Patria (Patria Finance)
Makroekonomika  |  26.09.2016 09:38:54

Češi stále v dobré náladě


Dobrá nálada české spotřebitele neopouští ani s odcházejícím létem. Ekonomický růst, který se odráží konečně i na jejich životní úrovni, podporuje optimismus a naopak tlumí strach z nezaměstnanosti.

V průmyslu se sice v posledním měsíci očekávání trochu krotila, avšak stále se dá hovořit, že i zde panuje optimismus. Firmy sice předpokládají, že se jejich výroba nebude zvyšovat tak rychle jako v dřívějších měsících, avšak mírné snížení očekávání pro dalších šest měsíců nenaznačuje radikální obrat trendu.

Zato ve stavebnictví pokračuje jasná tendence ke stále větší depresi. Nedostatek zakázek snižuje očekávání pro další měsíce, a jak se zdá ani dostatek peněz na nové projekty v tomto směru nic nemění. Zatímco dříve byl problémem nedostatek peněz a přebytek práce, nyní je tomu naopak. Peníze jsou a stavět není co. A dokonce ani bytová výstavba poháněná boomem celého realitního trhu, nepředvádí nijak úctyhodný výkon.

Klesající, i když stále ještě dobrá nálada panuje v maloobchodě. Obchodníci korigují svoje očekávání na další půlrok směrem dolů, což je vzhledem k rekordní poptávce docela překvapivé. Vývoj maloobchodu ani očekávané zvyšování mezd v celé ekonomice a klesající nezaměstnanost zatím o obratu k horším výsledkům nenapovídá. Spotřeba se nejspíše ujme hlavní role motoru poptávkové strany ekonomiky a zajistí tak další růst maloobchodních tržeb.

Celkově se dá říct, že vývoj nálad firem i spotřebitelů koresponduje s pozvolným zpomalováním ekonomického růstu ve druhé polovině roku. Do mozaiky měkkých ukazatelů naznačujících směr ekonomiky dnes ještě přispěje Ifo z Německa, po němž možná budeme o něco chytřejší, protože naznačí, jak vidí nejbližší měsíce německé firmy.

Patria Online je investiční portál s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář


Přečtěte si také:

11.10.2019Obchodníci končí týden v dobré náladě (Ranní zpráva z akciového trhu) Investiční bankovnictví (Komerční banka)
23.05.2019Nálada v Německu nevěstí nic dobrého Patria (Patria Finance)



Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688