Investicniweb.cz (Investičníweb, s.r.o.)
Makroekonomika  |  26.09.2016 08:15:16

Chcete nastartovat ekonomiku? Nechte padnout akciový trh

Centrální banky se snaží zachraňovat ekonomiky, seč mohou, ale monetární podpora přestává fungovat. Vlády chtějí rozšiřovat fiskální stimuly, ale i v této oblasti panují obavy o to, zda to bude mít smysl a zda je to vůbec potřeba. Deutsche Bank přichází s řešením, které se nikomu nechce líbit, ale možná je jediné, které má naději na dobrý výsledek.

Stále ta samá písnička. Nulové, nebo v horším případě záporné sazby způsobují více problémů než užitku a kvantitativní uvolňování nemá takový dopad, jaký by centrální banky chtěly. Ekonomika ne a ne nastartovat, a tak zde máme ještě jednu možnost, a to jsou fiskální stimuly, například ve formě peněz z helikoptéry. Ani ty ale nemusejí fungovat.

Stále častější názor, že nástroje centrálních bank jsou vyčerpané a že je potřeba zavést fiskální opatření, sdílí také analytici z Deutsche Bank. A stejně tak si uvědomují problémy s tím spojené, jako jsou příliš velké zadlužení a (a to zejména) politická neprůchodnost. Je podle nich poměrně složité si představovat, že budou vlády přijímat nová záchranná opatření, když akciové trhy překonávají historická maxima (jakkoli ekonomice jako celku se nedaří tak, jaky by politici i občasné chtěli).

Deutsche Bank je proto přesvědčena, že aby mohla přijít nějaká zásadní opatření, na trzích musí dojít k výrazné změně nebo šoku. "Bez vnějšího ekonomického šoku se těžko dočkáme toho, že politici (s asistencí centrálních bank) přijmou nějaká dramatická fiskální opatření, která by nastartovala globální ekonomiku a vedla až k růstu nominálních úrokových sazeb prostřednictvím zvyšujících se inflačních očekávání. Ironií je, že aby tento šok přišel, vyžadovalo by to kolaps cen rizikových aktiv, aby odpovědní lidé zpanikařili a snažili se uspíšit přijímání fiskálních stimulů," píše banka v poznámce klientům.

V krátkodobém horizontu by sice tyto šoky a propady na trzích vypadaly hrozivě, ale centrální bankéře a vlády jednotlivých zemí by to mohlo přinutit udělat kroky, které by pomohly ekonomice v dlouhodobém výhledu.

Investorům při této myšlence dost možná vstávají vlasy na hlavě, ale na druhou stranu je pravda, že akciový trh pořádnou korekci, případně menší medvědí trend potřebuje jako sůl. Trochu podezřelé na názoru Deutsche Bank je ale to, že této korekce údajně není potřeba proto, že jsou aktiva v čele s akciemi příliš drahá, ale proto, aby centrální banky a vlády měly další důvod chrlit peníze a lít je do ekonomiky.

. Představte si svět, kde znáte kupce akcií, které prodáváte

Představte si svět, kde znáte kupce akcií, které prodáváte

Víte, komu prodáváte své akcie? A víte, od koho je kupujete? Máte pocit, že při prodeji děláte rozhodnutí, které vám vydělalo peníze, a někdo jiný dělá chybu, protože vy víte něco, co on ne? Podobné otázky byste si při nákupu a prodeji jakéhokoli investičního aktiva měli položit, než investici zrealizujete.  

 

28.09. 10:56  posledni test (delegát XVII. sjezdu KSČ)
28.09. 10:50  posledni test (Brano)
28.09. 10:40  dalsi prispevek (Brano)
28.09. 10:01  uvidime (Brano)
26.09. 18:00  Další nápad jak nedosáhnout cíle (Jan Hřebíček)

Poslední zprávy z rubriky Makroekonomika:

Po 11:09  Ceny v průmyslu i zemědělství klesají Moore Czech Republic (Moore Czech Republic)
Po 10:29  Únorový růst průmyslových cen byl tažen dražšími energiemi (Komentář) Investiční bankovnictví (Komerční banka)
Po 10:13  Ceny v průmyslu mírně nad očekáváním trhu Raiffeisenbank a.s. (Raiffeisenbank a.s.)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688