Patria (Patria Finance)
Investice  |  20.09.2016 16:30:45

Oživení americké ekonomiky dostává pevný základ


Během posledních dvou let se objevovaly známky, že se kvůli pokračujícímu ekonomickému oživení zvyšují mzdové tlaky. Nyní je jasné, že k tomu skutečně dochází. Ukazuje na to nová zpráva od Census Bureau, a to vývojem mediánu příjmů domácností. Ten v roce 2015 vzrostl o 5,2 % a jak poukazují New York Times, „jde o největší růst od roku 1967, kdy začala být tato data sledována“.

Pesimisté budou poukazovat na to, že medián příjmů domácností v roce 1999 dosahoval 57 909 dolarů a v roce 2015 to i přes zmíněný růst bylo jen 56 516 dolarů. To je pravda, ale musíme vzít v úvahu, jak znatelně došlo k poklesu příjmů během prasknutí technologické bubliny a hypotéční krize. Podobný pesimismus můžeme tedy ignorovat, protože rozhodující je, jak moc rychle čísla rostou nyní. A tento růst znamená skutečně velké pozitivní překvapení. Příjmy Američanů se výrazně zvyšují a na rozdíl od minulých let se tomuto růstu těší většina z nich a ne jen úzká skupina lidí. 

Trh práce i přes občasná zklamání dále sílí. Zmíněná analýza překvapila i v tom, že z toho nyní nejvíce těží nejnižší příjmové skupiny. Jde o důsledek několika faktorů: Více lidí pracuje a firmy zároveň zvyšují platy. Příkladem mohou být i velké korporace jako McDonald’s a Walmart. Právě ty se výrazně podepsaly na růstu příjmů u nejnižších příjmových skupin. Zejména Walmart přistoupil k velkému zvýšení mezd a jeho chování se nyní výrazně liší od mzdové politiky uplatňované v předchozích letech. Nejde jen o marketingový tah, ale o odraz situace, která panuje na trhu práce. Vyšší mzdy jsou totiž třeba na to, aby firma získala potřebné zaměstnance a aby jejich výkon odpovídal standardu společnosti. 

Svůj vliv mají i zákony o minimální mzdě a samozřejmě i ekonomický cyklus. Ten se nyní nachází ve své pozdní fázi, kdy obvykle dochází k růstu mezd a zvýšení tempa inflace. Současné oživení ale není typickým oživením, probíhá totiž po finanční krizi. To zpomaluje jeho tempo a i proto jsou zmíněná data tak pozitivní.

Pro domácnosti jsou popsané zprávy bezpochyby pozitivní, investoři však musí uvažovat o tom, co znamenají v širším kontextu. Rostoucí příjmy mají dopad na inflaci, politiku Fedu, sazby, maloobchodní tržby, prodeje aut, ceny nemovitostí. Mohou hrát roli i v prezidentských volbách. Každopádně však platí, že ekonomické oživení bylo mimořádně pomalé a slabé a pro řadu lidí nepřineslo potřebné zlepšení. To se nyní konečně dostavuje a tak bychom ho měli vítat s otevřenou náručí. 

Autorem je investor Barry Ritholtz.

Zdroj: Bloomberg

Patria Online je investiční portál s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář


Přečtěte si také:

22.11.2023Spotify stojí na pevných základech Olívia Lacenová (Wonderinterest Trading Ltd. )
16.09.2019The Economist: Samotný základ EU dostává trhliny Patria (Patria Finance)



Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688