Ing. Zdeněk Ďuriš (EKKA-Gold s.r.o.)
Okénko investora  |  20.09.2016 09:05:43

Říjen je na finančních trzích obávaný měsíc…

Měsíc říjen platí mezi investory mezi noční můry. Největší a fatální burzovní krachy se udály právě v tomto měsíci. Akciové indexy jsou v blízkosti svých historických maxim. A bohužel nejen akciové trhy, ale taktéž i trhy dluhopisů.

Mike Maloney varuje… 

Známý finanční historik a měnový expert Mike Maloney varuje v rozhovoru v časopise Peak Prosperity před nebezpečím na finančních trzích. Podle něj má ultra volná politika centrálních bank krajně destruktivní důsledky, neboť nemá pro ekonomiku stimulující nýbrž naopak deformující účinek. 

Maloney vysvětluje, že kupní síla měny představuje společenskou dohodu, která stojí a padá s důvěrou občanů ve stabilitu papírové měny. Tím, že jdeme do práce, vyměňujeme svůj životní čas za peníze, neboť věříme, že za ně dostaneme zboží a služby- tedy opravdové společenské bohatství. Moderní ekonomičtí a sociální inženýři ve službách centrálních bank však věří, že mohou bohatství vytisknout, aniž by předtím byla vynaložena jakákoliv produktivní práce. Tento podvod na všech těch, kterým je privilegium tisku peněz odepřeno, vede k vykradení kupní síly dlouhodobých úspor občanů. Touto politikou nejenže se nestartuje žádný samonosný ekonomický růst, ale navíc se vytvářejí velmi nezdravé spekulativní bubliny. Jejich „splasknutí“ pak ohrožuje samotnou existenci finančního systému.

Podle Maloneyho máme aktuálně co do činění nejen s bublinou na akciových trzích, nýbrž také na trzích dluhopisů, kde z principu k žádným bublinám a následným krachům docházet nesmí.

První signály přicházejícího krachu vidí v padajících cenách luxusních nemovitostí. „Krize roku 2008 je ve srovnání s přicházející krizí jen malým výmolem na cestě. V následujících letech zažijeme největší krach v dějinách“, tvrdí Maloney.

„Většina se většinou mýlí“ 

Je lhostejné, zda výše prezentovanému názoru uvěříme nebo ho „odbavíme“ jako malování čerta na zeď. Koneckonců proti tomuto názoru nalezneme tisíce jiných a pozitivních. Trh má vždy pravdu a čas ukáže.

Co však neškodí, je vzít v potaz historickou zkušenost, že „většina se většinou mýlí“. Koperník, jak známo, byl sám proti celému akademickému světu a establishmentu a přesto měl pravdu on. Za povšimnutí stojí také skutečnost, že většina expertů finančního průmyslu jsou z podstaty naladěni optimisticky. Je to logické, vždyť z rostoucích cen aktiv plynou i rostoucí poplatky a příjmy. Jejích analýzy mohou být tedy na zakázku svých šéfů účelově optimistické -spíše přáním, které je otcem myšlenky, či hledáním důvodů a argumentů, proč mají daná aktiva růst v ceně. Varovné hlasy a signály jsou nepopulární, kazí náladu investorů a tak jsou raději zatlačeny do pozadí.

Jeden humorný bonmot říká: „To poslední, co uslyšíte těsně předtím, než se zeměkoule rozpadne na prach, je volání experta, že něco takového je vyloučeno.“

Po záporných úrocích „helikoptérové peníze“?

Lidé ještě nestačili strávit absurdní záporné úrokové sazby a už se vážně diskutuje o dalším opatření k údajnému nastartování ekonomiky. „Helikoptérové peníze“. Svůj název získal tento nápad podle bývalého šéfa americké centrální banky Bena Bernankeho, přezdívaného „Helikopter Ben“. Jde o „velmi zajímavý nápad“, jak byl označen šéfem ECB Mariem Draghim  - finanční dary centrální banky přímo občanům, kteří je mají utratit v zájmu „nastartování ekonomiky.“  Přidali se hned také analytikové z Deusche Bank George Saravelos, Daniel Brehon a Robin Winkler, kteří jsou tohoto názoru: „Helikoptérové peníze by mohly být, pokud budou správně užity, účinnější než současná politika kvantitativního uvolňování.“ (Kvantitativní uvolňování= politika tisku nekrytých peněz. Vysvětlení autora.)

Při četbě těchto záměrů ještě důrazněji zopakujeme naše doporučení. Zůstaňte na straně kupců fyzického zlata. To totiž ochránilo svého majitele proti všem šarlatánům v celé lidské finanční historii.

Kdo má zlato, má vždy peníze.

Cena zlata i stříbra v posledních týdnech koriguje zisky, které získaly skokově den po Brexitu. Možná sbírají sílu k dalšímu útoku na letošní maxima a výš. Pokud letošní říjen nezůstane nic dlužen své „černé“ pověsti, neměl by to být pro vzácné kovy žádný velký problém. 


Ing. Zdeněk Ďuriš

Ing. Zdeněk Ďuriš

Vystudoval systémové inženýrství v ekonomii a je spoluzakladatelem společnosti EKKA-Gold s.r.o, která je provozovatelem důchodového projektu spoření ve zlatě AuRENTA®. Více než 20 let působí na kapitálových trzích jako investor a technický analytik trhů. Je současně registrovanou pobočkou německého obchodníka s cennými papíry Catus AG Vermögensverwaltung.



Logo EKKA-Gold s.r.o.

EKKA-Gold s.r.o.

Společnost již od roku 2009 působí společně s německým společníkem pro aurum KG na českém trhu. Cílem společnosti se stala renesance zlata v roli investičního média pro dlouhodobé úspory nejširší veřejnosti.
Pilotním projektem společnosti je důchodový projekt spoření ve zlatě AuRENTA®, který představuje technologicky špičkové řešení, jak si zcela svobodným způsobem vybudovat důchodovou rezervu z certifikovaných zlatých slitků. Letošní novinkou AuRENTy je „Výplata měsíční renty“. Jedná se o možnost plně automatizovaného zpětného odprodeje naspořeného zlata. Více na: www.aurenta.cz.
K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Okénko investora:

Čt 17:28  Elektromobily již nejsou “in”?! Hrozí Tesle další propad? Petr Lajsek (Purple Trading)
Čt 14:00  Live and Work – Životní styl nové generace Michal Brothánek (AVANT IS)
St   9:19  2024 je rokem voleb, co to znamená pro akcie? Mgr. Timur Barotov (BHS)




Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688