Patria (Patria Finance)
Investice  |  04.10.2016 09:14:18

Rozbřesk – Český průmysl údajně potřebuje vyšší “dovozy” cizinců, ty ale opět rostou

Česká ekonomika trpí nedostatkem levné kvalifikované síly, který je třeba co nejrychleji vyřešit “dovozem” Ukrajinců. Toť výstupy debaty kapitánů průmyslu na strojírenském veletrhu v Brně. Přesněji řečeno podle prezidenta Svazu průmyslu a dopravy je zapotřebí “dovézt” nějakých 140 tisíc technicky kvalifikovaných pracovníků, přičemž premiér Sobotka získávání pracovníků ze zemí nám kulturně blízkých údajně podporuje.

Výběr se nám tedy pěkně nepříjemně začíná zužovat - je totiž zapotřebí pracovní síla levná, technicky zdatná a kulturně blízká. Cynik by mohl říci, že takovému kritériu mohou vyhovět jenom roboti, ovšem pouze ti levní. Celkově však svízelná situace v českém průmyslu tak trochu připomíná situaci před vrcholem konjunktury v roce 2008, kdy v tomto sektoru byl rovněž akutní nedostatek levných kvalifikovaných pracovníků, který se řešil jejich “dovozem”. V letech 2006 až 2008 přibývalo v ČR okolo 40-70 tisíc cizinců (mezi)ročně, přičemž většina jich pocházela z “kulturně blízké” Ukrajiny. V roce 2009 se však dovozy cizinců s ekonomikou začaly propadat a teprve od roku 2014 vidíme opět zřetelný růst. Aktuálně tedy meziročně v ČR přibývá okolo 20 tisíc cizinců, přičemž necelá polovina je z Ukrajiny. Zrychlí-li ještě naše ekonomika a firmy budou při nabírání cizinců ještě agresivnější, může tento přiliv snadno narůstat, takže se klidně můžeme dostat na maxima přítoku pracovníků z ciziny, který jsme viděli v roce 2007. Pokud bychom se na takové tempo dostali, tak postačí jen dva roky a mezera na trhu práce v podobě 140 tisíc levných technicky kvalifikovaných pracovníků bude ze zahraničí zaplněna. To není tak dlouhý horizont, uvědomíme-li si, že konjunktura může kdykoliv rychle ochladit a problém se sám od sebe vyřeší.

Forex

Region

Vylepšení podnikatelských nálad ve zpracovatelském průmyslu včera na regionální měny výraznější bezprostřední vliv nemělo. Forint nicméně během dne posiloval a dostal se na úrovně z minulého týdne a zcela tak ignoruje výsledky víkendového (neplatného) referenda, které dle očekávání skončilo odmítnutím povinných kvót na imigraci.

Dnešek není z hlediska regionálních událostí příliš zajímavý. Začíná sice zasedání polské centrální banky, ale jeho závěry se dozvíme až zítra.

EUR/USD

Zdá se, že trhy si včera z amerických čísel označily index podnikatelské nálady v ISM za to nejdůležitější, neboť se toto číslo jako jediné vylepšilo a dolaru pomohlo. Naopak pro americký růst je trochu komplikací, že se propadají výdaje ve stavebnictví a také prodeje automobilů (což ukázala včerejší data). Nicméně dolarové úrokové sazby šly nahoru a tak s sebou táhly i dolar.

Dnes je kalendář očekávaných událostí nezajímavý, a tak se pozornost může upřít na vystoupení centrálních bankéřů z ECB a Fedu.

Patria Online je investiční portál s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.






Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688