Patria (Patria Finance)
Komodity  |  26.09.2016 10:04:24

Pěstitelům kávy se nedaří, může to ohrozit dodávky na trhy


Máte-li po ránu v oblibě šálek ekvádorské kávy, mohl by vám v příštích letech zhořknout. Pěstitelé kávy po celém světě se už nějakou dobu nacházejí ve složité situaci. Náklady rostou, zisky z prodeje kávových zrn jsou však „nebezpečně nízké“, upozorňuje list Financial Times.

Mezinárodní organizace kávy (ICO) tvrdí, že mnoho pěstitelů v zemích s kávovými plantážemi jako Salvador nebo Kostarika je ve ztrátě. Farmáři ekonomické problémy řeší tím, že přecházejí na pěstování jiných plodin, které jsou pro ně ekonomicky zajímavější, nebo tento způsob obživy zcela opouštějí. Hrozí tudíž, že rostoucí světovou poptávku po kávě by odvětví nemuselo být schopno uspokojit.

„Výrobci si nestojí dobře,“ uvedl na zářijové konferenci v Londýně šéf kolumbijské federace kávy Juan Esteban Orduz.

Produkci kávy se věnuje 70 zemí světa. Táhlé období ztrát či jen nevelkých zisků by ale mohli přežít jenom ti nejsilnější z producentů. Trh by nakonec mohl skončit v rukou několika málo z nich.

Orduz odhaduje, že pokud budou ztráty dál pokračovat, budou mezi těmi, kdo krizi ustojí, pěstitelé v Brazílii, Vietnamu a Kolumbii. „Menší farmáři a menší producenti budou stále okrajovější záležitostí,“ říká.

Za nižšími výnosy farmářů je nutné hledat dva faktory: cenu kávy a skutečnost, že z maloobchodní ceny kávy končí v kapsách farmářů jenom malý díl.

Pokud jde o cenu kávy, kompozitní ukazatel sestavovaný organizací ICO se už rok a půl pohybuje pod desetiletým průměrem, který činí 1,37 dolaru za libru (0,453 kg). A pokud jde o příjmy generované z maloobchodního trhu, z celkového balíku 200 miliard dolarů se k pěstitelům dostalo jenom 15 miliard, jak alespoň tvrdí federace kolumbijských farmářů. Těm přitom kvůli vyšším cenám práce, hnojiv a pesticidů rostou náklady.

Pokračující ztráty limitují i schopnost farmářů investovat do modernizace provozu a do nové výsadby. Délka života kávovníku se pohybuje mezi osmi a 20 lety v závislosti na odrůdě a klimatu. Vysazování nových rostlin má přitom zásadní význam. Umožňuje totiž zmírňovat dopad změny teplot, ale také negativní dopady chorob nebo škůdců.

Na složitou situaci v branži upozornil i prezident Národní asociace kávy v Guatemale Alejandro Keller. Ten varuje, že neutěšený stav bude mít dopad na dodávky mířící na trhy. „Pokud se dodavatelský řetězec přeruší, bude pro odvětví kávy problém,“ říká Keller.

Další problém představuje nepřízeň počasí v Brazílii. Na příklad cena arabiky, což je druh kávy, který má v oblibě třeba kavárenský řetězec Starbucks, se minulý týden dostala na nejvyšší úroveň od předloňského února. Investoři se chystají na to, že ceny dál porostou, napsala agentura Bloomberg.

Ceny kávy za poslední rok:

Zdroj: FT, BBG

Patria Online je investiční portál s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688