Investicniweb.cz (Investičníweb, s.r.o.)
Akcie ve světě  |  29.09.2016 00:44:37

28. září: Tohle potřebujete vědět nejen o středečním obchodování na amerických burzách

Americké akciové trhy ve středu znovu zpevnily, přestože na ně vyvíjí tlak nervozita před blížícími se listopadovými prezidentskými volbami. Náladu investorů podpořil prudký růst cen ropy po zprávách o nečekané dohodě ropného kartelu OPEC na snížení limitu těžby suroviny.

Index Dow přidal 0,61 % na 18 339,24 bodu, širší index S&P 500 vzrostl o 0,53 % na 2 171,37 bodu a index technologického trhu Nasdaq Composite uzavřel se ziskem 0,24 % na 5 318,55 bodu. Index volatility VIX klesl o 5,42 % na 12,39 bodu a výnos 10letých vládních dluhopisů USA se zvýšil o jeden a půl bazického bodu na 1,572 %. Firma současně oznámila, že ve druhém fiskálním čtvrtletí vykázala čistou ztrátu 372 milionů USD.

Americké akcie (28. září 2016)
Americké akcie (28. září 2016)Zdroj: Google

Ceny ropy ve středu získaly více než pět procent po zprávě, že se kartel OPEC dohodl na novém těžebním limitu, který je podstatně pod aktuální produkcí. Index akcií energetického sektoru díky tomu zpevnil o čtyři procenta a zažil nejsilnější růst od ledna.

 Vedle energetického sektoru se dařilo také odvětví základních materiálů. Pod nulou zůstaly jen sektor cyklického spotřebního zboží a odvětví zdravotní péče.

V indexu Dow ve středu nejvíce zdražily akcie výrobce těžké stavební a těžební techniky Caterpillar (+4,48 %), ropného obra ExxonMobil (+4,4 %) a energetického podniku Chevron (+3,2 %). Výrazně naopak zlevnily akcie výrobce sportovního oblečení a obuvi Nike (-3,78 %), který po konci úterního obchodování zveřejnil hospodářské výsledky za své první finanční čtvrtletí. Firma investory zklamala slabým růstem objednávek pro příští měsíce.

Akcie kanadského výrobce chytrých telefonů BlackBerry (+5,71 %) zpevnily téměř o šest procent poté, co společnost oznámila, že opouští vývoj a výrobu chytrých telefonů. Vývoj hardwaru firma přesune na externí společnosti a sama se zaměří na vývoj softwaru a služby.

Cenné papíry německé Deutsche Bank (+3,19 %) obchodované v USA zdražily o více než tři procenta v reakci na zprávu, že společnost za 935 milionů liber prodala svoji britskou pojišťovací divizi Abbey Life.

Hlavní středeční události na amerických trzích:

