Ekonomický deník (Ekonomický deník)
Investice  |  01.10.2016 08:45:41

Rozhodne prezidentské volby v USA energetika?

Prezidentští kandidáti ve Spojených státech slibují nová pracovní místa, bezpečnost nebo hospodářský růst. Neměli by však opomíjet energetiku, která je spojena se všemi sektory národního hospodářství.

Podle Jacka Gerarda, prezidenta a výkonného ředitele Amerického institutu pro těžbu ropy (API – American Petroleum Institute) by energetika neměla být tématem debat pouze před prezidentskými volbami. „Jsou to otázky, které se týkají každého Američana a které mají být nastolovány při každých volbách napříč celou zemí,“ tvrdí Gerard.

Podle něj by voliči měli jak od Trumpa, tak Clintonové slyšet jasné sdělení, že zemní plyn je nedílnou a klíčovou součástí americké energetické politiky. Spojené státy mají to štěstí, že jejich zásoby zemního plynu jsou natolik objemné, že si jej v současné době mohou dokonce dovolit vyvážet. „A to je další obrovská příležitost – vytváření pracovních míst a současně dodávat do světa čistší energii,“ říká také Jack Gerard.

Nezanedbatelné úspory

Každá americká rodina dnes ušetří díky nízkým nákladům na energie zhruba 1300 dolarů ročně. Většina z toho jde na vrub nižším cenám zemního plynu, kterého je nyní na trhu přebytek. To však prospívá všem spotřebitelům. Zhruba 550 dolarů ušetřili řidiči na nižších dopravních nákladech.

Politici také často hovoří o sociálních záležitostech, chudobě nebo nerovnoměrném rozdělení příjmů a bohatství. „Jestliže skutečně chtějí lidem dopřát solidní životní standard, pak je snižování nákladů na energie cestou, která stojí za zvážení,“ doplňuje Gerard. Proto si myslí, že republikáni i demokraté by měli podpořit těžbu zemního plynu, ale i ropy na území Spojených států.

Jack Gerard, ale i energetický analytik Mark Green jsou přesvědčeni o tom, že letošní prezidentská kampaň by se měla nést právě ve znamení kampaně za „volbu pro energii.“ Spojené státy jsou největším producentem zemního plynu na světě. Tím světovému trhu dodávají nezbytnou stabilitu a vliv nestabilních regionů na jeho cenu je tak prakticky minimální.

Krytí domácí spotřeby ropy a zemního plynu dovozy je na nejnižší úrovni od roku 1970. Dostatek energetických surovin na území USA jim dodává schopnost vyvážet je do světa, především svým spojencům. Podle Gerarda jim tak Spojené státy napomáhají zbavovat se závislosti na dovozu energieregionů, které jsou suroviny schopny využívat jako politickou zbraň.

Energetika a prosperita jedno jsou

Voliči se identifikují s otázkou stavu národního hospodářství a tvorbou pracovních míst. Málokteří z nich si ale uvědomují, že energetika je s prosperitou v souladu. Přesněji řečeno, prosperita z ní prakticky vychází. Nejde jen o nezanedbatelné úspory rodinných rozpočtů na energiích, ale i na cenách dalších produktů, které se z nerostných surovin vyrábějí.

Náklady na výrobu oceli, chemických látek, plastů a dalších se v uplynulém roce snížily o 10 až 20 procent. Tím se domácnostem zpřístupnil nemalý dodatečný objem zboží, po němž díky klesajícím cenám vzrostla poptávka, a vznikla nová pracovní místa. Podle některých odhadů by těžba ropy a zemního plynuamerických šelfů jich mohla do roku 2025 vytvořit bezmála 4 miliony. A to včetně navazujících odvětví.

USA jsou rovněž světovým lídrem ve zpracování ropy. Rafinérie dávají práce více než 1,2 milionům lidí. Zpracování ropných produktů se neobejde bez infrastruktury, kterou je třeba vybudovat a udržovat v chodu. „Vidíte, díky ropě a zemnímu plynu mají práci další statisíce stavebních dělníků,“ ukazuje Gerard propojení hospodářství s energetikou.

Vítězné hlasy ve volbách prý přinášejí nerozhodnutí voliči. Jak ukazuje studie API, rozehrát kartu energetiky by skutečně mohlo být klíčové:

Průzkum také ukazuje, že na vyzdvihnutí tématu energetiky by mohl vydělat Donald Trump. Z drtivé většiny položených otázek totiž vyplývá, že výrazně častěji těžbu domácích energetických surovin podporují příznivci republikánů. Bude-li energetika součástí příští debaty prezidentských kandidátů, může to být pro Donalda Trumpa něco jako baseballová meta zdarma.

-usi-


Ekonomický deník přináší zpravodajství, analýzy a komentáře ze světa ekonomiky a technologií.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688