovské spojky na Valašsku a několik let diskutovaná modernizace železnice mezi Otrokovicemi a Zlínem.

Navrátil chce i nadále podporovat také veřejnou dopravu. "Zlínský kraj chce, aby i v dalších letech byly, i přes demografický pokles, zachovány všechny základní školy. S tím souvisí i doprava do škol. Současně chceme lidem zjednodušit dojíždění k lékaři. Dopravu žáků do deseti let a seniorů nad 70 let proto chceme zdarma," zakončil Petr Navrátil.
 

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688