Patria (Patria Finance)
Dluhopisy  |  20.09.2016 09:13:41

Rozbřesk – Forint díky fundamentům sílí a maďarské dluhopisy jsou díky chytré politice MNB dražší

Maďarský forint včera vyšplhal na půlroční maxima a nechybělo málo a dostal se na nejsilnější hodnoty za poslední dva roky. Pachatelem silného forintu nejsou tentokrát nic jiného než zlepšující se makro-fundamenty maďarské ekonomiky, které v pátek ocenila agentura S&P tím, že Maďarsku zvedla rating. Pozitivní zprávy tohoto typu však nemusí končit, neboť 4. listopadu by nad maďarským ratingem měla vynést ortel také agentura Moody’s, a protože jako jediná drží rating nesmyslně ve spekulativním stupni, tak se vláda v Budapešti možná dočká dalšího vylepšení hodnocení schopnosti splácet dluhy.

Začte-li se přitom člověk do komentáře S&P k rozhodnutí o novém nastavení ratingu Maďarska, tak po přelouskání textu plného makroekonomických superlativů vůbec nechápe, jak tato země mohla být hodnocena ratingem tak nízko. Zdá se, že ratingové agentury jsou opět o něco pozadu za vývojem ekonomiky, když se Maďarsko ratingově stále ocitá na úrovni zemí jako Ázerbájdžán, Bolívie či Turecko. Méně politicky a více pragmaticky uvažující trh přitom pochopitelně vidí schopnost Maďarska splácet své dluhy úplně někde jinde a řadí jej z hlediska výše rizikové prémie do úplně jiné a vyšší ligy - někam k Polsku či Slovinsku (na první ligu jakou hraje ČR, zatím Maďaři nemají).

Jeden z pozitivních faktorů, který podle S&P přispěl ke zvýšení ratingu Maďarska je to, že výrazně poklesl podíl vládního dluhu vydávaného v cizích měnách a také výrazně nižší podíl nerezidentů na držbě zahraničního dluhu. A tím se oslím můstkem dostáváme k dnešku, kdy zasedá maďarská centrální banka. Její úrokové sazby se měnit nebudou, ale MNB může dále vylepšovat portfolio svých nekonvenčních měnových nástrojů, kterými tlačí domácí komerční banky k tomu, aby spíše než likviditu u centrální banky ukládaly, tak ji směřovaly na trh s vládními dluhopisy a pokladničními poukázkami. Výsledkem této větší poptávky jsou pak vysoké ceny, resp. reverzně nízké výnosy, které výrazně zlevňují financování vládního dluhu. Tato pozitivní spirála pak pochopitelně vede k nižším rozpočtovým deficitům a nakonec i k vyšším ratingům.

Forex

Region

Zatímco forint včera rozšiřoval zisky připsané po překvapivém zlepšení ratingu od S&P jen mírně, tak zlotý během dne posiloval asi o půl procenta. Přispěla k tomu mimo jiné i dobrá čísla z ekonomiky v podobě průmyslu a maloobchodu za srpen, jež v obou případech překvapila pozitivně. Velice důležitou událostí z pohledu zlotého nicméně zůstává zasedání Fedu, které pomůže nasměrovat zlotý do následujících dnů a týdnů.

Dnes je však v regionu v centru pozornosti zasedání maďarské centrální banky. Důležité tentokrát nebude ani tak rozhodnutí o sazbách (které by měly zůstat beze změn). Trhy budou spíše sledovat, kterak MNB bude chtít implementovat omezení na vstupu komerčních bank do tříměsíční depo facility. Hlavní otázkou je, o jak velké omezení půjde (resp. kolik bude MNB přijímat) a ačkoliv opatření míří zejména na podporu vládních dluhopisů, tak lze očekávat i vyšší volatilitu forintu.

EUR/USD

Kurz eurodolaru setrvává v úzkém pásmu pod hladinou 1,12 a vyčkává na důležitá rozhodnutí centrálních bank. Zítra to nebude jen Fed, ale trh si musí dát pozor také (ráno) na Bank of Japan. Japonská centrální banka může ovlivnit kurz yenu a s ním obecně i ostatní trhy.

Patria Online je investiční portál s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Dluhopisy:

Út 10:31  CTP: Akvizice pozemků v Polsku Research (J&T BANKA)

Přečtěte si také:

26.03.2024Maďarský forint na jestřábí vlně po zasedání MNB (Komentář) Investiční bankovnictví (Komerční banka)
31.01.2024MNB snižuje sazby jen o 75bps a forintu se ulevilo ČSOB-Dealing (ČSOB-Dealing)
27.05.2021Forint bude monitorovat jednání MNB ČSOB-Dealing (ČSOB-Dealing)
28.08.2019Politika maďarské MNB podle očekávání beze změn ČSOB-Dealing (ČSOB-Dealing)
26.03.2019Forint může být zklamán z odkladu růstu sazeb MNB ČSOB-Dealing (ČSOB-Dealing)



Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688