Ekonomický deník (Ekonomický deník)
Investice  |  30.09.2016 06:00:41

Investoři do OZE utrácejí v Evropě miliardy. Hrozí však, že odejdou

Hodnota investic do obnovitelných zdrojů energie v Evropě dosáhla ve druhém čtvrtletí letošního roku hodnoty 3,5 miliard euro. Omezování podpory v řadě zemí EU včetně ČR však naznačuje, že se v budoucnu zájem investorů přesune jinam.

Podle čtvrtletní analýzy vývoje investic do energetiky společnosti Ernst&Young, kterou má Ekonomický deník k dispozici je hlavním znakem nových investic do evropské energetiky jejich směřování do energetických odvětví s minimem podnikatelského rizika. Pro investory jsou lákavá především regulovaná a státy podporovaná odvětví, jako je právě výroba elektřiny z obnovitelných zdrojů nebo síťová odvětví.

Podle analytiků však lze předpokládat, že se v následujících obdobích přesune zájem investorů do jiných regionů. Důvodem je klesající míra podpory v řadě zemí Evropské unie a nejistota ohledně její budoucnosti. Příkladem mohou být i aktuální a opakované spory o vypsání podpory pro české OZE. Od přímé podpory „zelených zdrojů“ upouští také Německo, nebo Británie. Francie a Itálie oznámily změny v zacílení podpory.

Odchod investorů do čisté energetikyEvropy může být o to snazší, že mezi velkými investory rostl v poslední době podíl mimoevropských investic. Například největší akvizicí v druhém čtvrtletí letošního roku byl nákup 80 % akcií německé firmy WindMW čínskou korporací Tři soutěsky v hodnotě 1,6 miliardy euro. Významnou roli hráli ovšem také třeba ruské investice.

Budoucnost je v akumulaci

Z analýzy Ernst&Young dále vyplývá, že směřování investic do evropské energetiky ve sledovaném období ovlivňovaly především tři hlavní trendy:  Všeobecná transformace energetiky směrem k čistším zdrojům energie, která probíhá ve většině rozvinutých zemí.  Elektrifikace a obecně rapidně rostoucí poptávka po elektřině v rozvojových zemích. A dlouhodobě vysoký zájem o akcie distribučních společností, neboť investování do nich poskytuje, díky stabilitě regulovaného trhu s distribucí elektřiny, dlouhodobě výjimečně stabilní výnosy.

Kromě těchto hlavních trendů postavených na jistotě návratnosti vložených prostředků se podle analýzy začíná projevovat také trend investic do nových slibných technologií, zejména těch sloužících k decentralizaci výroby a bateriové akumulaci elektřiny. To by naopak mohla být příležitost pro přilákání zcela nových investorů. Po případném zrušení či zásadním omezení podpory OZE z veřejných zdrojů bude totiž zejména otázka ekonomicky efektivního způsobu akumulace elektřiny z obnovitelných zdrojů naprosto klíčová.

Zájem spotřebitelů o tyto nové technologie je na vzestupu a analytici očekávají, že dojde k řadě akvizic menších firem ze strany velkých hráčů na energetickém trhu a také investorů, kteří se zatím pohybovali mimo energetický sektor.

Miloš Cihelka

K tématu více čtěte:

ERÚ hodlá zastavit podporu pro většinu obnovitelných zdrojů

OZE: Obamova „revoluce“, růst Británie, ambice Francie, opatrnost východu

ERÚ nevypíše podporu OZE bez schválení EU. Asociace takový krok odmítá

Polsko mění pravidla pro OZE, tvrdě omezí větrné elektrárny


Ekonomický deník přináší zpravodajství, analýzy a komentáře ze světa ekonomiky a technologií.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Investice:

Pá   9:03  Válečné nepokoje ke konci týdne - Makrokalendář X-Trade Brokers (XTB)
Pá   8:57  Migrační dohoda EU, kterou Česko podepsalo bez zajištění trvalé výjimky,... Lukáš Kovanda, Ph.D. (Trinity Bank)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688