  • Americká technologická společnost Cisco Systems bude v následujících letech investovat 4 miliardy USD do expanze v Mexiku. Společnost plánuje modernizovat tamní továrny a v Mexiku rovněž vytvoří 270 nových pracovních míst na úkor 7% snížení své globální pracovní síly.
  • Počet žádostí o hypotéku se ve Spojených státech v týdnu do 23. září proti předchozímu týdnu snížil o 0,2 %. Uvedla to Asociace hypotečních bankéřů (MBA).
  • Objednávky zboží dlouhodobé spotřeby ve Spojených státech se v srpnu podle předběžných údajů meziměsíčně nepohnuly. Trh počítal s 1,5% poklesem po předchozím revidovaném růstu o 3,6 % (revidováno z +4,4 %). Po očištění o dopravu objednávky klesly o 0,4 %, přičemž se čekal pokles o 0,5 % po červencovém revidovaném růstu o 1,3 % (revidováno z +1,5 %).
  • Kanadská vláda schválila obří projekt zkapalněného zemního plynu (LNG), který bude stát na severozápadním pobřeží Kanady. Informovala o tom ve středu agentura Reuters. Schválení kontraktu za 27 miliard USD přichází navzdory obavám, že projekt zvýší emise skleníkových plynů a ohrozí prostředí důležité pro lososy.
  • Kanadská firma BlackBerry opouští vývoj a výrobu chytrých telefonů, tedy odvětví, ve kterém patřila ve své době mezi průkopníky. Firma ve středu uvedla, že se zaměří na software a služby, zatímco veškerý vývoj hardwaru přesune na externí firmy. Akcie podniku, který byl kdysi největším výrobcem smartphonů na světě, na zprávu zareagovaly silným růstem. Firma současně oznámila, že ve druhém fiskálním čtvrtletí vykázala čistou ztrátu 372 milionů USD.
  • Americká centrální banka (Fed) zvažuje změny v každoročních zátěžových testech, které zjišťují, zda jsou velké americké banky schopny vydržet finanční otřesy, včetně další krize. Výsledků změněných testů by Fed využil k určování kapitálových rezerv jednotlivých bank. Pro největší z nich to přitom bude znamenat nutnost opět navýšit kapitál. Před výborem pro finanční služby americké Sněmovny reprezentantů to ve středu řekla šéfka Fedu Janet Yellenová. K výhledu ekonomiky ani měnové politiky se nevyjádřila.
  • Mezinárodní měnový fond (MMF) ve své nové prognóze vývoje světové ekonomiky znovu sníží odhad růstu Spojených států. Ve středu to uvedla šéfka fondu Christine Lagardeová. Před nadcházejícím podzimním zasedáním fondu a Světové banky Lagardeová odsoudila zavádění obchodních bariér a označila tyto praktiky za jednu z brzd hospodářského růstu.
  • Šéfka americké centrální banky Janet Yellenová ve středu ve Sněmovně reprezentantů popřela, že by věděla o kontaktech mezi demokratickou prezidentskou kandidátkou Hillary Clintonovou a členkou užšího vedení Fedu Lael Brainardovou. Ta je podle médií a analytiků jedním z předních kandidátů na post ministryně financí v případě, že Clintonová vyhraje listopadové prezidentské volby.
  • V USA již nastal správný čas na další zvýšení úrokových sazeb. Ve středu to řekla šéfka clevelandského Fedu Loretta Mesterová. Vyšší sazby by podle Mesterové měly prodloužit trvání hospodářské expanze USA. Prodlužování období nízkých úrokových sazeb podle ní představuje riziko a není k němu žádný důvod, jelikož americká ekonomika se blíží dosažení cílů Fedu.
  • Wedbush snížila investiční doporučení na akcie Alphabetu na "underperform", cílovou cenu titulu snížila na 700 USD.
  • JPMorgan Chase snížila cílovou cenu akcií Nike na 61 z 62 USD, Nomura snížila cílovou cenu titulu na 60 z 64 USD. Cílovou cenu akcií Nike snížily také Deutsche Bank (na 70 ze 75 USD) a Credit Suisse (na 60 z 63 USD).
  • Mizuho snížila doporučení na akcie Twitteru na "underperform" z "neutral".
  • Členové Organizace zemí vyvážejících ropu (OPEC) se ve středu dohodli na stanovení nového těžebního limitu s cílem podpořit ceny suroviny. Agentuře Reuters to řekly zdroje z kartelu, podle nichž bude nový limit pod aktuální produkcí. Jiné zdroje předtím uvedly, že kartel směřuje na neoficiální schůzce v Alžíru k dohodě na zmrazení těžby a podrobnosti dohody dojedná na svém řádném listopadovém zasedání ve Vídni.

Výsledková sezóna:

Pokračování shrnutí středečního obchodování v US najdete na Investičním webu.

 

Steve Eisman: Toto bude další velký SHORT

Steve Eisman: Toto bude další velký SHORT

Steve Eisman, který proslul svým shortováním nekvalitních amerických hypoték, o sobě dal opět vědět. A je to starý dobrý Eisman. Na konferenci ABS East, která se konala tento měsíc v americkém Miami, naznačil, že nemusí být daleko splasknutí další velké bubliny.

 

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688