Patria (Patria Finance)
Komodity  |  20.09.2016 11:29:27

Čína, dolar a komoditní útlum


Poslední ekonomická čísla z Číny ukazují na určité zlepšení ekonomické aktivity. Na cenách komodit se to ale zatím neprojevuje. Čínská průmyslová produkce vzrostla v srpnu meziročně o 6,3 %, maloobchodní tržby o 9,3 %. Jde o lepší výsledky, než se čekalo, tempo růstu se ale zatím nenachází výrazně nad tempem, kterého bylo dosaženo na nedávném cyklickém dnu a právě kvůli tomu nereagují komoditní trhy nijak pozitivně. 

Komoditní index CRB prošel minulý rok korekcí, na počátku tohoto roku ale otočil směrem nahoru, aby během jara přešel ke stagnaci. Zahrnuta je v něm i cena mědi, která vykazuje vysokou korelaci s růstem čínské průmyslové výroby. Jak ceny mědi, tak čínská průmyslová výroba přitom stále zůstávají v již několikaletém útlumu. Oživení nastalo na počátku letošního roku i na trhu s ropou poté, co mezi polovinou roku 2014 a počátkem roku 2016 ceny ropy klesly o celých 76 %. Od poloviny srpna se ale ceny ropy pohybují mezi 42 – 52 dolary za barel.

Cena ropy je v mnoha ohledech ocasem, který vrtí psem. Vykazuje vysokou zápornou korelaci s kurzem dolaru ke koši měn a kauzalita je tu pravděpodobně oboustranná. Slabší ceny ropy podle všeho tlačí na posilování dolaru (a silnější ceny ropy naopak tlačí na jeho oslabení). Příčinou je chování významných exportérů ropy. Nižší ceny ropy totiž znamenají, že mají méně dolarů, které konvertují do jiných měn a naopak. A samozřejmě tu je obrácený mechanismus, protože ceny komodit mají obecně tendenci k růstu v době, kdy je dolar slabý a naopak.

První graf ukazuje vývoj cen na trhu s mědí (červeně) a meziroční změny čínské průmyslové produkce. Obě proměnné sledují již několik let klesající trend a vykazují vysokou korelaci:

 cina_1

Já očekávám, že až do poloviny příštího roku se budou ceny ropy a dalších komodit i kurz dolaru pohybovat bez jasnějšího trendu, ovšem s vysokou volatilitou. Ukazuje se, že normalizace sazeb v USA bude velmi pozvolná, což by mělo bránit dolaru v dalším posilování. Jeho dřívější posílení totiž vedlo k automatickému utažení monetárních podmínek v USA, které podle modelů Fedu odpovídá zvednutí sazeb o 200 bazických bodů. Pokud ale fundamentální situace na ropném trhu povede k opětovnému poklesu cen ropy, dá se čekat další posílení dolaru a následně oslabení cen dalších komodit. Podívejme se tedy detailněji na situaci na ropném trhu.

V červenci se světové zásoby ropy dostaly na rekordní úrovně, přičinila se o to kombinace slabé poptávky a zvýšené produkce zemí OPEC. International Energy Agency před několika dny informovala, že přebytky na trhu přetrvají déle, než se čekalo, takže zásoby ropy by měly pokračovat v růstu i v roce 2017. Ten tak bude čtvrtým v řadě, kdy trh trpí nadbytečnou nabídkou (minulý měsíc přitom IEA předpovídal, že se trh vrátí do rovnováhy ještě letos). Podle nových odhadů těžba ropy převýší v roce 2017 poptávku asi o 760 000 barelů za den.

Druhý graf ukazuje vývoj těžby v USA spolu s počtem vrtů. Ten s předstihem 18 měsíců funguje jako dobrý indikátor budoucího vývoje objemu těžby (v grafu jsou hodnoty posunuty o 18 měsíců):

cina_2

Zdroj: Blog ekonoma a investora Eda Yardeniho


Patria Online je investiční portál s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Komodity:

Út   9:34  Indexy v pondělí poskočily výše Research (Česká spořitelna)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688