Ekonomický deník (Ekonomický deník)
Investice  |  24.09.2016 08:45:42

Británie a Kanada pokročily k elektrické soběstačnosti

Velká Británie má jako první země v Evropě síť, založenou na skladování elektřiny. Kanada spouští projekt chytré mikrosítě, která umí elektřinu dávkovat přesně podle potřeb koncových uživatelů.

První instalace sítě, která využívá velkokapacitní baterie Tesla Powerpack, v Evropě byla v těchto dnech dokončena ve Velké Británii. Za projektem stojí britská společnost Camborne Energy Storage, která působí jako developer zelených energetických projektů se zaměřením právě na technologie skladování elektřiny. Okrajově je dodává také britské společnosti National Grid, provozující elektrickou přenosovou soustavu.

Britské evropské prvenství

Energetický celek s kapacitou 500 kilowatthodin byl instalován poblíž fotovoltaické „farmy“ v hrabství Somerset. Cílem je ukázat potenciál k zajištění stabilních dodávek elektřiny do sítě. Systém je navržen tak, aby dokázal vylepšit efektivitu britské energetické infrastruktury prostřednictvím elektrických arbitráží. To znamená, že soustava je schopna přenášet elektřinu operativně odkudkoli kamkoli, na základě její aktuální spotřeby a výroby v různých místech.

„Zprovoznění první bateriové sítě v Evropě je úctyhodný krok vpřed. Jak pro Camborne, tak pro Teslu s ohledem na budoucí strategie. Tento projekt je dalším úspěchem ve vývoji skladovací technologie ve Velké Británii. To, že je umístěn v blízkosti zdroje, generujícího obnovitelnou elektřinu, bude mít jednoznačně pozitivní dopad na naše akcionáře,“ řekl portálu EnergyStorageNews výkonný ředitel Camborne Energy Storage Dan Taylor.

Podle odborníků je projekt předurčen ke komerčnímu úspěchu a určitě jej nelze vnímat jen jako nějakou ukázku. Síť je schopna efektivně spolupracovat s fotovoltaickou farmou, což udržuje provozní náklady na nízké úrovni. Je to první souběžné využití velkokapacitních baterií společnosti Tesla a elektrické sítě v Evropě.

Podle Chrise Robertse, ředitele společnosti Poweri, jež se do projektu také zapojila, je Tesla „jediný subjekt, který dokáže takovou věc přivést na trh.“ Současně si postěžoval, že vláda to možná nevidí, ale mnoho lidí podobné systémy vnímá jako efektivní řešení distribuce elektřiny. „Stane se to nedílnou součástí naší budoucnosti. Je to tak zřejmé, že se to zkrátka stane,“ dodal Roberts.

Poweri i Cambrone pracují na dalších podobných projektech po celé Velké Británii. Momentálně se jejich celková kapacita pohybuje nad 100 megawatthodinami.

Kanadská mikrosíť všech mikrosítí

Kanadská nadace pro udržitelnou technologii (SDTC – Sustainable Development Technology Canada) oznámila, že uvolní více než 12 milionů amerických dolarů (290 milionů korun) na projekt propojení tří elektrických mikrosítí. Ty se nacházejí v Torontu, provincii Nové Skotsko a severní části státu Maine (USA). Cílem je vytvoření takzvané „transaktivní sítě“.

Stojí za ním konsorcium tří firem – Nova Scotia Power, Emera Maine a Toronto Hydro, které poskytne většinu z výše uvedené sumy, STDC dodá 5,4 milionů amerických dolarů. Kanadská technologická nadace funguje na principu soukromého a veřejného partnerství a má na kontě miliardy dolarů investovaných do zelených technologií po celé Kanadě.

Většinu technologické části dodá startupová společnost Opus One Solutions z Ontaria. Její platforma stojí na jakémsi operačním systému, který dokáže nepřetržitě monitorovat, analyzovat a řídit toky elektrické energie. Podobně jako u zmíněného projektu ve Velké Británii, bude i zde možno elektřinu dávkovat daleko přesněji a tím zvýšit efektivitu jejího využití. Baterie dodá sanfranciská společnost Advanced Microgrid Solutions a skotský startup Smarter Grid Solutions.

Kanadská mikrosíť má podobný cíl, jako projekt na Britských ostrovech. Tedy ukázat praktické využití technických a ekonomických signálů při řízení dodávek elektřiny. Systému se již přezdívá „transaktivní energie“. V ideálním cílovém stavu bude transaktivní energetická síť složena z tisíců nezávislých energetických hráčů, velkými elektrárnami počínaje, přes solární panely, baterie, chytré termostaty, a dalšími technologickými „vychytávkami“ konče. Každý článek každému článku bude hlásit, jaké jsou jeho momentální energetické potřeby a kolik je ochoten za elektřinu zaplatit.

K takovému řešení však ještě vede dlouhá cesta. Přesto mikrosítě představují důležitý stavební kámen. Kanadsko-americký projekt může přinést cenné zkušenosti, na jejichž základě bude možné chytré elektrické sítě budovat.

-usi-


Ekonomický deník přináší zpravodajství, analýzy a komentáře ze světa ekonomiky a technologií.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688