Patria (Patria Finance)
Investice  |  21.09.2016 09:13:45

Rozbřesk – Fed úroky večer nezmění, ale hlasování členů FOMC naznačí co bude dál…

Dnes po ránu Bank of Japan překvapila trhy. Nesnížila hlouběji do záporu depozitní sazbu a ani nezměnila politiku kvantitativního uvolňování (chce i nadále ročně tisknout 80 bilionů yenů). Oznámila ale, že hlavním cílem se v tuto chvíli stává výnosová křivka - centrální banka se rozhodla cílovat desetiletý výnos, který chce udržovat poblíž nuly. Pro část trhu to bylo překvapivé a yen v reakci na oznámení na frontě s dolarem ztratil zhruba procento.

A na co večer sázet od Fedu? Očekávání, že Fed pohne sazbami (vzhůru) jsou opravdu nízká, byť nikoliv zanedbatelná (20 % na září, 55 % na prosinec) na to, aby se část trhu ocitla částečně mimo, což jistě vyvolá vyšší volatilitu. Náš základní scénář tedy počítá s tím, že Fed tento měsíc úroky opravdu nezvýší, avšak to neznamená, že vyznění zasedání FOMC musí být nutně unisono holubičí. Alfou a omegou se mohou stát nejen komentáře k rozhodnutí, ale tentokrát i výsledek hlasování, které může být těsnější než jindy. Z předchozí rétoriky totiž vyplývá, že mezi členy FOMC se klidně mohou najít i více než dva centrální bankéři, kteří zvednou ruku pro zvýšení úroků již nyní.

Pokud by to pak byly tři či dokonce čtyři hlasy z deseti opravdu “pro” a byl mezi nimi i druhý muž Fedu Stanley Fischer, pak by šlo o jestřábí signál, který bude těžké tlumit a to ať již skrze zveřejněný komentář k rozhodnutí, tak prostřednictvím tiskovky (J. Yellenové). Nicméně to, jak bude hlasovat S. Fischer, je podle nás otevřenou záležitostí. Na druhou stranu holubičím signálem by měl být pokles prognózované trajektorie budoucích Fed sazeb - zejména pro roky 20172018 (resp. pro dlouhé období). V kontextu horké diskuze o poklesu dlouhodobé rovnovážné úrokové sazby se mohou její střednědobá a dlouhodobá očekávání posunout o 50 bazických bodů níže od roku 2017 dále. Kromě toho však v prognóze Fedu zůstane již “jen” jedno zvýšení úroků o 25 bazických bodů do konce tohoto roku.

Forex

Region

Zasedání maďarské centrální banky (MNB) mělo na kurz forintu mírný negativní dopad (úrokové sazby zůstaly beze změny), neboť omezení limitu na tříměsíční depozita bylo o něco vyšší, než se čekalo. MNB snížila limit na tříměsíční depozitní facilitu o HUF 700 mld., nicméně faktický dopad na trh (respektive objem takto uvolněných prostředků) by mohl být cca poloviční.
Kurz EUR/PLN se včera pohyboval kolem 4,30 a koruna se vrátila těsněji k hranici kurzového závazku ČNB.
Po ranním překvapení od Bank of Japan dnes trh sleduje zejména Fed, které může z pohledu forintu a zejména zlotého vyznít mírně negativně, i když míra nejistoty je jako vždy vysoká.

EUR/USD

Eurodolar i včera zůstával v úzkém pásmu a vyčkával na důležitá zasedání centrálních bank. To první dnes ráno - Bank of Japan - zdá se dolaru lehce prospělo, nicméně do večerního zveřejněnu výsledku jednání Fedu lze těžko čekat větší pohyb. Co se pak tyká dopadu jednání FOMC na eurodolar - ty mohou být smíšené. Rozhodnutí ponechat sazby a snížení jejich prognózy by mělo být pro EUR/USD pozitivní, lehce jestřábi komentář naopak negativní.

Patria Online je investiční portál s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688