Zima se blíží. Myslete na zabezpečení chalupy


Léto se pomalu loučí a brzy nastoupí podzim a zima. A právě ochlazení a změna počasí odláká chalupáře zpět do města. Ještě před odjezdem je ale potřeba chalupu pořádně zazimovat, aby ji během studených měsíců nenavštívil zloděj. Na co je potřeba myslet? Tady máte sedm jednoduchých tipů, na co nezapomenout.

Při zazimování chalupy je potřeba se na chvíli vcítit do zloděje. Kudy by se mohl dostat do chalupy? Čím rozbije okno nebo dveře? A co by si mohl odnést? Pokud na tomto zapracujete a odpovědi na všechny otázky nakonec budou negativní, máte vyhráno.

Zamykejte nejen vchod, ale i v chalupě

Zamykáte vchod do chalupy? Nejspíš se nenajde nikdo, kdo řekne ne. Ale co zamykání dveří uvnitř? „Na to už tolik lidí nemyslí, zloději to přitom může dost zkomplikovat život. Proto je lepší zamknout i všechny dveře v chalupě,“ doporučuje Jan Hrnčíř, bezpečnostní expert společnosti ASSA ABLOY, která vyrábí známou značku FAB. A to samé platí u branky či vrat, i ty opatřete dobrým zámkem a zamkněte.

Odvezte cennosti

Máte na chalupě drahé věci? Odvezte je pryč. Když už se k vám zloděj vloupá, škoda bude jen na dveřích nebo rozbitém oknu. Když nebude mít co vzít, tím lépe pro vás.

Nebojte se pořádných dveří a zámků

Řada zlodějů se přes kvalitní zabezpečení nedostane. Kvalitní zámky dnes odolají vrtání i vytrhávání, bezpečnostní dveře zase vydrží i údery sekerou a další hrubé způsoby. „Dobré zabezpečení může fungovat i tak, že zloděje zkrátka odradí, o nic se nepokusí a půjde dál,“ říká Jan Hrnčíř.

Odstraňte předměty, které může zloděj využít

Máte u chalupy žebřík? Pryč s ním. „I když máte spodní patro zabezpečené, na oknech mříže, zloděj vezme váš žebřík a do chalupy se dostane bez problémů oknem v patře,“ pokračuje Hrnčíř. A platí to i o dalších věcech – nejrůznější lopaty nebo krumpáče, to všechno zloděj může využít. Takže šup s tím třeba do kůlny pod pořádný zámek.

Jeďte se na chalupu podívat i v zimě

Nemáte to na chalupu úplně daleko? Jeďte se tam přes zimu podívat a všechno zkontrolovat. Pokud je sníh, vyházejte ho. Když pak přijde zloděj, bude mít pocit, že na chalupě někdo je a nejspíš se o nic nepokusí. „Pokud to ale máte daleko, zkuste se domluvit se sousedy, ať chalupu občas zkontrolují a třeba vyšlapou cestičku k brance a vchodu,“ doporučuje Hrnčíř.

Využijte elektroniku

Popřemýšlejte, zda by se vám nevyplatilo nainstalovat elektronické zabezpečovací zařízení. Takový alarm totiž může zloděje od vloupání spolehlivě odradit. Pokud máte na chalupě starožitnosti a další cennosti, které nejdou jen tak odvézt, napojení na centrální pult ochrany vám může přes zimu zajistit klidný spánek.

Poraďte se se zámečníkem

Stále tápete a nejste si jistí, jaké zabezpečení zvolit a jak se před zloději bránit? Vydejte se pro radu ke zkušenému zámečníkovi. „Doporučuji celý objekt a přístupové dveře vyfotit, zajít k certifikovanému zámečníkovi a ten vám podle fotky řekne, jaké kování a zámek pořídit, abyste riziko vykradení snížili na minimum,“ radí Jan Hrnčíř.

FAB – tradiční česká značka zámků a cylindrických vložek má za sebou více než stoletou historii. Od r. 1997 je součástí portfolia nadnárodního zámkařského koncernu ASSA ABLOY. Rychnovská továrna ročně produkuje přes 8 milionů cylindrických vložek, samozamykacích zámků, otvíračů dveří a kování, které míří do celého světa. Společnost sází na neustálou inovaci a vývoj. Úzce spolupracuje s vybranými zámečnictvími, jejichž prostřednictvím nabízí nejen široký sortiment výrobků, ale také profesionální servis a poradenství v oblasti zabezpečení. Více informací najdete na: www.fab.cz



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Tipy a triky