Luboš Říha (DIC)
Okénko investora  |  26.09.2016 12:09:14

V dlouhodobém horizontu je diamant růstová investice, v krátkém období spekulace

Diamanty jsou jistota, která skvěle vyváží a doplní dynamické investice v investičním portfoliu. Mají charakter konzervativní investice a někteří finanční experti v nich vidí spíše spoření než přímo investici. Každopádně v dlouhodobém investičním horizontu nabývají na ceně. Pokud lidé nechtěj sledovat krátkodobé výkyvy ceny a spekulovat, pak je optimální investice v řádu 10 až 15 procent z disponibilního majetku, tedy volných peněz.


Co nabízí investice do diamantů?

Zejména menší kameny, kdyby se cokoliv stalo, poměrně rychle bez větších ztrát prodáte. Nezpochybnitelné plus jsou i minimální náklady na správu. Diamant můžete někomu bez složitých převodů věnovat či použít jako komponent šperku. Pokud šperk vyjde z módy, diamant lze přesadit do jiného klenotu, při tom samotná hodnota kamene jako takového zůstává neměnná. Cenový vývoj velkých a malých kamenů se může lišit. Obě kategorie se chovají poměrně autonomně. Velké kameny většinou kupují lidé, kteří na nich primárně nechtějí vydělat, ale touží mít něco výjimečného. Velký kámen je rarita, čím větší je, tím větší musela být surovina, z níž se brousil, a nabídka velkých kvalitních diamantů není neomezená.


Kdy je správný čas na nákup?

Pro investice obecně platí, že nakupovat se má, když jsou ceny nízko. Mnoho investorů ale často ztrácí v takovýto investiční nástroj důvěru a s nákupem čeká až do restartu růstu cen. Řídí se tedy podle jakéhosi zpětného zrcátka. To je ale chyba. Proto nyní, kdy jsme přestáli krizi diamantového byznysu a ceny suroviny, kamenů i šperků klesaly, je správná doba na nákup. Důležitá je především zanalyzovat, proč jsou ceny nízko. Zda se jedná o dlouhodobý trend, či jen výkyv ovlivněný hospodářským cyklem a krátkodobými faktory?

Důvodem nynějšího poklesu bylo ochabnutí poptávky v klíčových zemí, jako jsou Čína, Indie, USA a Rusko, což jsou hybatelé vůbec celé spotřeby luxusního zboží. Většina predikcí na klíčové ukazatele trhu je ale nyní pozitivní. “Dalším důvodem byly naakumulované zásoby v brusičských dílnách, ale očekává se, že letos a začátkem příštího roku tyto zásoby již dříve nakoupených kamenů brusičům dojdou. Strana nabídky byla tedy přesycena, a proto cena klesala, přesto ne nijak výrazně. Diamantový byznys je hodně koncentrované odvětví, které v podstatě ovládají čtyři firmy. Tito producenti hrubé suroviny nenechají cenu příliš klesnout, to raději utlumí těžbu. Od ceny suroviny se odvíjí i cena hotového vybroušeného diamantu, což je z pohledu investora myslím dobrá zpráva,” říká Luboš Říha, majitel DIC.


Půjčka či splátky na investici do diamantu?

Zásadní otázkou je, zda diamant je natolik výhodná investice, že si na jejich nákup investor třeba i půjčí? Půjčka je vhodná v případě impulzivních nákupů, kdy lidé kupují diamantový šperk pro výjimečné životní události, jako jsou promoce, svatby, žádosti o ruku, výročí svatby nebo narození dítěte. Když mluvíme o investici do samotných kamenů, přibývá klientů, kteří využívají náš produkt “Diamantová Jistota”, kdy dílčí částky konečné ceny kamene splácejí postupně. Splátky jsou i od 1500 korun měsíčně.” říká Luboš Říha a doplňuje: “Produkt “Diamantová Jistota” umožňuje díky tomuto nastavení koupi špičkových a certifikovaných diamantů prakticky všem. Není tedy třeba hned na začátku disponovat desetitisíci korun nebo se bát, že na diamant nakonec nenašetříte a o peníze přijdete. Vždy máte buď peníze v podobě záloh na účtu, nebo již svůj vlastní diamant.” Výhodnost nákupu takovýchto certifikovaných diamantů spočívá i v tom, že kromě výběru parametrů kupovaného diamantu, lze využít možnost okamžitého doplacení diamantu či “garanci zpětné likvidity”, nebo-li garantovaný výkup diamantů pořízených v rámci tohoto programu.


Luboš Říha, prezident a zakladatel společnosti DIC

Luboš Říha vystudoval medicínu, ale praxi nikdy nevykonával. V době, kdy lidé v České republice neměli vztah ani důvěru k investičním diamantům, založil s pouhými 5 000 USD firmu právě na prodej této komodity. Z původně malé firmy vybudoval světoznámou společnost, která prodává na světových trzích investiční diamanty a vyrábí vlastní luxusní řemeslné šperky. Zastává názor, že diamanty jsou důvěryhodným produktem, v podobě šperků budí emoce a jako investice dokáží uchovávat nabyté bohatství. V roce 2016 zahájil s DIC stavbu velkého developerského projektu DIC RESORT, luxusního hotelového komplexu nedaleko Dubaje, v hodnotě 3 miliard korun.


Logo Diamonds International Corporation (DIC)

Diamonds International Corporation (DIC)

Diamonds International Corporation (DIC) je česká společnost zabývající se od roku 2005 prodejem investičních diamantů a výrobou vlastních luxusních řemeslných šperků. DIC působí na trhu v České Republice, na Slovensku, v Maďarsku, Rusku, Bulharsku, Polsku a Spojených arabských emirátech. Showroomy společnosti se nachází v Praze, Bratislavě, Sofii, Budapešti, Moskvě, Varšavě a Dubaji. DIC je akcionářem diamantové burzy v Antverpách (Beurs Voor Diamantenhandel) a členem diamantové burzy v Dubaji (Dubai Diamond Exchange). Společnost je hlavním partnerem Miss Universe Organization a tvůrcem diamantové korunky pro soutěže Miss Universe, Miss USA a Miss US Teen.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Okénko investora:

Čt 17:28  Elektromobily již nejsou “in”?! Hrozí Tesle další propad? Petr Lajsek (Purple Trading)
Čt 14:00  Live and Work – Životní styl nové generace Michal Brothánek (AVANT IS)
St   9:19  2024 je rokem voleb, co to znamená pro akcie? Mgr. Timur Barotov (BHS)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688