Investicniweb.cz (Investičníweb, s.r.o.)
Akcie ve světě  |  03.10.2016 23:43:55

3. října: Tohle potřebujete vědět nejen o pondělním obchodování na amerických burzách

Americké akcie zahájily čtvrté čtvrtletí mírným poklesem, za kterým stály především finanční společnosti a podniky ze síťového odvětví. Investoři nyní čekají na čtvrteční zveřejnění zápisu ze zářijového zasedání ECB a na páteční statistiku z amerického trhu práce. Na burzách panuje napětí také kvůli blížícímu se začátku výsledkové sezóny za třetí čtvrtletí.

Index Dow odepsal 0,3 % a uzavřel na 18 253,85 bodu, širší S&P 500 klesl o 0,33 % na 2 161,20 bodu a index technologického trhu Nasdaq Composite se snížil o 0,21 % na 5 300,87 bodu. Index volatility VIX stoupl o 2,11 % na 13,57 bodu a výnos 10letých vládních dluhopisů USA se zvýšil téměř o tři bazické body na 1,622 %. Výraznější zisk si připsal jen telekomunikační sektor.

Americké akcie (3. října 2016)
Americké akcie (3. října 2016)Zdroj: Google

Investory nadále znepokojují i problémy největší německé banky Deutsche Bank, které v USA hrozí vysoká pokuta. Náladu na trhu zasáhlo také nedělní oznámení, že Británie do konce března příštího roku formálně zahájí proces odchodu z Evropské unie.

Páteční zpráva z amerického trhu práce podle agentury Reuters bude pravděpodobně hrát velkou roli v tom, zda Fed ještě v letošním roce přikročí k dalšímu zvýšení úrokových sazeb.

V indexu Dow nejvýrazněji zlevnily akcie pojišťovny Travelers (-1,35 %), výrobce spotřebního zboží Procter & Gamble (-1,21 %) a zdravotnické skupiny UnitedHealth Group (-1,08 %). Dařilo se naopak cenným papírům chemického obra DuPont (+1,3 %), technologické skupiny United Technologies (+0,82 %) či farmaceutické společnostiJohnson & Johnson (+0,58 %).

Akcie americké investiční společnosti Janus Capital Group (+12,06 %) poskočily výše poté, co firma oznámila, že se dohodla s britskou investiční společností Henderson Group na spojení. Pokud k fúzi firem dojde, bude se tržní kapitalizace sloučeného podniku pohybovat kolem šesti miliard dolarů.

Cenné papíry mikroblogovací sociální sítě Twitter (+4,12 %) zpevnily o více než čtyři procenta v reakci na zprávu, že si holding Alphabet, který je mateřskou společností internetové firmy Google, najal speciální poradce, kteří mu mají pomoci s naceněním nabídky na převzetí Twitteru.

Hlavní pondělní události na amerických trzích:

  • Berlín připomene Washingtonu jeho závazek omezit ekonomické sankce vůči Teheránu. Při návštěvě Íránu to v pondělí podle agentury Reuters přislíbil místopředseda německé vlády a ministr hospodářství Sigmar Gabriel.
  • Provozovatel sociální sítě Facebook v pondělí spustil omezenou verzi své aplikace posílání zpráv Messenger pro rozvojové trhy. Americká společnost si tím chce posílit pozici dominantní světové sociální sítě. Facebook zároveň spouští i novou službu Marketplace, která se zaměřuje na prodej a nákup různého zboží mezi uživateli.
  • Americký výrobce elektrických vozů Tesla Motors ve třetím čtvrtletí v meziročním srovnání více než zdvojnásobil dodávky vozů na trh na 24 500 vozů. Proti předchozímu čtvrtletí prodej stoupl o 70 %. Ke zlepšení prodeje přispělo zvýšení výroby, levnější leasingové smlouvy a zprávy o slevách některých vozů, uvedla automobilka.
  • Zpracovatelský sektor USA v září podle indexu nákupních manažerů od institutu ISM rostl. Ukazatel se zvýšil na 51,5 bodu z 49,4 bodu v srpnu, čekal se výsledek 50,3 bodu. Ukazatel společnosti Markit se rovněž ustálil na 51,5 bodu. Na tuto hodnotu však klesl ze srpnových 52 bodů. Analytici očekávali ještě větší pokles na 51,4 bodu.
  • Stavební výdaje v USA v srpnu meziměsíčně klesly o 0,7 % (odhad: +0,2 %, červenec revidován z nuly na -0,3 %).
  • RBC Capital zvýšila cílovou cenu akcií Qualcomm na 70 z 59 USD.
  • RW Baird snížila doporučení na akcie Align Technology na "neutral" z "outperform".
  • JPMorgan Chase snížila cílovou cenu akcií Dollar General na 75 z 83 USD.
  • Credit Suisse snížila doporučení na akcie Robert Half na "underperform" z "neutral".
  • Extrémní chudoba ve světě se sice snížila, její úplné vymýcení ale ohrožuje rostoucí ekonomická nerovnost. Světová banka (SB) ve své nejnovější zprávě uvádí, že v roce 2013 mělo zhruba 767 milionů lidí příjem nižší než 1,90 USD na den. Téměř polovina z těchto lidí pocházela ze subsaharské Afriky.

Pokračování shrnutí pondělního obchodování najdete na Investičním webu.


Říjen na trzích a jeho (ne)zasloužená pověst: Kam se v příštích týdnech vydají ceny akcií?Říjen na trzích a jeho (ne)zasloužená pověst: Kam se v příštích týdnech vydají ceny akcií?

Někteří příznivci sezónnosti na akciovém trhu vyhlížejí říjen s obavami, vždyť jde po září o druhý nejhorší měsíc historie, pokud jde o velké tržní propady. Tak špatnou pověst si říjen nezaslouží, je ale otázka, zda letos nakonec přece jen nepřeváží rizika nad bezbřehým apetitem akciových býků.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688