Vlada.cz (Vláda)
Z domova  |  21.09.2016 14:46:59

Premiér Sobotka: Vláda schválila návrh státního rozpočtu pro rok 2017, prioritami jsou bezpečnost, obrana, vyšší platy i růst důchodů


Vláda dnes schválila návrh zákona o státním rozpočtu pro rok 2017, mezi jeho hlavní priority patří bezpečnost, obrana, zvýšení penzí i platů pro členy bezpečnostních sborů, zaměstnance ve zdravotnictví, školství či státní správě. Vláda ve státním rozpočtu na příští rok posiluje rovněž výdaje na vědu a výzkum, investice i kofinancování evropských fondů.

Jsem velmi rád, že dobré výsledky hospodářské politiky vlády jsme v rámci státního rozpočtu 2017 promítli do zlepšení kvality života občanů.

Jedná se například o zvýšení kvality života důchodců, rozhodli jsme, že od 1. ledna 2017 vzrostou penze v průměru o 308 korun.

Podporujeme a zvyšujeme kvalitu českého školství – rozpočet počítá s růstem platů učitelů o 8 %, nepedagogičtí pracovníci si polepší o 5 %.

Celkem o 5 % se rovněž zvýší platy hasičů, policistů a dalších zaměstnanců ve veřejné sféře, a to již od listopadu 2016. Rozpočet v navrhované podobě rovněž odráží snahu vlády stabilizovat situaci ve zdravotnictví a zajistit i dostupnou a kvalitní zdravotní péči. Zvýšili jsme platové tarify lékařů a sester od 1. ledna 2017 o 10 %.

Důležitá je také vládní podpora investic – zvyšujeme výdaje na výzkum, vývoj a inovace o 3,7 miliardy korun.

Jednou z klíčových vládních priorit je zajištění bezpečnosti občanů. Rozhodli jsme o zvýšení platů policistů, hasičů i vojáků o 5 % od letošního listopadu. V rozpočtu pro rok 2017 počítáme rovněž s navýšením kapitol ministerstev, která bezpečnost a obranu zajišťují. Ministerstvu vnitra se navýší rozpočet o 4,2 miliardy korun. Rozpočet Ministerstva obrany pak stoupne o 4,7 miliardy korun.

Mezi vládní závazky patří i snižování schodku státního rozpočtu. Předkládaný deficit pro rok 2017 činí 60 miliard korun, což je o 10 miliard korun méně než v roce 2016.

I nadále chceme schodek postupně snižovat, aniž by to mělo negativní vliv na hospodářský růst či dobré fungování veřejných služeb, jako je školství nebo sociální služby.

Pevně věřím, že návrh státního rozpočtu pro rok 2017 najde patřičnou podporu v rámci koaličních stran v Parlamentu PČR i u prezidenta republiky, tak aby mohla schválená opatření začít platit a vláda mohla pokračovat v prosazování pozitivních změn.

Bohuslav Sobotka, předseda vlády ČR

 

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář







Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688