Patria (Patria Finance)
Komodity  |  23.09.2016 11:37:37

Ropa po dvoudenní rally odpočívá, investoři vybírají zisky

Rally na ropném trhu se v závěru čtvrtého týdne září roku 2016 zastavila. Investoři vybírají zisky po dvou dnech solidních vzestupů, které vynesly americkou ropu až na dvoutýdenní maximum. Ceny sráží i nervozita před nadcházejícím setkáním ropného kartelu OPEC a Ruska v Alžíru. Přední světoví těžaři ropy by tam měli jednat o tom, zda se společně nepokusí omezit nadměrnou produkci, která na již tak přezásobený trh vrhá další statisíce barelů denně. Dohoda ale jistá není.

Cena Brentu v dopoledním obchodování klesala o 1,24 % na 47,07 USD za barel. Americká ropa WTI se obchodovala kolem 45,59 USD, což představuje pokles o 1,6 % oproti předešlému závěru.
Poptávku po ropě v druhé polovině týdne zvyšoval slabší dolar, díky kterému je ropa, obchodovaná v dolarech, levnější pro držitele nedolarových měn. Dalším vývojem ceny černého zlata si ale trh podle některých názorů není jistý.

„Nikdo si není úplně jistý, kam se budeme odsud posouvat. Napadá mě, že 47,50 USD je částka, kolem které bychom se mohli nějakou dobu pohybovat,“ říká podle agentury Reuters obchodník s palivy v dubajské společnosti Freight Investor Services Matt Stanley.

Pokles cen by mohl podobně jako v uplynulé době souviset také s nadměrnou nabídkou ropy na trzích. Jenom tento měsíc na ně oproti srpnu přitékalo denně navíc přes 800.000 barelů. Rekordní množství suroviny totiž těžilo Rusko. Více ropy přitékalo i z Libye a Nigérie, které obnovily dodávky. K rekordu přitom nemá daleko ani saúdskoarabská produkce.

Nadbytek suroviny na trhu trvá prakticky bez přerušení už od poloviny roku 2014 a Mezinárodní agentura pro energii (IEA) předpovídá, že tato situace se protáhne až do příštího roku. Tlak na 14 států sdružených v ropném kartelu OPEC se tudíž zvyšuje. Trh je ale k případné dohodě o spolupráce na omezení produkce staví skepticky. Z 23 analytiků oslovených tento týden Bloombergem věřili v dohodu v Alžíru jenom dva.

Vývoj cen ropy Brent (bíle) a WTI za poslední tři dny:


 

Patria Online je investiční portál s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Komodity:

Čt   9:10  Cena benzínu překonala psychologickou hranic 40 Kč/l, zdražuje také nafta Lukáš Kovanda, Ph.D. (Trinity Bank)
St 19:40  Ropa se vrací ke klíčové podpoře X-Trade Brokers (XTB)
St 16:32  Rally zlata v duchu chameleona Research (eToro)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688