Investicniweb.cz (Investičníweb, s.r.o.)
Akcie ve světě  |  28.09.2016 08:53:06

Největší lež, kterou slýcháme od akciových býků

Známý ukazatel P/E (poměr ceny akcie a zisku na akcii) poměrně jasně ukazuje na to, že jsou americké akcie nadhodnocené. Ani tento indikátor se však nemůže vyhnout různým úpravám, díky nimž se jeho hodnoty často výrazně liší. Ohodnocení akcií tak může být rázem mnohem příznivější.

Hry s čísly nejsou na akciových a finančních trzích žádnou novinkou. V poslední době je poměrně běžné, že firmy ovlivňují své výsledky reportováním upravených čísel, ale novinkou nejsou ani úpravy makroekonomických ukazatelů, jako jsou inflace nebo HDP.

Nyní si ukážeme, jak se investoři toužící po růstu cen akcií snaží upravovat také P/E, jenž je pro mnohé základním ukazatelem ohodnocení akcií i celých trhů. Existují sice různé modifikované verze, jako je například dobře známý CAPE (cyklicky očištěné P/E), ale o tom řeč nebude.

Manipulovat s ukazatelem P/E je poměrně jednoduché. Jde to především díky různým údajům, které se reportují jako zisk. Cena v poměru je pevná, jako zisky mohou být uváděny zisky reportované za posledních 12 měsíců, nebo odhadované zisky na příští rok. Může se uvádět čistý zisk reportovaný společností, ale také velice oblíbený provozní zisk, tedy zisk před započtením úroků, odpisů a daní.

Když uvažujeme P/E na základě reportovaných zisků za posledních 12 měsíců, je P/E indexu S&P 500 na úrovni 25,1. Pokud ale počítáme s očekávanými provozními zisky, je to pouze 16,4. Průměrná historická hodnota P/E pro index S&P 500 za posledních 140 let je podle ekonoma Roberta Shillera 15,6.

Ukazatel P/E vypočtený na základě různých ukazatelů zisku
Ukazatel P/E vypočtený na základě různých ukazatelů ziskuZdroj: MarketWatch

Je tedy jasné, že býci budou tvrdit, že akcie jsou na tom vlastně celkem dobře, protože P/E (na hodnotě 16,4) je pouze 5 % nad dlouhodobým průměrem. A medvědi samozřejmě budou oponovat, že akcie jsou drahé, protože P/E na úrovni 25,1 je vlastně 60 % nad průměrem.

Kdo má pravdu?

Pokud chceme zjistit, kdo má pravdu, musíme porovnávat hodnoty, které vycházejí ze stejných proměnných. Když tedy vycházíme z faktu, že Shiller vycházel z 12měsíčních reportovaných zisků, mají pravdu medvědi.

Na ukazatel P/E, který bere v úvahu odhadované zisky, se zaměřili ve své studii Cliff Asness, spoluzakladatel společnosti AQR Capital Management, a Anne Casscells, výkonná ředitelka společnosti Aetos Capital Investments. Jejich historické P/E, které bralo v potaz možné odhadované výsledky firem od roku 1871, se pohybuje kolem 11 (jde o medián hodnot). Hodnota P/E na úrovni 16,4 tak hned vypadá poněkud jinak a i podle ní jsou akcie o 50 % nadhodnocené.

Samotný ukazatel P/E na nadprůměrné úrovni samozřejmě ještě nemusí znamenat, že akciové trhy čeká silný výprodej a medvědí trh. Spíše jde o to, že když se někdo ohání upravenými hodnotami P/E, měl by je porovnávat s historickými průměry, které vycházejí z podobně upravených dat. Jinak jde o míchání jablek s hruškami a snahu manipulovat s investorským stádem.

. Dow a nejdelší býčí trendy historie: Aktuální růst atakuje rekordy D

ow a nejdelší býčí trendy historie: Aktuální růst atakuje rekordy

Pokud lze považovat býčí trend od března 2009 za nepřerušený (podle některých definic by to snad šlo), je sedm a půl roku trvající růst cen akcií třetí nejdelší od roku 1900. Pokud do prosince nenastane medvědí trend, bude to druhý nejdelší "býk", v březnu by se býčí trend u indexu Dow stal nejdelším vůbec.  

 

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688