Patria (Patria Finance)
Investice  |  30.09.2016 09:14:26

Rozbřesk – ČNB natahuje pevný závazek, zůstává ve vleku ECB

Česká národní banka posunula tvrdý závazek intervenovat proti koruně o jeden kvartál. Garantuje tedy trhům, že nevypne intervence dřív než po konci března 2017. Rizika prognózy jsou ale vyrovnaná a ČNB proto nevidí důvod k tomu oddalovat ukončení intervence někdy “okolo poloviny roku 2017”. Náš hlavní scénář - opuštění intervencí ve třetím kvartále - je tak stále nejpravděpodobnější. Domácí ekonomice v tuto chvíli věříme a hlavním důvodem k dalšímu oddálení exitu by mohly být externí faktory - konkrétně ECB, pokud by se rozhodla dál natahovat tisk peněz (politiku QE).

Poslední inflační čísla z Německa a Španělska ale ukazují, že období super-nízké inflace pomalu končí. Německá inflace podle prvních odhadů vyskočila v říjnu na 0,5 % (nejvyšší úrovně za posledních 16 měsíců) a španělská se poprvé od května 2014 dostala do kladných vod.
Dnes čekáme na první odhad inflace za celou eurozónu - mohl by skončit lehce nad odhadem trhu (0,5 % meziročně) a pokud cena ropy zůstane tam, kde je, bude do konce roku stoupat dál k 1 %. Na něco takového trhy ani ECB nejsou zvyklí. Inflace se dva roky pohybuje v těsné blízkosti nuly a ECB žila v permanentním strachu z toho, že se super-nízká dynamika cen natrvalo zabydlí v inflačních očekáváních. To se může v nejbližší době změnit a i z ECB jsou daleko více slyšet hlasy varující před dlouhým obdobím měnové expanze. Pokud tedy eurozónu nezasáhne výraznější negativní šok, mohla by začít v příštím roce QE pomalu utlumovat a připravit tak půdu pro exit z intervencí i ČNB. Do plánovaného konce QE ale stále zbývá zhruba půl roku a věcí se může stát skutečně hodně. Stačí se podívat na eskalující problémy největší německé banky. Rostoucí potíže německých, popřípadě italských bank by byly dobrým důvodem, proč pumpovat peníze do ekonomiky o něco déle.

Forex

Region

Rozhodnutí ČNB posunout tzv. tvrdý závazek exitu z intervencí o jeden kvartál se sice na spotovém trhu projevil jen mikroskopickým oslabením koruny, ale větší pohyb byl vidět u forwardů s delší splatností, které propadly hlouběji pod hladinu EUR/CZK 27,0. Trh zřejmě interpretuje signály z ČNB tak, že vše v případě exitu opravdu směřuje k polovině roku 2017.

Jinak se ale zbytku středoevropských měn spíše nedařilo, což lez přičíst globálnímu nárůstu averze vůči riziku. Dnes bude zlotý sledovat inflaci, která by se měla díky pozitivnímu bazickému efektu přiblížit (zespodu) k nule.

EUR/USD

Eurodolarový trh byl sice konfrontován se spoustou informací, ale nakonec se nevydal ani jedním směrem. Předně se euro mělo potýkat s výprodejem evropských bankovních titulů v čele s Deutsche bank, jestřábí rétorikou Fedu a hlavně vylepšujícími se daty v USA. Náš běžící odhad růstu HDP po zveřejnění obchodní bilance zrychlil na 3,6 % a odhadl, že privátní payrolls leží stále nad hranicí 200 tisíc. Na druhou stranu euru dává pomocnou ruku inflace, která v Německu vylezla na šestnáctiměsíční maximum (0,5 %), což předznamenává, že i dnes zveřejněné inflační číslo za celou eurozónu ukáže, že se období super nízké inflace chýlí ke konci.

Na druhou stranu eurodolar může být stále pod tlakem akcií Deutsche bank a eventuálně důležitých amerických dat (srpnové spotřebitelské výdaje a příjmy).

Patria Online je investiční portál s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář


Přečtěte si také:

13.12.2021Koruna ve vleku Fedu a ECB Raiffeisenbank a.s. (Raiffeisenbank a.s.)



Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688